Split-Trstenik: Trajna formacija u vjeri članova Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“

Generalne konstitucije Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) nalažu da je Bratstvo dužno posebnu pozornost poklanjati formaciji novozavjetovanih i privremeno zavjetovanih kako bi pridonijelo sazrijevanju njihovoga poziva i usađivanju osjećaja pripadnosti (čl. 44. & 3). Trajna formacija, također kroz tečajeve, susrete, izmjenu iskustava, ima za cilj pomagati svoj braći:

- da slušaju i razmatraju Božju Riječ „polazeći iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje“;

- da, prosvijetljeni vjerom i potpomognuti dokumentima crkvenoga učiteljstva, razmišljaju o zbivanjima u Crkvi i društvu, te da sukladno tome zauzimaju dosljedne stavove;

- da odjelotvore i prodube franjevačko zvanje izučavajući spise sv. Franje, sv. Klare i franjevačkih autora (čl. 44, § 3).


Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ prema navedenim smjernicama Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), a u prigodi svojega zaštitnika, „Naviještenja Gospodinova – Blagovijesti“ organiziralo je trotjednu pripremu sa zadaćom trajne formacije svojih članova. U nizu od tri uzastopna ponedjeljka održana su tri susreta.

Prvi susret, u ponedjeljak, 10. ožujka 2014. na temu: „Identitet i temeljna obilježja Franjevačkog svjetovnog reda“. Ovu temu su obradili sestra Mira Maslov, ministra, sestra Ivanka Dabro, tajnica i brat Danijel Pfeifer, blagajnik.

Drugi susret, u ponedjeljak, 17. ožujka 2014. na temu: „Franjevački svjetovni red (OFS) i druga vjernička društva, zajednice i pokreti“. Temu su obradili sestra Silvana Đilas, povjerenica za formaciju, brat Mladen Knezović i sestra Fani Mladinić.

Treći susret, u ponedjeljak, 24. ožujka 2014. na temu: „Služba i zadaća duhovnog asistenta Franjevačkog svjetovnog reda (OFS)“. Ovu zadnju temu obradili su sestra Ljiljana Koludrović, zamjenica ministre, sestra Smilja Vuko i fra Stipe Nimac, duhovni asistent.

Slavlje „Naviještenja Gospodinova – Blagovijesti“ svečano je proslavljeno u utorak, 25. ožujka 2014. Na slavlju su sudjelovali brat Darijo Tolić, područni ministar, sestra Mila Šuto, područna tajnica, sestra Jasna Šabić, područna blagajnica i ministra Mjesnog bratstva OFS-a u Zmijavcima, članovi Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita sa svojim ministrama i duhovnim asistentima: sestra Mara Ljubić, ministra „Gospe od zdravlja“, sestra Kata Marinović, ministra „Sv. Frane – Obala“, ministra Anka Kovačić, ministra „Svete Obitelji – Sukoišan“, sestra Dragica Buljubašić, ministra i fra Drago Vrhovec, OFM Cap, duhovni asistent „Gospe od Pojišana – Pojišan“. Još su bili prisustni predstavnici Mjesnih bratstava OFS-a „Gospe Sinjske“ iz Sinja i „Gospe od Skalica“ iz Omiša.

Slavlje je započelo Pokorničkim bogoslužjem i pojedinačnom ispovijedi u 18,30 sati koje je predvodio fra Stipe Nimac, duhovni asistent. Ispovijedali su fra Petar Milanović Trapo, gvardijan i magistar bogoslova, fra Marko Babić, duhovnik bogoslova i fra Stipe Nimac, duhovni asistent.

Nakon Pokorničkog bogoslužja i ispovijedi, u 19,15 sati započelo je misno slavlje koje je predslavio fra Petar Milanović Trapo, a koncelebrirali su fra Marko Babić i fra Stipe Nimac. Propovijedao je fra Petar.

Fra Petar je istaknuo u propovijedi bitne sadržajne označnice svetkovine Blagovijesti… Blagovijest je evanđeoski događaj kada Božji glasnik, anđeo Gabrijel, naviješta Mariji odabranje da bude Majka Isusa, Sina Božjega. Blagovijest je čas utjelovljenja, začeća Isusova pod srcem Marijinim. Blagovijest je posebno utkana u redovitu kršćansku molitvenu praksu kada kršćani spominju i mole tri puta dnevno (ujutro, u podne i navečer), na zvon zvona, molitvu  “Anđeo Gospodnji”.

Fra Petar je nadalje spomenuo da današnja teologija naziva Blagovijest “utjelovljenjem” ili “učovječenjem” Sina Božjega od Djevice Marije i da je temeljno u kršćanskoj vjeri posvijestiti i poosobiti članak naše vjere da je Bog radi nas i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Djevice Marije (Credo). Na kraju je, fra Petar, potaknuo i zaključio, da su članovi bratstava Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) grada Splita pozvani i poslani da utjelovljuju kršćansku vjeru, nadu i ljubav te franjevačku duhovnost u svojim obiteljima, na svojim radnim mjestima te u gradu Splitu...

Na kraju misnog slavlja fra Petar je u ime Franjevačkog bratstva OFM na Trsteniku i Franjevačkih bogoslova čestitao imendan i zaštitnika Mjesnom bratstvu OFS-a „Blagovijest“. Fra Petar je članovima OFS-a „Blagovijest“ darovao pobudnicu pape Franje „Evangelii Gaudium“ poželjevši da članovi bratstva OFS-a  „Blagovijest“ bivaju „Radost Evanđelja“ tamo gdje žive i rade. Potom je brat Darijo Tolić, područni ministar, u ime Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva „Leopold Bogdan Mandić“, čestitao savjetovavši da Mjesno bratstvo OFS „Blagovijest“ kao i ostala tri Mjesna bratstva grada Splita budu žive zajednice-bratstva svjedočenja evanđelja i franjevačke karizme u današnjem gradu Splitu. Potom je brat Darijo pročitao dekret imenovanja fra Stipe Nimca, u ime dvojice provincijala, fra Joška Kodžomana, provincijala Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split) i fra Andrije Bilokapića, provincijala Franjevačke provincije sv. Jeronima (Zadar), za područnog duhovnog asistenta Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, sa sjedištem u Splitu, te mu čestitao u ime područnog OFS-a.

Na kraju je sestra Mira Maslov, ministra zahvalila u ime Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“ svim sudionicima i pozvala sve nazočne članove OFS-a grada Splita i predstavnike drugih Bratstava na „Agape“ u dvoranu „Dr. fra Karla Balića“. A prigodno je istaknula i dvije misli vodilje koje je željela prenijeti i drugoj braći i sestrama iz OFS-a kao i svima nazočnima. Jedna je misao poznatoga teologa Johanna Baptista Metza o odnosu kršćana prema svijetu, kad kaže: „Cijena koju kršćanin plaća u svom nasljedovanju Krista nije odreknuće ili prijezir prema svijetu nego posebna odgovornost za svijet, raspoloživost da se daje i predaje za svijet.“ Te druga misao brata Jakova, suvremenika sv. Franje iz jedne od njegovih propovijedi Manjoj braći: „Treba ponajprije znati slušati, a tek onda naviještati, treba ponajprije biti posuda koja prima, a tek onda kanal kojim se prenosi; ponajprije učenik, a onda učitelj; najprije primalac pa onda činilac. Prije nego se počne darivati treba puno primati.“

Svečanost misnog slavlja obogatio je i Zbor Franjevačkih bogoslova, pod ravnanjem fra Frane Bosnića, izvrsnim pjevanjem „Missa VIII de Angelis“ i drugim sakralnim pjesmama iz svojega bogatog repertoara.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas143
Ovaj mjesecOvaj mjesec16912
UkupnoUkupno7631790

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37