Frama: Put franjevačkog poziva

 

V. ODNOS FRANJEVAČKE MLADEŽI i FSR-a

a. Prijelaz u Franjevački svjetovni red

23.   Članovi Frame koji žele položiti zavjete u Franjevačkome svjetovnom redu neka se drže onoga što je predviđeno u Pravilu, u Konstitucijama i u Obredniku FSR-a (usp. Konstitucije, čl. 96, 4).

Put poziva u Frami u redovitim okolnostima, ali ne nužno, vodi u FSR. Zbog toga se franjevačka formacija primljena u Frami za mlade koji žele prijeći u FSR može smatrati valjanim razdobljem inicijacije u FSR-u. Razdoblje početne formacije u Franjevačkome svjetovnome redu u nadležno­sti je vijeća mjesnoga bratstva FSR-a kojemu djevojke i mla­dići žele pristupiti u sukladnosti s onim što određuju Pravilo i Konstitucije FSR-a. U slučaju da postoji skupina mladih Frame koja želi zajedno započeti početnu formaciju, oni mogu osnovati vlastitu skupinu, u ovisnosti i pod vodstvom vijeća mjesnoga bratstva FSR-a kojemu žele pripadati.

b. Istodobna pripadnost Frami i FSR-u

24.   Zbog kontinuiteta puta poziva u Frami prema FSR-u, zavjeti u Franjevačkome svjetovnome redu nužno ne isključuju mlade iz njihova bratstva Frame. Mladi koji po zavjetima u FSR-u prihvaćaju Pravilo kao svoj projekt života mogu nastaviti hod zajedno sa sestrama i braćom iz Frame koji se nadahnjuju istim Pravilom.

Raznovrsni razlozi mogu preporučiti da mladi istodob­no budu aktivni članovi obaju bratstava: vlastitoga bratst­va Frame i vlastitoga bratstva FSR-a. Može se dogoditi da bratstvo Frame treba doprinos mladoga zavjetovanoga svje­tovnog franjevca u animiranju dragih mladih, bilo kao odgo­vornoga za to u bratstvu Frame, bilo jednostavno kao ak­tivnoga člana bratstva.

U svakom je slučaju važno da zavjetovani mladi aktivno sudjeluju u oba bratstva, čak i ako se njihove aktivnosti, u slaganju s vijećem FSR-a, prvotno odnose na Franjevačku mladež.

c. Bratsko animiranje Frame

25. Franjevački će svjetovni red potražiti najprikladnija sredstva za promicanje životnosti i širenja Frame; bit će blizu mladima da ih ohrabri i pobrine se za sredstva koja im mogu pomoći da napreduju u hodu ljudskoga i duhovnoga rasta (usp. Konstitucije, čl. 97,1).

26. Ta se sredstva mijenjaju prema situacijama, no jedno od najvažnijih je živi dodir s bratstvom Franjevačkoga svje­tovnoga reda. Zbog toga mjesna bratstva moraju stvarati prostore i trenutke prihvata mladih preko učestalih susreta s njima i povjeravanja specifičnih zadataka u bratstvu. Jed­nako je tako važno da okupljanja bratstva FSR-a budu pri­lagođena njihovoj organizaciji, što se postiže kreativnim o-snivanjem zasebnih skupina pod vodstvom vijeća bratstva.

27. Još jedno neophodno sredstvo jest direktna pratnja mladih od strane prikladnih članova Franjevačkoga svje­tovnoga reda. Konstitucije FSR-a predviđaju bratsko ani­miranje Frame i prisutnost jednoga predstavnika FSR-a u vijećima Frame na svim razinama. U redovitim prilikama, iako to nije nužno, taj je predstavnik FSR-a u vijeću Frame ujedno i bratski animator Frame.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas269
Ovaj mjesecOvaj mjesec46502
UkupnoUkupno7182154

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20