Frama: Put franjevačkog poziva

 

Dodatak

Iz Generalnih konstitucija FSR-a

Treće poglavlje

ŽIVOT U BRATSTVU

Sedmi naslov

FRANJEVAČKA MLADEŽ

Članak 96

1.  FSR, snagom svoga vlastitoga poziva, mora biti spre­man posredovati svoje iskustvo evanđeoskoga života mladi­ma koji osjećaju da ih privlači sv. Franjo Asiški te tražiti sred­stva kako da im ga se primjereno predstavi.

2.  Franjevačku mladež (Framu), kako je shvaćaju ove Konstitucije i za koju se FSR smatra osobito odgovornim, čine oni mladi koji se osjećaju od Duha Svetoga pozvanima da u bratstvu ostvare iskustvo kršćanskoga života u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, produbljujući vlastito zvanje u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

3.  Članovi Franjevačke mladeži Pravilo FSR-a smatraju dokumentom nadahnuća za rast vlastitoga kršćanskog i franjevačkoga zvanja, kako pojedinačno tako i u grupi. Na­kon stanovitoga razdoblja formacije, kroz najmanje godinu dana, potvrđuju taj izbor osobnom obvezom pred Bogom i u nazočnosti braće.

4. Članovi Franjevačke mladeži koji žele pripadati Fra­njevačkom svjetovnom redu drže se onoga što je predvi­đeno u Pravilu, u Konstitucijama i u Obredniku FSR-a.

5.  Franjevačka mladež ima specifičnu organizaciju te for­mativne i pedagoške metode prilagođene potrebama mla­doga svijeta, prema stvarnosti koja postoji u pojedinim ze­mljama. Nacionalni statut Frame mora odobriti odgovara­juće nacionalno vijeće FSR-a ili, ako njega nema, Predsjed­ništvo MVFSR-a.

6.  Franjevačka mladež, kao sastavni dio Franjevačke obitelji, traži od odgovornih svjetovnjaka i od nadležnih re­dovničkih poglavara bratsku animaciju, odnosno duhovnu asistenciju.

Članak 97

1. Neka bratstva FSR-a prikladnim inicijativama i di­namikom promiču franjevački poziv mladih. Neka se brinu za proširenje bratstava Frame i prate mlade u njihovu hodu ljudskoga i duhovnog rasta predlažući im djelatnosti i te­matske sadržaje.

2. Neka se bratstva FSR-a obvežu da bratstvima Frame dadu jednoga bratskog aminatora koji će zajedno s du­hovnim asistentom i vijećem Frame osigurali primjerenu svjetovnu franjevačku formaciju.

3. Da se promiče blisko zajedništvo s FSR-om, svi du­žnosnici Franjevačke mladeži na međunarodnoj i najma­nje dva člana u nacionalnom vijeću Frame neka budu mla­di zavjetovani svjetovni franjevci.

4.  Jedan predstavnik Frame, kojega odredi njegovo vijeće, član je odgovarajućega vijeća FSR-a; jedan predstavnik FSR-a, kojega odredi njegovo vijeće, član je vijeća Frame na istoj razini. Predstavnik Frame ima glas u vijeću FSR-a samo ako je zavjetovani svjetovni franjevac.

5.  Predstavnici Frame u Međunarodnome vijeću FSR-a biraju se po propisima Međunarodnoga statuta koji odre­đuje također broj, bratstva koja treba da predstavljaju te ovlasti predstavnika. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1891
Ovaj mjesecOvaj mjesec36715
UkupnoUkupno7172367

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80