Mladi svećenici Splitske metropolije na permanentnom obrazovanju

Svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije, Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Dubrovačke biskupije, koji su zaređeni u proteklih deset godina, susreli su se na godišnjem tečaju permanentnog obrazovanja u Duhovnom centru "Karmel" u Grabovici u Bosni i Hercegovini. Kroz tri dana, od 27. do 30. kolovoza četrdesetak mladih svećenika, okruženi prekrasnim krajolikom Buškoga jezera i prožeti bratskim raspoloženjem, imali su priliku razmišljati i raspravljati o odabranim temama iz Pastoralne konstitucije "Gaudium et spes" Drugoga vatikanskog sabora. Susretu su također nazočili splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, franjevački provincijal fra Joško Kodžoman, generalni vikar mons. Ivan Ćubelić te fra Bruno Pezo, povjerenik za permanentno obrazovanje svećenika franjevaca i profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju.


U obraćanjima na početku tečaja, nadbiskup Barišić i provincijal Kodžoman istaknuli su neophodnost permanentnog obrazovanja u svećeničkoj službi, osobito za mlade svećenike koji stoje tek na početku svoga pastoralnog djelovanja. Tečaj im želi pružiti potporu preko aktualnih predavanja i zajedničke rasprave kako bi se što uspješnije suočili s pastoralnim izazovima. Za ovogodišnju temu izabrana je Konstitucija „Gaudium et spes" s obzirom na Godinu vjere i 50. obljetnicu održavanja Drugoga vatikanskog sabora.

Susret je zamišljen u četiri tematske cjeline koje su raspodijeljene u tri dana, a duhovni mu je stožer molitva časoslova i euharistijsko slavlje. Pojedina tematska cjelina bi započinjala predavanjem, potom bi slijedio rad u skupinama te konačno zajednička rasprava u kojoj su svećenici, nakon predstavljanja rezultata skupnoga rada, postavljali pitanja iz svoje pastoralne perspektive.

Prvo, uvodno predavanje o dokumentu "Gaudium et spes" održao je umirovljeni profesor fra Nikola Mate Roščić, koji je kao mladi klerik u Rimu imao priliku iz blizine pratiti rad Sabora. U predavanju, koje je protkao mnogim osobnim iskustvima i zapažanjima, naglasio je tri glavne poruke Sabora: ulogu laika u Crkvi, Kristovu spasenjsku poruku za sve ljude te načelo utjelovljenja.

Prof. dr. Tonći Matulić, dekan KBF-a u Zagrebu, koji je održao drugo predavanje, iznio je aktualna promišljanja o dostojanstvu ljudske osobe na temelju istoimenoga prvog poglavlja prvoga dijela Konstitucije "Gaudium et spes". Usporedio je svjetovno i kršćansko shvaćanje pojma ljudskoga dostojanstva. Dok se u današnjem društvu, koje je obilježeno dvama duhovnim bolestima, radikalnim individualizmom i ekskluzivnim humanizmom, govor o ljudskom dostojanstvu isključivo svodi na ljudska prava, kršćanstvo zastupa cjelovit pristup koji vodi računa o duhovnoj i tjelesnoj dimenziji čovjeka, istaknuo je prof. Matulić.

U trećem predavanju obrađena je tema "Psihološke, moralne i vjerske promjene u odgoju" na temelju broja 7 Konstitucije "Gaudium et spes". Predavač fra Ivan Udovičić, ravnatelj Franjevačkoga sjemeništa u Sinju te profesor sociologije i psihologije na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, naveo je niz sudionika u današnjem odgoju djece i mladih, izdvojivši posebno društvene i političke čimbenike, medije, školu, Crkvu i roditelje. Budući da mladi doživljaju Crkvu ponajprije kroz osobno iskustvo i medije, važno je koristiti mogućnosti suvremene komunikacije, ali i jačati modele vjere, napomenuo je Udovičić.

Četvrto i završno predavanje pod naslovom "Komunitarni karakter čovjekova poziva u Božjem planu održao je mr. Mario Buljević, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Polazeći od broja 24 dokumenta "Gaudium et spes", Buljević je postavio tri teze: Osoba je "biće za"; Ljubav je temeljna značajka komunitarnosti; Potpuno predanje Bogu je preduvjet darivanja samoga sebe drugima. Objasnio je kako se čovjek tek u odnosu s Bogom i drugim ljudima ostvaruje kao osoba. Kao primjer potpunoga predanja može poslužiti molitva sv. Ignacija Loyolskog iz Četvrtoga tjedna njegovih Duhovnih vježbi.

Osim predavanja, svaki tečaj predviđa posjet jednoj župi i susret s vjernicima. Tako su sudionici tečaja u četvrtak, 29. kolovoza, na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, pohodili Ramu. Razgledali su franjevački samostan na Šćitu i tamošnju etnografsku zbirku te posjetili župu Presvetog Srca Isusova u Prozoru i zajedno s tristotinjak vjernika proslavili euharistijsko slavlje. U homiliji je nadbiskup Barišić istaknuo kako je odgovornost roditelja za odgoj djece neprocjenjiva, što pokazuje odnos Salome i njezine majke Herodijade. Saloma, još neiskusna i naivna, pita majku za savjet, a ova ju upućuje na zlo. Tomu naprotiv može nam poslužiti primjer sv. Ivana Krstitelja, koji je pod svaku cijenu, pa i cijenu vlastitoga života, brani dostojanstvo braka i obitelji, napomenuo je nadbiskup.

Na završetku tečaja bila je mogućnost osvrta i osobnoga komentara. Jedan od sudionika istaknuo je kako su mu ova tri dana bila dragocjeno iskustvo koje mu je pomoglo dublje shvatiti nužnost da Isusa Krista stavimo u središte svoga svećeničkog života i djelovanja. Drugi su pak ukazali na duhovno bogatstvo koje se krije u saborskim dokumentima, a nismo ga još dovoljno upoznali. U zaključnoj riječi, nadbiskup Marin Barišić pozvao je mlade svećenike da osobne poticaje za svoju pastoralnu službu pronalaze u Drugom vatikanskom saboru, a fra Joško Kodžoman upozorio je da ne koristi žaliti se da Sabor nije zaživio ako ga sami ne nastojimo živjeti. (IKA)


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas988
Ovaj mjesecOvaj mjesec54489
UkupnoUkupno6814709

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 62 

Administrator

franodoljanin@gmail.com