Projekcija filma Stella maris Dalmacije II. dio - Šibenska biskupija

U organizaciji Župe Gospe od Ružarija i Pučkog otorenog učilišta Drniš, u subotu 19. listopada  je u župnoj dvorani prikazan dokumentarni film o marijanskoj baštini Šibenske biskupije, Stella maris Dalmacije II. dio – Šibenska biskupija (produkcija - „Udruga Prosoli – Sveta glazba d.o.o.“, Zagreb). Snimljen je u sklopu projekta "Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine" koji je predstavila voditeljica istog i sama scenaristica  dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, znanstvena savjetnica Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe. Svojom Gospi posvećenom pjesmom, večer je dodatno, inispirativnom interpretacijom iste, uljepšao kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. Dosada je snimljeno sedam filmova koji multidisciplinarno obrađuju mariološke teme na različitim područjima Republike Hrvatske (sjeverni Jadran, Hrvatsko Zagorje, Split, Dubrovnik, Šibenik, Đakovo-Osijek).   Kroz vizuru književnosti, povijesti, povijesti umjetnosti, glazbe i etnologije, predstavljena su važnija marijanska svetišta i crkve Šibenske biskupije, kao i djela umjetnika inspiraranih Marijinim likom i djelom.


U filmu se spominju svetišta i djela bliska drniškom području kao što su sama župna crkva Gospe od Ružarija, crkva Porođenja Marijina u Gradcu i pripadajući joj muzej, te Visovac, svima omiljeno hodočasničko mjesto i njegova Gospa od Milosti, izvori mira i nadahnuća kako nama kojima u svijesti uvijek živi, tako i mnogobrojnim turistima. U ovom, prvenstveno turistički informativnom filmu, svoje mjesto zasluženo nalazi i velikan hrvatske umjetnosti Ivan Meštrović te njegova umjetnička ostavština, Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović kod Otavica i posebno crkva Svete Marije u Biskupiji te Gospa Petropoljka (u crkvi Gospe od Ružarija). Još jedan vrlo važan moment za tradiciju i povijest župe Gospe od Ružarija, pojavljuje se u vidu „Muke Gospodina našega Isukrsta i plač Blažene Djevice Marije matere njegove“, 1753. g., autora fra Petra Kneževića. Ta opjevana muka (u narodu poznata kao Gospin plač) izvodi se na Veliki Četvrtak uvečer i u ne tako davna vremena, bio je događaj koji se ne propušta, pjesma i molitva koju izvodi cijeli puk uz uloge koje iznose pjevači crkvenog zbora. Nažalost, već desetak godine ta tradicija pjevanja Gospinog plača polako gubi svoj smisao, jer je sam tekst do neprepoznatljivosti skraćen te je izbačeno i početno Ponukovanje. Pokušava se doskočiti modernim vremenima koja ponekad donose užurbanost, besmisao i nepoštivanje vlastite tradicije i kulture. Na takav način sami sebi kopamo grob, ali nada postoji da će barem ovakvi hvalevrijedni projekti kao što su navedeni znanstveno-obrazovni  filmovi osvijestiti one koji to ipak mogu da ustraju u tradiciji i kulturi koja nas čini onima što jesmo, jer bez prošlosti nema ni budućnosti.

Fotografije

Josipa Prpa


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas825
Ovaj mjesecOvaj mjesec51254
UkupnoUkupno7737022

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41