Runovići: Proslava Gospe Karmelske

U župi Runovići proslavljena je Gospa Karmelska u utorak 16. srpnja 2013. gdje se ta svetkovina slavi kao zaštitnica župe te je ujedno i Dan općine. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Kristian Stipanović.


Ovogodišnjoj proslavi svetkovine Gospe od Karmela, zaštitnice župe Runovići u 'Godini vjere' prethodila je, po tradicionalnom običaju, trodnevnica i duhovna priprava pod motom riječi Sv. Elizabete upućenih Bl. Djevici Mariji „Blažena ti što povjerova…“ (Lk 1, 45).

Prvi dan trodnevnice u subotu 13. srpnja sv. misu u 19h slavio je i propovijedao fra Marko Babić, a suslavili su župnik fra Mladen Prolić i fra Frano Laco, župnik Zmijavaca. Prije sv. mise u 18.30 sati bila je molitva Gospina ružarija, koji je predmolila Kristina Jukić te bila mogućnost za ispovijed. Na sv. misi se okupila generacija Runovićana rođena 1948. god., koja je završila osmogodišnju školu 1963. god. i to povodom „Proslave 50. godina završetka osmogodišnjeg školovanja“. Prije sudjelovanja u sv. misi okupili su se u 17 sati u prostorijama „Osnovne škole – Runović“. Među njima je i gosp. Mijo Jukić, nekadašnji doministar u vladi RH, a Rosa Puljiz Papina je za ovu proslavu došla  iz San Jose - a iz SAD-a. Fra Marko je imao misnu nakanu za njih, te njihove pokojne kolege, pok. učitelje i pok. nastavnike. Na početku sv. mise pozdravio ih je i župnik fra Mladen te im zaželio zdravlje te da se opet ponovno nađu u Runovićima i prenio im pozdrave i čestitke fra Vjeke Vrčića njihova vjeroučitelja i župnika.

Drugi dan trodnevnice u nedjelju 14. srpnja, na 15. nedjelju kroz godinu, sv. mise su u župi slavljene prema redovitom rasporedu. Fra Marko Babić je slavio župnu sv. misu u 8.30 sati i propovijedao, a župnik fra Mladen je slavio sv. mise u 10.30 sati za djecu i mlade te sv. misu na Sebišini u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u 12 sati. Propovjednici su u propovijedi, počevši od prispodobe o „milosrdnom Samarjancu“ iz evanđelja, naglasili ljubav prema bližnjemu.

Treći dan trodnevnice u ponedjeljak 15. srpnja u župi se slavi i „Svetkovina posvete župne crkve Gospe od Karmela“ koja je posvećena 1899. god. U 18 sati bila je ispovijed u župi pred svetkovinu Gospe od Karmela, a ispovijedalo je deset ispovjednika gotovo sat vremena. U 19 sati slavljena je sv. misa koju je predslavio i propovijedao fra Jakov Udovičić, župni vikar u župi Vinjani, a susalvili su župnik fra Mladen i fra Marko Babić. Fra Jakov je, govoreći o „Svetkovini posvete župne crkve“, naglasio kako smo mi vjernici živi Božji hramovi koji smo to postali po sv. sakramentima te se u našem vjerničkom životu i djelovanju trebamo sjećati i držati našega dostojanstva kao hramova Božjih. Preko sv. mise pjevao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom gđe Marije (Maje) Biočić. I danas je pola sata prije sv. mise, u 18.30 sati bila molitva Gospina ružarija i litanija koji je predmolila Kristina Jukić.

U utorak, 16. srpnja, proslavljen je „Dan Općine Runovići“ te je župnik fra Mladen na poziv općinskih vlasti kod središnjeg križa na novom groblju Sv. Mihovila u 11 sati izmolio molitvu za pok. hrv. branitelje, a prije toga su načelnik gosp. Josip Lešina i predsjednik općinskog vijeća gosp. Borko Babić pred križem položili vijenac i upali svijeće. Nazočan je bio i fra Zoran Jonjić, župnik Slivna. Kasnije su fra Mladen i fra Zoran bili na općinskoj sjednici.

Na svetkovinu Gospe od Karmela jutarnju sv. misu u 8h slavio je i propovijedao župnik fra Mladen, a suslavio je fra Marko Babić. Fra Mladen je u propovijedi istaknuo bl. Djevicu Mariju kao prvi primjer u 'Godini vjere' koji trebamo nasljedovati u slušanju i življenju Božje riječi. Preko sv. mise svirala je s. Ana Jukić. Prije sv. mise fra Frano Laco i fra Josip Sušić su ispovijedali vjernike.

U 10.30 sati procesiju, a zatim sv. misu na otvorenom u crkvenom dvorištu - Crkvine predslavio je i propovijedao fra Kristijan Stipanović, župnik, gvardijan i dekan u Imotskom, a s njim je suslavio župnik fra Mladen, zatim franjevci – svećenici rodom iz Runovića - fra Marko Babić, fra Ferdo Jukić i fra Marko Bitanga, susjedni župnici - fra Zoran Jonjić, fra Nedjeljko Čarapić, fra Vinko Gudelj, don Marijo Čagalj, potom svećenici - don Ante Karoglan, fra Josip Sušić, fra Božo Norac Kljajo, don Vlado Mikrut, svećenici koji su nekada djelovali u župi Runovići - fra Bernardin Vučić, fra Eugen Poljak, fra Petar Pletikosa te ovogodišnji mladomisnik rodom iz susjedne župe Slivno fra Ivan Vuletić.

Fra Kristijan je propovijedi istaknuo bl. Djevicu Mariju kao prvi primjer vjere u Novome Zavjetu te naglasio kako njezino blaženstvo dolazi iz činjenice što je povjerovala Bogu na riječi anđela Gabrijela i živjela po riječi Božjoj. I mi ćemo, po primjeru na Mariju, kroz slušanje riječi Božje i življenje po vjeri postići blaženstvo.

I prije sv. mise u 10.30 sati vjernici su imali mogućnost za sv. ispovijed, a ispovijedali su fra Frano Laco, fra Zoran Kutleša, fra Jakov Udovičić i fra Rafael Begić. U procesiji i na sv. misi okupio se veliki broj Runovićana, domaćih i pridošlih, zatim vjernika iz susjedne župe Zmijavci te hodočasnika iz okolnih župa. U procesiji su sudjelovali i članovi KUU Novae iz Runovića u runovićkim narodnim nošnjama. Gospin kip su nosili studenti, nekadašnji framaši: Ante Puljić, Mate Lešina, Mijo Repušić i Mate Babić. Preko sv. mise pjevao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom gđe Marije (Maje) Biočić.

Večernju sv. misu u 19h slavio je i propovijedao fra Zoran Kutleša, župni vikar u župi Imotski. Fra Zoran je u propovijedi govorio o bl. Djevici Mariji kao našoj nebeskoj Majci te kao Kraljici Hrvata i kao najvjernijoj odvjetnici hrvatskog naroda u teškim trenutcima naše hrvatske povijesti. Preko sv. mise svirala je Kristina Ljubičić, studentica teologije. Prije večernje sv. mise fra Zoran i fra Mladen su ispovijedali vjernike.

Fotografije

fmp

 

Čuj vruću molbu puka svog, o Majko naša,

koju t' iz srca svog danas prinaša.

U hramu tvom te pozdravlja sav puk u jedan glas:

O Gospe od Karmela, moli za nas.

U bolim svojim vapi te,o Gospe od Karmela,

i nadu svoju svu u te postavlja.

O pogledaj ga, Majko, sad i počuj njegov glas:

O Gospe od Karmela, moli za nas.

Kad žalost, tuga pohodi nas djecu tvoju,

tad, Majko, pruži nam ti pomoć svoju.

Još jednom složno dižemo svoj, Majko, smjerni glas:

O Gospe od Karmela,moli za nas.


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas655
Ovaj mjesecOvaj mjesec51084
UkupnoUkupno7736852

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49