Održan susret novaka JKPMOFM

Susret novaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije održan je u Franjevačkoj provinciji Uznesenja BDM u Međugorju od 26. do 29. rujna 2013. Na susretu je sudjelovalo 27 novaka i 9 odgojitelja.


Susret se održava svake godine u drugoj provincije na području Južnoslavenske konferencije kojoj pripadaju provincije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Cilj susreta je međusobno upoznavanje i razmjena iskustava o životu i radu u novicijatima.

Novaci s Humca, domaćini susreta, dočekali su nas u četvrtak, 26. rujna 2013. oko 16 sati, ispred župnog ureda u Međugorju. Nakon zajedničkog okupljanja i pozdrava sudjelovali smo na večernjem molitvenom i liturgijskom programu  u Međugorju. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Marko Ešegović, meštar novaka iz Livna, član Provincije Bosne Srebrene. Nakon zajedničke večere, novaci su u 20.00 predstavili svoje provincije i novicijate u dvorani Ivana Pavla II.

Drugog dana susreta, u petak 27. rujna, nakon jutarnje molitve, na programu je bilo upoznavanje samostana i znamenitosti hercegovačke Provincije Uznesenja BDM. Posjetili smo samostan u Širokom Brijegu i hodočastili do mjesta gdje je spomen-ploča 66-orici ubijenih fratara hercegovačke Provincije. U franjevačkom samostanu u Mostaru riječi pozdrava svim novacima uputio je hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko. Nakon Širokog brijega i Mostara došli smo u Humac. Razgledali smo najstariji muzej na tlu Bosne i Hercegovine koji se nalazi u sklopu samostana na Humcu, a kojeg je 1884. g. utemeljio fra Anđeo Nuić. Odigrali smo nogometni turnir na kojem su pobijedila braća s Humca. Euharistijsko slavlje u 18.00 sati predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko. Završetak dana proveli smo zajedničkim druženjem.

Trećeg dana susreta nakon molitve Jutarnje uputili smo se prema Bijakovićima, tj. prema brdu ukazanja gdje smo pola sata smo ostali u osobnoj molitvi. Nakon povratka posjetili smo „Majčino selo“ koje vodi fra Dragan Ružić. Imali smo priliku čuti svjedočanstva članova „Kuće Milosrdnog Oca“. Poslijepodne smo hodočastili na brdo Križevac. Nakon povratka slavili smo svetu misu koje je predslavio fra Zoran Bibić, meštar braće novaka sa Trsata.


U nedjelju, 29. rujna, zajedno smo molili Jutarnju i slavili svetu misu. Do ručka smo imali mogućnost razgledavanja svetišta u Međugorju. Zajedničko druženje kroz ovih nekoliko dana stvorilo je nova prijateljstva i nova iskustva. Zahvalni smo za ova dragocjena iskustva i radosno iščekujemo nova zajednička druženja. Domaćini susreta primili su nas otvorena srca i pokazali svoju velikodušnost za vrijeme cijelog programa susreta.

Fotografije

Filip Čogelja


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Šibenik / Šubićevac: Predstavljanje knjige

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Najava Izbornog kapitula u Hrvatskom nacionalnom bratstvu OFS-a

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Vierzehnheiligen kod Bamberga: Pastoralni skup Digitalno doba i pastoral mladih, 7. - 10. 10. 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1852
Ovaj mjesecOvaj mjesec34039
UkupnoUkupno7169691

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 122