Berlin: Priprema mladih za SHKM u Dubrovniku

Dana 3. veljače u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Berlinu na Weddingu održana je prva grupa kateheza za mlade koji se spremaju na Susret Hrvatske katoličke mladeži u mjesecu travnju u Dubrovniku. Susret je trajao od 10.00 do 14.00 sati, dakle, četiri sata s pauzom za „marendu“ u trajanju od pola sata. Na susretu su uz fra Ivana, sudjelovale i na susretu aktivno radile i Anica Krstanović te Marina Maganić Buljan, učiteljica u Hrvatskoj školi u Berlinu. Anica je, uz Elenu Ćaletu kompjutorski animirala kateheze te obavila sve pripremne radnje kako bi održavanje kateheza bilo na visokoj razini, a Marina je pripremila radionice, na poseban način za prvu katehezu, te aktivno i svojim bogatim pedagoškim iskustvom vodila naše mlade kroz radionice kako bi uspjeli prikupiti što više znanja na svoj budući život.


Na susretu su obrađene tri kateheze: 1. Blaga slobode, 2. Kultura vjernosti te 3. Oruđe mira. Nakon svake kateheze organizirane su radionice na kojima su mladi na već određenu temu razgovarali, izrađivali plakate ili pisali određene sastave. Nakon svake radionice uslijedilo je kratko predstavljanje postignutih rezultata.

Mladima je, također, predstavljen njihov dosadašnji prijeđeni put te prikupljeni bodovi u svim kategorijama kako bi se lakše mogli organizirati i postići zadani cilj, a on glasi: poći na susret mladih u Dubrovnik.

Dojmovi mladih sa prvog susreta i prvih kateheza i više su nego pozitivni:

Katarina Z.

Danas mi se najviše svidjela priča o zlatnom prstenu i mladiću. Uz poruku priče imali smo prigodu povezati iskustva iz našeg života i osjećaje, a koje nas možda ponekad muče te podijeliti s drugima i naći riješenje protiv osjećaja nevrijednosti.

Marija K.

Dojmila me se posebno priča o zlanom prstenu i mladiću. Naučili smo da kao što samo zlatar može reći koliko jedan prsten vrijedi, tako i samo Bog može reći koliko jedan čovjek vrijedi!

Elena Ć.

Naučili smo nešto o gradu Dubrvniku i o njegovoj povjesti. U grupama smo se detaljno bavili plodovima slobode Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uzdržljivost, blagost, vjernost (Bogu), te njih spajali sa tvrđavama i kulama u gradu Dubrovniku. To mi je se najviše svidjelo.

Antonella M.

Najviše su mi se svidjele prva i druga kateheza te kada smo pravili plakate o Dubrovniku te sada znam što koja kula znači. Na poseban način mi se svidjelo to da mogu sama svoju molitvu sastaviti.

Marko B.

Sve mi je bilo interesantno, a na poseban način prva kateheza te kada smo pričali o ispovijedi.

Ivana K.

Sve su kateheze bile poučne, a na poseban način treća o ispovijedi.

Matea:

Bilo je super i sve su kateheze bile super.

Kristina K.

Treća kateheza o ispovijedi je bila najbolja.

Josipa Z.

Posebno mi se danas svidjelo što smo se intenzivno bavili sa gradom Dubrovnikom. U grupama smo izradili plakate sa važnim tvrđavama povezano sa plodovima slobode Duha Svetoga i objasnili njihovu važnost. Naučili smo kako se grad Dubrovnik u Domovinskom ratu oslobodio od neprijateljske vojske i postao slobodan. Mislim da je jako važno za nas Hrvate u dijaspori znati našu povijest. Osim toga, naši su nam voditelji odlično predvodili sve kateheze.

Antonija T.

Danas na katehezama mi se najviše svidjela priča o Mladiću i zlatnom prstenu. Kroz tu priču postalo mi je jasno da jedini Bog može reći koliko zapravo jedna osoba vrijedi.

Antonia B.

Kateheze su mi se svidjele. Najviše mi se dopalo kada smo u grupama radili i učili o drugoj katehezi sa pričom o zlatnom prstenu. Osim toga, najviše me dodirnula treća kateheza – ispovijed jer mi je odgovorila na neka moja pitanja.

Marina B.

Ove današnje kateheze su mi se jako svidjele i bile su jako interesantne i informativne. Ipak, prva kateheza bila je najbolja jer nisam baš puno znala o Dubrovniku, ali eto sad znam nešto više jer me interesira povijest hrvatskih gradova. Priča o mladiću i zlatnom prstenu me je najviše dirnula jer je baš u ovom današnjem vremenu nekim mladima teško jer ne znaju koliko uopće vrijede zato što često drugi ljudi tračaju i oni na taj način izgube samopouzdanje.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas35
Ovaj mjesecOvaj mjesec16804
UkupnoUkupno7631682

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45