Frama: Put franjevačkog poziva

 

IV. PUT POZIVA

19.   Mladi u Franjevačkoj mladeži produbljuju vlastiti poziv u svjetlu poruke sv. Franje putem postupne formacije.

Prepoznavanje poziva bit će žarišna točka na cijelome putu. Obično se put poziva dijeli na sljedeća razdoblja:

a. Početna formacija

20. To je razdoblje traženja, susretanja, približavanja i prihvaćanja koje svršava odlukom da se započne formacija za obećanja u Frami.

Za mladu osobu to je trenutak upoznavanja Franjevačke mladeži u kojemu se pita što bratstvo za nju znači i čime može pridonijeti u zajednici. Sa svoje strane Frama informira djevojke i mladiće o idealima i zahtjevima, o svojoj meto­di i stilu.

Trajanje inicijacije ovisit će o osobnoj situaciji svakoga kandidata i o samome bratstvu Frame. Ako je prikladno, nacionalni statut Franjevačke mladeži - Frame može odre­diti trajanje ovoga razdoblja (npr. između tri i šest mjeseci), uzimajući u obzir prilike mladih koji dolaze iz drugih fra­njevačkih skupina (Framica, Mala Frama, Glasnici Frame i si.).

Najniža dob za pristupanje Frami ovisi o osobnome raz­voju mladih i kulturološkim prilikama. Treba međutim obratiti pozornost na to da je Frama za mlade, a ne za djecu. Ako je prikladno, nacionalni statut Franjevačke mladeži [Frame] može odrediti i najnižu dob za ulazak u Framu (npr. između 14 i 17 godina).

b. Formacija za obećanja u Franjevačkoj mladeži - Frami

21. Ovo je razdoblje formacije i punog uključivanja kan­didata u život zajednice. Kad ono završi, mladi potvrđuju svoje opredjeljenje osobnim obećanjima pred Bogom i u prisutnosti sestara i braće.

Za djevojke i mladiće to je trenutak prepoznavanja i živ­ljenja evanđelja po primjeru sv. Franje u krilu vlastite zajed­nice. Pritom je stalno potrebna volja i vjernost u suočavanju vlastitoga života s evanđeljem da bi se postupno usvojile franjevačke vrednote, življene u duhu predanja i služenja drugima. Frama sa svoje strane prati mlade na putu traže­nja i duhovnoga rasta.

Nacionalni statut Franjevačke mladeži - Frame može odrediti najkraće trajanje ovoga razdoblja, koje ne smije biti kraće od godine dana (ni dulje od dvije). Ako je uputno, može se ustanoviti i najdulje moguće trajanje formacije za obećanja u Frami.

Mjesno vijeće Franjevačke mladeži - Frame nadležno je odobravati kandidatima pristup obećanjima, po odredbama nacionalnoga statuta Franjevačke mladeži - Frame.

c. Produbljivanje vlastitoga poziva

22.   Sastoji se u potvrđivanju poziva, u kojemu mladi shvaćaju i produbljuju vrednote koje čine franjevačku svjetovnu duhovnost i prepoznaju svoje poslanje u Crkvi i u društvu.

Za mladu osobu to je trenutak otkrivanja i prevođenja u život nadahnuća Pravila Franjevačkoga svjetovnog reda da bi potvrdila svoj istinski životni poziv i svoj odgovor na Božji poziv. Sve to podrazumijeva življena iskustva zajedništva i sudjelovanja sa sestrama i braćom u krugu Franjevačke obitelji, te iskustva poslanja i služenja u Crkvi i u društvu. Bratstvo sa svoje strane pomaže da djevojke i mladići razjasne i razluče poziv koji bolje odgovara njihovim sposobnostima i željama.

To je privremeno razdoblje koje se ne može unedogled produljivati iz jednostavnog razloga što je doba odabira i razlučivanja samo jedno od razdoblja u životu svake oso­be. Neka nacionalni statut Franjevačke mladeži - Frame točno odredi kada završava ovo razdoblje, prema kulturo­loškim i socijalnim prilikama svoje zemlje, s time da ni u kojem slučaju ne smije prijeći dob od 30 godina.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas824
Ovaj mjesecOvaj mjesec38224
UkupnoUkupno7173876

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54