Zmijavci: Proslava sv. Lovre i blagoslov kipa BDM

Slavlje blagdana sv. Lovre, suzaštitnika u župi Zmijavci, započelo je procesijom u 10.30 sati oko crkve i blagoslovom kipa Blažene Djevice Marije. U procesiji su sudjelovali ministranti, bogoslovi, svećenici i vjerni puk Božji. Sliku Sv. Lovre u procesiji su nosili četiri mladića iz župe obučeni u narodne nošnje. Za vrijeme procesije kip Blažene Djevice Marije, kojeg je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi, blagoslovio je imotski gvardijan fra Kristian Stipanović koji je predvodio euharistijsko slavlje. U koncelebraciji su sudjelovali definitor i župnik župe Tučepi fra Nedjeljko Šabić, župnik fra Frano Laco, propovjednik trodnevnice fra Zoran Kutleša i još 12 svećenika. Za vrijeme procesije i euharistijskog slavlja pjevao je župni zbor pod ravnanjem s. Jasne Kasalo, a uz pratnje gđe Laure Milas.


Fra Kristian Stipanović je na početku propovijedi rekao kako svatko na svoj način može postići svetost u životu. Različit je put svećenika, redovnika, redovnice, oca, majke, radnika ili bilo koga drugoga prema svetosti. Današnji svetac, sv. Lovro, koji je bio đakon, postigao je svetost služenjem i mučeništvom. Citirajući Isusove riječi „Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom!“, fra Kristian je naglasio kako se Isusovo služenje ljudima očituje na način da Isus uništava naše grijehe, otvara nam vrata neba i stvara zajedništvo među vjernicima. Isus treba zajednicu vjernika koja će nastaviti to njegovo djelo spasenja. Kao primjer čovjeka koji je služio Bogu i išao za njim naveo je slugu Božjega fra Antu Antića, koji je ujedno ostvario i riječi sv. Franje Asiškoga „ne samo sebi živjeti nego i drugima koristiti“. Svatko od nas, rekao je imotski gvardijan, ima dobra koja mogu biti u službi drugima. Služenje drugima očituje se kroz materijalna dobra, ali isto tako i dobrima koja možemo staviti drugima na raspolaganje kao što su vrijeme, oči, ruke, dobre riječi. Te riječi mogu biti riječi ohrabrenja, savjeta, oproštenja, hvale. Služiti ne znači ugađati nego činiti ono što je dobro bližnjemu. Sv. Lovro je svetost postigao, osim po služenju, i po mučeništvu jer je ubijen zbog vjere u Isusa Krista. On se nije pokolebao u svojoj vjeri prema Isusu kao ni bl. Alojzije Stepinac. Oni su svjedoci vjere i jedino vjera dovodi do svjedočenja. Na kraju propovijedi fra Kristian je pozvao vjernike da budu čvrsti uz Krista i ostanu vjerni svome Spasitelju, poput sv. Lovre, usprkos svim „gradelima“ koji nas mogu snaći u životu.

Pri završetku slavlja okupljenim vjernicima i svećenicima uputio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji je izrazio radost što je imao priliku izraditi kip BDM koji su prihvatili i svećenici Franjevačke Provincije i župljani. Zatim je ukratko, na temelju svetopisamskih događaja, prikazao sadržaj kipa.

Fra Frano Laco, župnik u župi Zmijavci, na kraju je izrekao riječi zahvale obitelji Todorić Manjić čijom je zaslugom izrađen i postavljen kip. Potom je zahvalio župnom zboru i s. Jasni, remeti Peri, mladima u nošnji koji su nosili sliku Sv. Lovre, ministrantima, bogoslovima, časnim sestrama i svećenicima koncelebrantima. Posebne riječi zahvale uputio je fra Zoranu Kutleši, koji je propovjedio kroz trodnevnicu, kao i imotskom gvardijanu, dekanu i župniku koji je predvodio euharistijsko slavlje. Prije završnog blagoslova najavio je da će u dvorištu održati prigodni program poslije mise koji je pripremila s. Jasna Kasalo i u kojem će sudjelovati mladi iz župe. Na izlazu iz crkve ministranti su dijelili letak „Evo ti Majke“ (Iv 19,26) u kojem je, u slici i riječi, prikazan kip BDM i autor kipa.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas853
Ovaj mjesecOvaj mjesec12611
UkupnoUkupno7627489

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57