Runovići-Sebišina: Proslava Presvetog Imena BD Marije

Blagoslovljena ti, Djevice Marijo… Bog je tako uzveličao tvoje ime, da tvoja hvala neće iščeznuti s usna ljudi (Jdt 13, 18. 20)

U nedjelju 15. rujna u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja – Sebišina u župi Runovići proslavljen je blagdan Presvetog Imena Bl. Djevice Marije. Ovo je već druga godina kako se ovaj Gospin blagdan slavi u mjestu Sebišina i to kako je nabavljen kip Bl. Djevice Marije čiju je nabavku financirala mještanka gđa. Ana Bakavić ud. Luke.

U 12h procesiju kroz crkveno dvorište i oko mjesnog groblja, a zatim sv. misu predslavio je i propovijedao fra Anđelko Domazet, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a s njim je suslavio župnik fra Mladen Prolić. Na sv. misi okupio se lijep broj Sebišana, članovi Kulturno umjetniče Udruge 'Novae' iz Runovića pod vodstvom njihove voditeljice gđe. Marije Repušić, a svečanosti sv. misnog slavlja doprinio je i svojim pjevanjem Mješoviti župni zbor 'Gospe od Karmela' pod ravnanjem i pratnjom gđe. Marije (Maje) Biočić.

Gospin su kip u procesiji nosili mladići: Ante Bilić, Ante Kundid, Ivan Kundid i Mate Glavota. Misna čitanja je čitala Ana Puljić, Psalam je pjevao Ivan (Iko) Biočić, a Aleluja je pjevao Vice Lubina.

Fra Anđelko je u propovijedi, počevši od pozdrava arkanđela Gabrijela Bl. Djevici Mariji Zdravo Marijo, milosti puna (Lk 1, 28), te riječi iz današnjeg evanđelja po Luki, Radujete se sa mnom… (Lk 15, 16), i riječi Tako, kažem vam, biva radost pred anđelima Božjim… (Lk 15, 10), govorio vjernicima o radosti u našem vjerničkom životu. Naglasio je da se trebamo radovati uspjehu drugih ljudi, zatim i sami biti radosni te svoju vjeru živjeti radosno. U Godini vjere kao vjernici katolici trebamo biti prepoznatljivi upravo po radosti. Kršćanska radost dolazi od milosrđa, ljubavi i dobrote, rekao je fra Anđelko. Život vječni koji nas čeka, zaključio je fra Anđelko, jest sama radost, jer, kako nam kažu današnje tri prispodobe o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i o izgubljenom sinu, i anđeli se na nebesima raduju.

Na kraju slavlja sv. mise i proslave Presvetog Imena Bl. Djevice Marije župnik fra Mladen Prolić se zahvalio milosrdnom i dobrom Bogu Ocu, Bl. Djevici Mariji, zatim predvoditelju sv. misnog slavlja i propovjedniku fra Anđelku Domazetu, Mješovitom župnom zboru, folklorašima iz Udruge Novae, ministrantima i vjernicima Sebišanima.

Kako se silno veličanstvo skriva u Bogorodici! Istina, ona je stvor, a ne Bog. Ali ako ju je Bog tako silno uzvisio da ju je učinio Majkom svoga jedinorođenog Sina, onda je i mi moramo častiti i njezino ime nikako drugačije, nego sa strahopočitanjem izgovarati i zazivati! (Bl. Alozije Stepinac)

Fotografije

fmp


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas621
Ovaj mjesecOvaj mjesec51050
UkupnoUkupno7736818

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39