Hodočašće Runovićana u Mariju Bistricu

Vjernici iz župe Runovići, njih pedeset, i ove su godine po treći put na prvu nedjelju mjeseca listopada predvođeni župnikom fra Mladenom Prolićem hodočastili u hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu.

Iz Runovića se krenulo autobusom u nedjelju u noć oko 2.30h, te smo u Mariju Bistricu stigli nešto prije 10h. Po dolasku u bistričko svetište vjernici su posjetili crkvu Gospe Bistričke, obišli oko oltara Gospe Bistriče, iskoristili prigodu za sakrament pomirenja te u 11h sudjelovali na sv. misi na otvorenom prostoru Bl. Alojzija Stepinca prigodom tradicionalnog 21. po redu vojno – redarstvenog hodočašća u svetište Majke Božje Bistričke.


Sv. misu je predvodio mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko – makarski u zajedništvu s vojnim biskupom u RH mons. Jurjem Jezerincom, vojnim biskupom u B i H mons. Tomom Vukšićem, vojnim i policijskim kapelanima i ostalim svećenicima.

Vojno – redarstvenom hodočašću su se uz hrvatske vojnike i policajce,  priključili i hrvatski branitelji, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, povijesne postrojbe, vatrogasci. djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici oružanih snaga BiH te ostali vjernici – hodočasnici koji su došli pojedinačno ili organizirano.

Biskup Juraj Jezerinac je u pozdravnom govoru, između ostaloga, sve pozvao da ovo Vojno – redarstveno hodočašće u Godini vjere pridonese učvršćenju vjere, međusobnoj povezanosti, zajedništvu, slozi i ljubavi. Nadbiskup Marin Barišić je u propovijedi istaknuo da vjera čini nemoguće mogućim te da nam snaga vjere omogućuje rast i promjenu stanja. Gospodin Bog nas poziva, traži našu odgovornost i suradnju, a ne rezignaciju i nemoć. Ovo vrijeme traži odvažne i časne ljude, svjedoke vjere, poručio je nadbiskup Barišić te pozvao hodočasnike da budu svjedoci i proroci vjere i povjerenja u svojim obiteljima i u našem društvu. Na kraju sv. mise riječ su zahvale izrekli generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić i rektor bistričkog svetišta mons. Zlatko Koren.

Nakon sv. mise, marende i odmora u Mariji Bistrici hodočasnici iz Runovića su oko 14h pošli prema Zagrebu gdje su posjetili zagrebačku katedralu i sarkofag s likom Bl. Alojzija Stepinca, a zatim su otišli do Gospe od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba gdje su se u šutnji i molitvi zadržali pred Gospinim likom. Potom su se zadržali na Jelačićevu trgu sa svojima – djecom i rodbinom u Zagrebu i oko 17h krenuli prema Runovićima. Putem do Bistrice i natrag do u Runoviće u autobusu se molilo i pjevalo.

Majko Božja Bistrička, ti si u svojoj majčinskoj dobroti odabrala u našem Hrvatskom zagorju mjesto koje se po tebi zove Marija Bistrica. Tu se časti tvoj čudotvorni lik. Tu je tvoje svetište u kojem svoju djecu obasipaš svojim milostima. Tu liječiš duhovne i tjelesne rane zemaljskih patnika i ispunjaš želje onih koji se pouzdano k tebi utječu. Ti poznaješ sve naše duševne i tjelesne potrebe. Tebi smo se, kao Božjoj i svojoj Majci, odlučili moliti, otvoriti svoje srce i izraziti svoje želje. Ti nas, Isusova i naša Majko, koja u svojoj dobroti nikada nikoga nisi od sebe odbila, milostivo saslušaj i usliši.

Fotografije

ofmp


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas625
Ovaj mjesecOvaj mjesec47529
UkupnoUkupno7514362

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30