Sumartin: Proslava sv. Martina i posveta oltara

Župa sv. Martina u Sumartinu na Braču svečano je u nedjelju 10. studenoga proslavila blagdan nebeskoga zaštitnika i naslovnika župne crkve. Ovogodišnja proslava bila je u znaku 100. obljetnice župne crkve Sv. Martina koja je dovršena i blagoslovljena za bogoslužje 1913. godine, čiji je kamen temeljac postavljen g. 1911. Uz proslavu obljetnice postavljen je novi kameni oltar i ambon. Središnja proslava župne svetkovine i obljetnice tamošnje crkve započela je svečanom procesijom ulicama toga primorskoga bračkoga mjesta u kojoj su kip sv. Martina nosili sumartinski čuvari Božjega groba.

Svečano misno slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, a u koncelebraciji su sudjelovali: generalni vikar mons. Stanko Jerčić, brački dekan Toni Plenković, župnik fra Dušan Džimbeg, samostanski vikar fra Bože Vuleta, nekoliko svećenika bračkog dekanata i trojica bivših gvardijana-župnika u Sumartinu: fra Kruno Bekavac, fra Srećko Vekić i fra Božo Gulić, a asistirala su četiri bogoslova provincije Presvetog Otkupitelja i biskupije hvarsko-bračko-viške.

Pozdravljajući vjerničko mnoštvo u ispunjenoj crkvi, biskup Štambuk izrazio je radost zbog proslave obljetnice crkve, podsjetivši da je sumartinska crkva bila svjedokom triju ratova, I. i II. svjetskoga rata te Domovinskoga rata. Biskup Štambuk u homiliji referirao se na tekst iz Knjige Psalama "I vrabac sebi log nalazi, i lastavica gnjezdašce gdje će položiti mlade svoje: a ja žrtvenike tvoje, Gospodine nad Vojskama, Kralju moj i Bože moj!" ustvrdivši da je sumartinska crkva "sveto gnijezdo" tamošnjih žitelja: "Iz ovoga gnijezda i majka i otac uče svoje dijete. Kao što je dijete izišlo iz gnijezda ljubavi oca i majke, tako je i župna crkva gnijezdo učenja međusobne ljubavi. Nije li šteta da se u ovomu svetom gnijezdu ne nađe svako dijete? Ovo gnijezdo vaša je kuća, vaš dom; ovdje se odgajate, ovdje upoznajete Božje zapovijedi, slavite sveta otajstva. Ovdje ulazite kako biste se ohrabrili i ojačali vašu vjeru." Čestitajući župljanima njihovu svetkovinu, na poseban način obljetnicu njihove crkve, biskup je izrazio nadu da proslava neće biti poticaj samo za materijalnim obnovama crkvenoga prostora, nego i za osnaženje ljubavi prema crkvenomu prostoru.

U nastavku homilije mons. Štambuk osvrnuo se i na postavljanje novoga kamenoga oltara i ambona u neposrednoj blizini oltara, ustvrdivši da je "ambon učionica, a crkva sveto Božje sveučilište": "Ovdje učite onu vertikalu ljubavi prema Bogu, ali i horizontalu kroz ljubav prema čovjeku. Ovdje učite voljeti čovjeka, ljubiti domovinu. S ove katedre slušajte Božju riječ i po njoj živite", poručio je vjernicima, zamolivši sv. Martina da zagovara Sumartinjane u obnovi njihove vjere. Nakon homilije biskup Štambuk blagoslovio je obnovljenu crkvu i okupljene vjernike te u liturgijskom obredu posvetio novi kameni oltar koji je zajedno s ambonom izrađen u klesarskoj radnji Branimira Marovića u Mravincima.

Poslije popričesne molitve fra Domagoj Volarević, ceremonist slavlja, pročitao je povelju o posveti crkve u kojoj biskup Štambuk određuje da se svake godine na dan posvete crkve i novoga oltara slavi spomen na posvetu kao svetkovina.

Na kraju misnog slavlja gvardijan i župnik fra Dušan Džimbeg sve je pozdravio, svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ostvarenju cijelog projekta proslave zahvalio i čestitao obljetnicu  sv. Martina. Posebno se osvrnuo na novi oltar i ambon koji je izišao iz kamenoklesarske radnje gosp. Branimira Marovića u Mravincima. Oltar i ambon rad su akademskog kipara fra Duje Botterija, kojeg je župnik posebno predstavio, nakon čega je uslijedio gromoglasni pljesak koji je svjedočio o uspjehu i ljepoti cijelog projekta.

Poslije riječi pozdrava i zahvale, fra Dušan je sve nazočne pozvao na svečanu večeru u samostansku dvoranu.

Fotografije


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas698
Ovaj mjesecOvaj mjesec51127
UkupnoUkupno7736895

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37