Grab-Krivodol: 70. obljetnica pokolja hrvatskih civila

Povodom 70. obljetnice pokolja preko 1500 hrvatskih civila u selima podno Kamešnice, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u Rudi u petak 28. ožujka te u Voštanama i Krivodolu u subotu 29. ožujka 2014. godine. Tih datuma 1944. godine, pripadnici njemačkih vojnih snaga, 7. SS divizije „Prinz Eugen“ na najokrutniji način ubili su djecu, žene i starce. U Rudi su ubili 282, u Voštanima 337 te u Krivodolu 148 osoba. Uz nadbiskupa Barišića, na misnim slavljima sudjelovali su triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas, župnik  Ruda don Marin Matijaca, župnik Voštana don Petar Dukić, župnik Krivodola (Grab) fra Duško Botica, župnici okolnih župa te brojni svećenici. Događaju su prisustvovali i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Hans Peter Annen, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i dožupan Luka Brčić, načelnik općine Otok Branko Samardžić, gradonačelnik grada Trilja Ivan Šipić te ostali predstavnici političke i društvene vlasti, rodbina i prijatelji ubijenih te brojni vjernički puk koji je došao odati počast nevinim žrtvama.

U prigodnim riječima koje je uputio okupljenima oko žrtava pokolja, nadbiskup Barišić je naglasio kako su ovi pokolji za stradale bili njihov Veliki petak, ali da kao vjernici moramo nadići dimenzije smrti i preobraziti ovaj Veliki petak u uskrsno jutro. To ne znači da trebamo zaboraviti ovaj pokolj već ga pamtiti ljudski i kršćanski te iskreno i evanđeoski oprostiti.  „Tragedija nije prikladna riječ za ovaj događaj, jer tragedija znači neku nesreću ili prirodnu nepogodu kao što su potres ili poplava. Nažalost, ovdje je uzrok čovjek. I zato je prikladnija riječ zločin. Zasigurno se svi pitamo što se te noći dogodilo s čovjekom koji treba biti čuvar svoga brata, te kako je moguće da se slične stvari događaju i danas diljem svijeta“, kazao je nadbiskup Barišić i pojasnio da, ukoliko dopusti da u njegovo srce uđe zlo, čovjek postaje opasniji od zvijeri i prirodnih nepogoda. Nadodao je kako su u pozadini ovih pokolja  ideologije koje su odbacile Boga te da je upravo zbog toga stradao čovjek. „Trebamo se osloboditi okova ideologija i boja te odati počast svim nevinim žrtvama bez obzira od koje uniforme su ubijene. Žrtve bi nas trebale okupiti i ujediniti da zajedno izrazimo svoju ljudsku i kršćansku sućut. Zato me posebno žalosti što na nekim od ovih mjesta stradanje nema delegacije, vijenca ni svijeća hrvatskih institucija, predsjednika države, sabora i premijera. Nitko od nas ne smije ostati zarobljenik ideologija jer tako ove žrtve postaju žrtve po drugi put. Ušli smo u slobodnu i demokratsku Hrvatsku bez ovih ljudi, ali nismo ušli bez njihove žrtve i zato ih se ne smije  ignorirati“, upozorio je nadbiskup i nadodao da će Hrvatska biti slobodna tek onda kada na svim jamama i grobovima budu vijenci svih institucija i stranaka. Mi podižemo spomen ploče za ovakve pokolje, no one su podložne zubu vremena i prolazne, baš kao i naše ljudsko sjećanje. No ima jedan najveći i vječni spomenik svim nevinim žrtvama, a to je živi Isus Krist, raspeti i uskrsli, koji je upisao njihovu bol u svoje srce i dlan i neće dozvoliti da itko padne u zaborav. „Mnogi među njima su bili jako mladi i mogli su danas biti s nama, ali njihovi životi upisani su u knjigu vječnog života. Slušajući njihova imena moglo bi se reći da je taj popis dodatak litanijama svih svetih jer su svi oni bili vjernici koji su ugradili evanđelje u svoj život, a svjedoci kažu da su i umrli moleći i tražeći oproštenje jedni od drugih. No važno je primjetiti da je Krist bio snaga i onih koji su ostali živi. Nije bilo lako gledati izbodena i zapaljena tijela svojih najbližih, a da u vama ne umre čovjek“, istaknuo je nadbiskup i zaželio da gradimo mir i štitimo ljudskost u sebi i u generacijama koje dolaze.

Nakon misnih slavlja položeni su vijenci i zapaljene svjeće na spomen grobljima, a u sklopu svečane komemoracije u Voštanima otkrivena je spomen ploča svim ubijenima. Vijenci su položeni i na spomen kosturnicama u Otoku (187 ubijenih), u naselju Ljut ( 136), u Podima (76) i u Rožama (22).

Fotografije - Krivodol (Grab)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1732
Ovaj mjesecOvaj mjesec21091
UkupnoUkupno7635969

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83