Liturgijska sekcija

Pročelnik: Fra Kristijan Šilić

Liturgija je temelj svake zajednice, to je onaj segment našeg zajedničkog života na kojem se najviše radi i kojem se posvećuje najviše vremena. Jedan teolog je rekao da je liturgija ogledalo duhovnog stanja ali i međusobnih odnosa u redovničkoj zajednici.

Cilj liturgijske sekcije je da slavlja liturgijskih čina budu u skladu i duhu liturgijske reforme II. Vat. Sabora (vidi više npr. Konstitucija «Sacrosantum concilium», Opća uredba Rimskog misala). Na taj način pokušavamo slaveći Gospodina, uroniti Božji misterij. Ove godine Liturgijska sekcija ima pet stalnih članova, pročelnik Liturgijske je u jedno i glavni obredničar. Brinemo se po najprije za svakodnevne molitvene trenutke gdje spada po najprije Sveta misa a onda i molitva časoslova: Služba čitanja, Jutarnja molitva, Srednji čas, Večernja molitva i Povečerje. To su svakodnevni molitveni trenutci koji se odvijaju u našem klerikatu. Osim tih trenutaka postoje i neki također redovni ali ne svakodnevni: svaki četvrtak u našem klerikatu je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u jednostavnoj formi tj. klanjanje je u tišini pred izloženim Presvetim a na kraju je svečani blagoslov, osim prvih četvrtaka u mjesecu kada je svečano klanjanje. Subotom navečer se uz Večernju moli i krunica.

Na liturgijsku sekciju odnosi se i priprema obreda za sve blagdane i svetkovine kao što su: obredi Velikog, tjedna Božić, svetkovina serafskog oca sv. Franje. Pjevanje je neizostavni dio liturgije tako da se ova sekcija brine i za zajedničke probe pjevanja koje se održavaju dva puta tjedno. Osim djelovanja unutar samog Klerikata liturgijska sekcija organizira i sva bogoslužja kada bogoslovi gostuju na župama ili samostanima naše Provincije. Ali treba naglasit da liturgijska sekcija nije ona koja sama obavlja sve te poslove, nego je ona ta koja je zadužena za animiranje i poticanje drugih bogoslova da im se pridruže.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas149
Ovaj mjesecOvaj mjesec66075
UkupnoUkupno7532908

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40