Visovac: Proslava Gospe od Anđela

Na otočiću Visovcu u petak, 2. kolovoza 2013., misno slavlje na svetkovinu Gospe od Anđela predvodio je mons. Ante Ivas, šibenski biskup, a u koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, visovački gvardijan fra Mate Gverić i još 14 svećenika. Na slavlju su sudjelovali mnogi hodočasnici iz okružja koji su započeli dolaziti na Visovac već oko 6 sati. Na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo je cijelo vrijeme oko 25 svećenika. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je zbor župe Lišane pod ravnanjem s. Ljiljane Radas. Liturgiju je animirao meštar novaka fra Jure Šimunović, a novaci su bili na raspolaganju hodočasnicima i za liturgijsko slavlje. Na slavlju su sudjelovali vrhovna poglavarica šibenskih Franjevki od Begrešne s. Zdravka Gverić, župan Goran Pauk, skradinski gradonačelnik Nediljko Duić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja i gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Uvodeći u slavlje, nakon procesiju po otočiću Visovcu, mons. Ante Ivas je rekao kako je hodajući za Gospom vidio mnogo mladih u procesiji i nadodao kako je u Brazilu s papom Franjom bilo preko 3 milijuna mladih. „Bravo dragi mladi Hrvati i Hrvatice koji ste spremni učiti od Gospe“, rekao o. Biskup, i nastavio „dopustimo da nas Gospa nauči slijediti Božju mudrost i Božji put“. Obraćajući se starijim vjernicima zamolio ih je da mole i podrže mlade u vjeri kako bi stasali u vjeri. Mons. Ante Ivas održao je propovijed.

Pri završetku slavlja riječi pozdrava uputio je provincijal fra Joško Kodžoman koji je pozdravio o. Biskupa, gvardijana, svećenike, novake, časne sestre i vjerni puk Božji. O. Provincijal je rekao kako su na današnji dan mnogi napustili svoje domove i svakodnevne obveze te došli na Visovac da u svoj život i svoja srca unesu mir, traže oprost i snagu za žrtvu. „Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati“, citirao je o. Provincijal evanđeoske riječi i pozvao hodočasnike da ustraju i podrže kontinuitet vjere iako je danas velika borba protiv vjere te da sebe i članove svoje obitelji povjere Blaženoj Djevici Mariji koja će ih dovesti u luku spasa. Ona je naša Majka koja će nam pomoći u svim našim trenutcima života.

Gvardijan fra Mate Gverić zahvalio je svima koji su svojim doprinosima učini da ovo slavlje bude uistinu lijepo i svečano.

Prije blagoslova mons. Ante Ivas je pozvao sve prisutne da ostanu tri minute u šutnji kako bi kroz to vrijeme molili na tri nakane. Pozvao ih je da u prvoj minuti mole za obitelji, u drugoj za mlade i u trećoj za duhovna zvanja. Nakon šutnje i molitve udijelio je blagoslov.

Na svetkovinu Gospe od Anđela slavlja svetih misa bila su u 6.30, 7.30, 8.30, 10.30, 16.00, 17.00, 18.00 i 19.00 sati. Grkokatoličku liturgiju u 18.00 sati predvodio je vlč. Milan Stipić.

Fotografije

 


Propovijed mons. Ante Ivasa, šibenskog biskupa

Visovac, 2. kolovoza 2013.

 

MUDROST se sama slavi i sred puka svog se hvali!“. To je prva poruka Riječi Gospodnje koju smo danas čuli na ovom Misnom slavlju koje slavimo s našom majke Gospom od Anđela ovdje na ovom njezinom i našem otoku Visovcu, koga je ona izabrala za jedno od svojih brojnih prebivališta u zemlji i puku Hrvatskom …

Gospa je na najdivniji način spoznala Božju mudrost. I prihvatila Božju mudrost. I cijeli je svoj život živjela po Božjoj mudrosti: od onoga prvoga „da, neka mi bude po tvojoj Riječi“, do Križa, do smrti i uskrsnuća.., do rađanja Kristove Crkve na dan Duhova. Tu Božju mudrost života Gospa je vjekovima prenosila svojoj djeci, pa tako i nama narodu hrvatskom.., vjernicima njezinoga Sina Isusa, koga smo, od davnina prepoznali i prihvatili svojim Bogom, Spasiteljem i Učiteljem.., po njezinom zagovoru i molitvama. Eto zašto je mi, njezin puk, njezina djeca, njezina rodbina i ovdje i danas, na Visovcu, hvalimo i slavimo.., i molimo.

Danas nam naša Gospa, „majka lijepe ljubavi, i majka spoznaje i svetoga ufanja“  ponovno poručuje da je u Božjoj mudrosti „sva milina življenja i istine… I sva nada i jakost života i kreposti…“ Zato nas Ona i danas ovdje u ime Božje poziva..! Vjerujem da smo svi čuli taj njezin poziv: „Dođite k meni svi vi koji me žudite, i nasitite se plodovima mojim.., jer je spomen na me slađi od meda i baština moja od medenog saća… Neka uspomena moja traje kroz naraštaje vjekova…!“ Neka traje, braćo i sestre i u nama, u današnjem naraštaju Božjega i Gospinoga puka hrvatskoga, u ovdje u ovom kraju naše Domovine Hrvatske (koja ovih dana slavi 18. obljetnicu pobjede nad svim tiranima i njihovim ludostima, dan pobjede nad svim lopovima i razarateljima naše slobode i narodnog i vjerskog identiteta (istobitnosti) našega naroda)… „Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.“, poručio nam je danas sveti Pavao apostol u ime Božje i u ime Gospino!

Ne možemo se ne sjetiti i svetoga Franju, ovdje gdje i danas stasaju njegova mlada braća… Franjo je, kao i svaki mladi čovjek tražio svoj put i mudrost života… Izgledalo je da mu to neće biti teško.., jer je, kako to danas mnogi misle i kažu: „imao je sve za lagan i bezbrižan život. “Bio je sin bogatog trgovca suknom. Mogao je živjeti i bezbrižno maštati.., „čača se brinuo za sve!“… Ali, očito, nije to dovoljno… „Nije u šoldima sve“, i danas s pravom kaže jedna naša pjesma… Franjo nije bio zadovoljan ni sretan. Htio se okušati kao ratni vitez.., željan moći i slasti pobjede... Nemirni tragalac, kakav je bio, tražio je put i mudrost života lutajući uokolo… U trošnoj crkvici sv. Damjana, učinilo mu se da s križa čuje glas: „Franjo, popravi moju Crkvu“, pa je počeo popravljati okolne trošne crkve… Ubrzo je postao izazov mnogim mladim ljudima koji su isto tako tražili smisao i mudrost pa su mu se pridružili i slijedili ga.

A onda je jednoga dana, upravo u crkvici Gospe od Anđela u Porcijunkuli, kako je sam govorio, Franjo je konačno otkrio i našao taj put i mudrost života… Uz Gospu, uz majku Mariju, Franjo je otkrio i povjerovao da je jedini pravi put u život i istinska mudrost života, Evanđelje Isusa Krista, Boga koji je postao čovjek po Djevici Mariji. I da je taj put i mudrost života prvi i u punini ostvario Isus Krist svojim životom, križem, smrću i uskrsnućem. I da je taj put i mudrost života Isus darovao i povjerio svoj Crkvi, da ga ona živi i prenosi svim ljudima i narodima svijeta, kao „Radosnu vijest života u izobilju“ … Franjo je povjerovao  da treba zidati uzdržavati i popravljati kad treba, tu živu Crkvu Isusovu.., i to svojom vjerom, svojim životom, svojim djelovanjem i nadasve služenjem Bogu i bližnjemu, kako je to činio Isus i majka njegova i apostoli njegovi… Taj događaj u „Gospe od anđela“Franjo je držao najvećim događajem svoga života: svojim pravim obraćenjem… Zato je Franjo u toj crkvici okupljao svoju braću.., i tu je, gol na goloj zemlji, u zajedništvu vjere i molitvi s braćom, preminuo sa  zemlje u Zemlju obećanu i vječnu, u Crkvu slavnu na nebesima…

Dok ovo govorim, pitam sebe i Vas drage sestre i braćo vjernici, Gospini hodočasnici, vas braćo svećenici, redovnici i redovnice… Hoćemo li i mi danas čuti ovu poruku Mudrosti, ovu molbu naše Gospe, poput s. Frane.., i mnogih drugih u povijesti naše Crkve i naroda? A tako je važno danas čuti tu poruku, taj vapaj naše Gospe nama, sadašnjoj generaciji: djeci i mladima i odraslim vjernicima u našoj Crkvi i narodu U našoj mjesnoj Crkvi-biskupiji šibenskoj?! Danas kad nam ponovno, sve glasnije i bezobzirnije poručuju da je ta mudrost Božja i mudrost Gospina, u kojoj nas je Ona kao majka rađala i odgajala i učila.., i vodila nas mudro kroz sva iskušenja povijesti.., štitila nas od svih lažnih i smrtonosnih mudrosti svjetskih ideologija, totalitarnih sustava, bezbožnih i protuvjerskih sustava..,  a naročito dugovječnog komunizma, čiji opasni krakovi kao da ponovno oživljuju… Važno nam je otvoriti dušu Gospi našoj, danas kad nam bezočno poručuju , sa svih razina i svim sredstvima propagande.., da je ta mudrost Božja o daru života, o obitelji, o braku muškarca i žene, o Božjem daru ljubavi, i ljudske seksualnosti.., o začeću i rađanju.., (pa tako i o narodu i naciji, o pravu i pravdi Božjoj koja vrijedi za sve ljude).., da su sve to gluposti kojom Crkva (biskupi i svećenici), ljude drže u neznanju pred „novim saznanjima moderne nauke.., moderne politike i suvremenog prava, koje ne mari za moral i moralno.., da je sve to mračnjaštvo, nazadnjaštvo, zaostalost..,  koju treba iz temelja mijenjati.., i to posvuda.., u školi i odgoju najprije i što prije, i to suprotiv prava i traženje većine roditelja u ovoj državi… Žele nas uvjeriti da iza onih 750.ooo potpisa kojima se tražila zaštita obitelji i braka kao zajednice  muškarca i žene, kako to piše na prvoj stranici svete Biblije.., stoje„crne mantije i crne toge“, kako je izjavio jedan ministar… Mi se stariji sjećamo da je to rječnik iz najtežih dana komunističke diktature u kojoj je bila najvažnija tek „mudrost“ Prtije i velikoga vođe, (a sve je drugo bilo reakcionarno i klerofašističko, kontrarevolucionarno.)  Evo, ni savjest ljudska kao u ovom našem društvu više nije važna ni mjerodavna.., što je opasna naznaka najgore diktature… Ovih dana je u Kninu, u bolnici jedna primalja koja je po svojoj kršćanskoj savjesti odbila sudjelovati u zlodjelima abortusa tj. u ubojstvu nemoćnog djeteta, dobila otkaz s posla…, s obrazloženjem da njezina savjest nije važna..! Eto i se događa u ovo vrijeme, u ovoj našoj domovini Hrvatskoj…

Što nam je činiti? Želim vam prenijeti odgovor koji je ovih dana na veličanstvenom susretu 3. milijuna mladih katolika iz cijeloga svijeta u Brazilu, Papa Franjo snažno poručio mladima.., a oni ga podržali s oduševljenjem, pljeskom, uzvicima odobravanja, s pjesmom i molitvom, ganuti, razdragana srca,  sa suzama u milijunima očiju… (i iz Hrvatske je bilo oko 180 hodočasnika sudionika)…Papa je ponavlja o samo dvije riječi: „STAVI VJERU!“ „Stavi vjeru!“… Što to znači, pitao je Papa?  I nastavio: Kad se priprema dobra hrana (dobra spiza) pa nedostaje soli, tada se kaže: „Stavi soli!“. Kad nedostaje ulja, kaže se „stavi ulja!“… „staviti, nadoliti, uliti!“… Tako i u našem životu, nastavio je Papa, ako želimo da on ima pravi smisao i puninu, kako to vi želite i zavrjeđujete, dragi mladi.., kažem svakome i svakoj od vas: „STAVI VJERU!“ i tvoj će život imati drugi okus, imat će busolu (kompas) koja pokazuje pravi smjer. „Stavi nadu“ i svaki će tvoj dan biti rasvijetljen i tvoj obzor više neće biti taman nego svijetao i jasan.., „STAVI LJUBAV“ i tvoj će život biti kao kuća sagrađena na stijeni.., tvoj će put biti radostan, jer ćeš susretati mnoge prijatelje koji putuju zajedno s tobom… „STAVI VJERU, STAVI NADU, STAVI LJUBAV“…

A tko ti sve to može dati, pitao je Papa? U Evanđelju imamo odgovor: KRIST… Isus nam donosi Boga i dovodi Boga u naš život. S njime se sav naš život preoblikuje, obnavlja se i mi tada s njime i njegovom mudrošću možemo gledati i prosuđivati stvarnost s novim očima, s Kristova zrenika, s Kristove točke gledanja.., s njegovim očima, s njegovim srcem, s njegovom ljubavlju i mudrošću… Stoga vam danas kažem, snažno: „STAVI KRISTA“ u svoj život i naći ćeš prijatelja u koga se uvijek možeš pouzaditi. „Stavi Krista“ i vidjet ćeš kakao ti rastu krila nade.., kako s radošću možeš ići u budućnost. „Stavi Krista!“ i tvoj će život biti pun njegove ljubavi i njegove mudrosti, pa ćeš imati plodan i sretan život…

Braćo i sestre, zajedno sa svetim Ocem ponavljam i molim Gospu da i mi danas „Stavimo Krista“ i njegovu mudrost u svoj život… U koga to mi polažemo danas svoje povjerenje, pitao je Papa Franjo mlade? U sebe same i svoje sposobnosti? U stvari koje imamo i koje nam se nude.., ili u Krista ? U napasti smo da u središte stavimo sami sebe, da vjerujemo da smo mi sami graditelji našega života.., ili da ćemo biti sretni ako posjedujemo, ako imamo novac, moć… Ali nije tako… Sigurno je da moć i novac i posjedovanje mogu dati trenutno zadovoljstvo, i iluziju da smo sretni.., ali na kraju oni koji imaju žele uvijek imati više i nikad nisu zadovoljni… „STAVI KRISTA!“ u svoj život. Položi u njega svoje povjerenje i nikad nećeš biti prevaren! Vjera u naš život unosi pravu revoluciju.., jer zahvaća u središte našeg života … Vjera nas uranja u Božju ljubav i mudrost koja nam daje sigurnost, snagu i nadu… Tada u naše srce ulazi mir, zadovoljstvo, hrabrost..,ulazi prava radost… I naš se život mijenja.., obnavlja se naš način mišljenja i djelovanja.., postaje Kristov i Božji.., kršćanski način razmišljanja i djelovanja… To je Božja, Kristova kršćanska mudrost života i djelovanja…

Eto tako je živjela Gospa Marija… Nije se dala smesti nikada… Tako je vjekovima živo i trudio se živjeti naš hrvatski narod.., i naša Crkva, kroz sve nedaće, iskušenja nevjere, kroz vjerničke i ljudske padove.., kroz bezbožne sustave i politike… Danas je vrijeme našega naroda  i Crkve koje je Bog nama povjerio da ga živimo i gradimo mudro, kako kaže naš narod: „ne po vražju, nego po Božju“: u sebi samima, u svojoj obitelji, u svome mjestu, u selu i gradu, na svome poslu i pozivu, u svojim obvezama i zadaćama koje svakome od nas nameće život… Mi samo na redu i potezu. Naši su branitelji branili, pobijedili i obranili svoj narod i državu… Na nama je red, i zato molimo našu Gospu majku i učiteljicu, da danas budemo hrabri braniti i graditi ljudske i kršćanske vrednote u sebi samima, u svojim obiteljima, u našim mladima, u narodu i državi… Bez straha i uzmicanja ni pred kime.., i tako glasno da se naš glas čuje a naša kršćanska uvjerenja poštuju…  Oduvijek smo za to crpili snagu u molitvi osobnoj i obiteljskoj, Obnovimo je! U nedjeljnim susretima s Bogom i njegovom Riječju i Mudrošću na svetim Misama. Ne izostavljajmo i ne zanemarujmo svetu Misu… Neka u nama raste bratska ljubav, solidarnost, razumijevanje i opraštanje.., jer smo jači kad smo zajedno … I mudriji i sretniji.

„Stavi vjeru“, u svoj život, poručuje Papa mladim kršćanima svijeta… U ovoj godini vjere na poseban način molimo Gospu najveću vjernicu Kristovu. Gospe, podrži vapaj Crkve, i naša vapaj koga i danas ponavljamo kao svoju žarku molitvu: „Vjerujem Gospodine, umnoži nam vjeru. Amen.

 

 

 

 


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2112
Ovaj mjesecOvaj mjesec72106
UkupnoUkupno7614607

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47