München: Koncert u čast bl. A. Stepincu

U subotu 15. veljače 2014., u čast bl. Alojzija Stepinca, održan je svečani koncert na kojem su nastupale glazbene skupine iz HKŽ München, operna glazbenica Kristina Šop, ženska vokalna skupina Lira i klapa Croatia.


Okupljeni posjetitelji, a bilo ih je više od stotinjak mogli su uživati u gotovo dvosatnom glazbenom programu prepunog prelijepih nota naših mladih glazbenika. A svi oni koji su došli mogli su kroz pjesme zaploviti našim obalama i našim morem i na tren pobjeći iz iseljeničke stvarnosti koja je nekada ispunjena bolima i čežnjom za toplim uvalama koje smo ostavili iza sebe. Iseljenička duša se u subotu u kapeli bl. Stepinca mogla nahraniti snagom pjesme, snagom ljubavi prema domovini i prema narodu kojeg je beskrajno volio i naš blaženik kardinal Stepinac.

Kroz program su nas vodili fra Filip Mimica i Lidija Papković, članica ženske vokalne skupine Lira. Čitajući Stepinčeve misli o narodu iz kojeg je potekao i vjeri koju je cijelim životom branio, otkrili smo puno paralela sa današnjim položajem i stanjem našeg naroda i njegovog duha. Uz Stepinčeve misli i poticaje odlično se uklopili nastupi ženske vokalne skupine Lira, muške klape Croatia, kao i zbora i orkestra mladih. Slušajući vrhunske izvedbe glazbenih skupina teško je bilo ostati ravnodušan, jer ljepota glazbenih izvedbi ničije srce nije moglo ostaviti netaknutim.
Sestra Nikolina Bilić koja već godinama odgaja i uvježbava mlade iseljenike u glazbenim vodama i ovaj put je pokazala kako pod njenom dirigentskom palicom nastaju nove glazbene nade koje nam osiguravaju budućnost misnih slavlja na hrvatskom jeziku. Teško je u cjelokupnom subotnjem programu nekoga posebno istaknuti, sve glazbene skupine su pokazale veliku vještinu i profesionalnost u svojim nastupima. Osim glazbenih skupina iz naše župe u programu je nastupila i poznata iseljenička operna glazbenica Kristina Šop, koja nam je otpjevala Ave Mariu i Ave verum.

Ženska vokalna skupina Lira izvela je dvije skladbe od Šime Marovića: Divici Mariji, Tebe tražim, a zajedno sa klapom Croatia otpjevali su još jednu skladbu od Šime Marovića: Ovo je moje tijelo. Mlade glazbenice iz Lire otpjevale su i skladbu Maria Nardellija Priče mora. Orkestar mladih koji je sastavljen od mladih tamburaša, gitarista i violinista odsvirao je dva posebno za njih skladana instrumentala Rijeke žive vode i Silan Bog, i dojmljivo su pokazali kako uživaju u glazbi i zajedništvu koje im je bitno u očuvanju svog identiteta i povezanosti sa vjerom svojih predaka. Klapa Croatia je otpjevala Zdravo Tijelo od Mihe Demovića, Sušna zikva na škoju od Krešimira Magdića i Dalmatino povišću pritrujena od Ljube Stipišića. Mlade djevojke iz zbora mladih otpjevale su nam dvije nježne skladbe Šumi, šumi javore i Noćnu muziku.

Nakon glazbenih ugođaja na scenu su stupili i mladi folkloraši iz skupine fra Andrija Kačić Miošić koji su uz prekrasnu koreagrafiju vrhunski otplesali Eru sa onog svijeta i izveli dvije kompozicije: U mliku i Dizala skuto.

Nakraju impresivnog glazbenog programa za dugo pamćenje posjetiteljima se obratio i župnik fra Boris Čarić, koji je izrazio ponos i zahvalnost svim angažiranim pjevačima i plesačima koji na taj način slave vjeru svoga naroda.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1214
Ovaj mjesecOvaj mjesec68795
UkupnoUkupno7611296

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47