Framaši posjetili Europski parlament

Na put u Strasbourg od 11. do 13. ožujka uputile su se tri Frame: Miljevci, Drniš i MBL iz Zagreba. Na samu granicu Njemačke i Francuske, gdje se i nalazi taj prekrasni francuski gradić, smo se uputili kao franjevačka mladež koja, slijedeći primjer sv. Franje, između ostalog, gaji ljubav i brigu za prirodu. Naime, kao mladi franjevci-ekolozi, na poziv Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, prisustovali smo izložbi „Hrvatska – izvor vode“  koju je organizirao Ured zastupnice Ivane Maletić.


Prema Francuskoj smo se uputili u utorak, netko u ranim, a netko u ranijim jutarnjim satima. Cijeli utorak smo proveli u autobusu na autobahnu upoznavajući se i pjevajući cjelim putem. Predvečer smo stigli u hotel  i već sljedeći dan krenuli u razgledavanje starog dijela Strasbourga. Navečer smo se u restoranu, gdje smo i večerali, susreli sa zastupnicom Ivanom Maletić, ostalim europarlamentarcima i njihovim asistentima. Sutradan smo posjetili Europski parlament. U jutarnjim satima se dogodilo nešto što će, za par godina, pisati i u udžbenicima iz povijesti. Ili ne!


Bilo kako bilo, dan je 13. ožujka 2014. g., četvrtak 9.00 sati, fra Ivan Maletić slavio je prvu svetu misu za domovinu na hrvatskom jeziku u Europskom parlamentu. Bogu hvala! Misno slavlje su pjesmom animirali framaši iz frame MBL-Zagreb. Nakon mise smo pogledali izložbu o hrvatskim vodama i odslušali kratko predavanje o Europskom Parlamentu a na kraju smo mogli prisustvovati i glasanju europarlamentaraca te dobiti uvid u to kako stvari tamo funkcioniraju. Zatim smo se vratili u Strasbourg gdje smo proveli ostatak dana. Zadnji dan uključivao je, uz povratak u Hrvatsku, i kratko razgledavanje Münchena. Oko ponoći smo stigli u Zagreb, gdje se iskrcala Frama MBL, a Frame Miljevci i Drniš su nastavile svoje putovanje.

Kako to obično i biva, neke od najzanimljivijih stvari su se dogodile u autobusu. Bilo je pjesme i smijeha a i naučili smo puno toga i saznali neke nove povijesne činjenice o Francuskoj i Francuzima. Meni će svakako u sjećanju ostati ta prva Sveta Misa u Parlamentu na hrvatskom jeziku ali i grupno pjevanje Lijepa li si nasred Strasbourga dok nas zbunjena baka gleda s prozora obližnje zgrade. U svakom slučaju, putovanje je bilo nezaboravno i zahvalni smo Bogu na tako jednom predivnom iskustvu!

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas705
Ovaj mjesecOvaj mjesec705
UkupnoUkupno7615583

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45