Bulić: Župnik blagoslovio poprsje Petra Nakića

U nedjelju, 10. studenoga 2013., u Buliću kraj Benkovca župnik fra Damir Ćiro Čikara blagoslovio je poprsje Petra Nakića, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

Prije svečanog blagoslova poprsja u mjesnoj crkvi Sv. Ante Pustinjaka slavljena je misa koju je predvodio don Lovro Cindori uz koncelebraciju fra Damira Čikare i don Čedomila Šuprahe. Obredu su prisustvovali vjernici Bulića, Vukšića i Lišana Ostrovičkih kao i njihovi gosti i uzvanici, koji su se na okupili kako bi, nakon mise, nazočili svečanom otkrivanju brončanog poprsja Petru Nakiću.


Prije blagoslova kipa, koji je donirala Družba Braće Hrvatskog zmaja, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija, koji je naglasio da je ovo događaj koji će novija povijest ovoga kraja upisati velikim slovima. Nakon gradonačelnika nazočnima se, u ime organizatora, obratio Nevio Šetić, veliki meštar družbe Braće hrvatskog zmaja. On je također istaknuo značenje događaja u Buliću, kako za njegove mještane tako i za mještane ovoga kraja.

Poprsje je blagoslovio fra Damir Čikara, župnik Lišana.

Nakon obreda blagoslova, uz prigodan domjenak, koji su priredili mještani s domaćim specijalitetima, kao što je pršut i janjetina, nastavljeno je ugodno druženje uz pjesmu domaćih pučkih pjevača.

Poznati graditelj orgulja Petar Nakić, kako svjedoči Matica krštenih, rođen je 16. travnja 1694. u ravnokotarskom mjestu Bulić kraj Benkovca. Kao mladić opredijelio se za redovnički stalež. Zato je ušao u franjevačko sjemenište u samostanu sv. Lovre u Šibeniku. Na vječnim zavjetima uzeo je ime fra Pavao. Za svećenika je zaređen 1713. godine. U šibenskom samostanu je pohađao studij filozofije, a teologiju u Veneciji. Tijekom studija u Veneciji zanimao se za orgulje kod poznatoga majstora Giovannija Battiste Piaggia. Toliko je zavolio ovaj crkveni instrument da je ubrzo i sam počeo popravljati i graditi orgulje. Zbog neslaganja s Upravom Provincije, koja je tražila da se iz Venecije vrati u zajednicu, fra Pavao je zatražio oslobođenje od redovničkih zavjeta i pridružio se dijecezanskom biskupu i vratio krsno ime Petar, odnosno postao je don Petar.

Najpoznatije njegove orgulje u Hrvatskoj nalaze se u Nerežišću i Supetru na otoku Braču, u katedrali u Rabu na otoku Rabu, u crkvi Sv. Frane u Šibeniku, na Visovcu, u Zaostrogu i Makarskoj. Njegova radionica, prema katalogu, izgradila više od 300 orgulja vrhunske kvalitete (prema nekim izvorima i više od 500). Za njega se može reći da je bio jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatskog kasnog baroka i ranog klasicizma.

Uveo je i posebne novine u konstrukciji orgulja, tzv. tiratutti, koji dopuštaju mogućnost umetanje svih registara odjednom. Tiratutti se smatraju da su njegov najpoznatiji izum, a i danas u uporabi. Otkrio je i nove tonske omjere, tzv. menzure. U Veneciji je osnovao i školu za izgradnju orgulja. Tako je ujedinio elemente talijanskog graditeljstva orgulja s nekim posebnostima njemačkog graditeljstva. Smatra se utemeljiteljem mletačko-dalmatinske graditeljske škole orgulja.

Fra Stipe Nimac objavio je knjigu o Petru Nakiću u Biblioteci Ravnokotarskoga Cvita, br. 5, pod naslovom: Emin Armano, Don Petar Nakić (Pietro Nacchini) utemeljitelj mletačko-dalmatinske graditeljske škole orgulja, Bulić 1998.

Fotografije

Tekst i foto: Marko Mane Ledenko


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1749
Ovaj mjesecOvaj mjesec10979
UkupnoUkupno7625857

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59