Split: Sjednica Područnog vijeća OFS-a

U subotu, 29. ožujka 2014. u dvorani Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja, u svojoj središnjici, Područno vijeće OFS-a Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ održalo je svoju redovitu godišnju sjednicu kojoj je predsjedao brat Darijo Tolić, područni ministar. Na sjednici su bili, uz brata Darija, i drugi članovi Područnog vijeća OFS-a: sestra Marijana Jurišić, zamjenica područnog ministra, sestra Mila Šuto, područna tajnica, sestra Jasna Šabić, područna blagajnica, sestra Zdenka Filipović Grčić, područna povjerenica za formaciju, brat Mate Vukorepa, područni povjerenik za Framu, sestra Niljana Borčić, područna vijećnica, sestra Ankica Šabić, područna vijećnica, s. Roberta Gulan, područna vijećnica, sestra Mara Ljubić, delegat pri nacionalnom kapitulu, sestra Ivanka Vukasović Lončar, delegat pri nacionalnom kapitulu, i fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent.


Iz opravdanih razloga bili su odsutni: sestra Angela Koštro, područna povjerenica za socijalna pitanja, sestra Marija Vukušić, delegat pri nacionalnom kapitulu, brat Damir Ajduk, delegat pri nacionalnom kapitulu i područni duhovni asistenti: fra Ivo Martinović, OFM Tor, fra Drago Vrhovec, OFM Cap i fra Petar Džida, OFM Con.

Najprije je pročitan Zapisnik prošle sjednice Područnog vijeća OFS-a koja je održana, 7. prosinca 2013. također, u središnjici OFS-a, u Splitu. Nakon prihvaćanja Zapisnika s prošle sjednice slijedila su izvješća prema programu sjednice.

Brat Darijo, područni ministar izvijestio je o stanju i perspektivama područnoga bratstva OFS-a i napomenuo da Splitsko-dubrovačko bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Leopold Bogdan Mandić“ broji 27 Mjesnih bratstava s 580 trajno zavjetovanih članova. Najmlađe je do sada Mjesno bratstvo OFS „Blagovijest“, Split-Trstenik koje je ustanovljeno prošle godine, na svetkovinu Krista Kralja, 24. studenoga 2013. Brat Darijo radosno je priopćio kako je u stvaranju još jedno mlado i perspektivno Mjesno bratstvo OFS-a, a to je Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Ante“, Trogir-Drid. Nadamo se, nastavio je brat Darijo, da će biti utemeljeno, prema konstitucijama i statutima OFS-a, do Uskrsa 2014. Tako bi Područno bratstvo OFS-a brojilo sveukupno 28 Mjesnih bratstava s oko 600 trajno zavjetovanih članova.

Sestra Jasna Šabić, područna blagajnica izvijestila je članove Područnog vijeća o ekonomskom stanju Područnog bratstva OFS-a te ukazala da je, prema blagajničkom dnevniku i blagajničkim potvrdnicama, ekonomsko stanje uredno. Isto tako, i u pogledu članarine pojedinih Mjesnih bratstava kao i pretplate za Glasilo Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda „Bratstvo“. Uz odgovornost svakog pojedinog Mjesnog Bratstva i oslonjenosti na Providnost (M7 6, 25-34) možemo, hvala Bogu, naglasila je sestra Jasna, zadovoljavati osnovne potrebe i izvršavati najvažnije obveze prema Nacionalnom bratstvu OFS-a, funkcioniranje unutar vlastitoga Područnoga bratstva OFS-a te komuniciranje između Mjesnih bratstava i Područnoga bratstva.

Sestra Marijana Jurišić, zamjenica područnoga ministra izvijestila je o „V. nacionalnom seminaru za formaciju“ koji je organiziralo Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS-a, Povjerenstvo za formaciju u Duhovnom centru sestara Kćeri Božje ljubavi, u Granešini (Zagreb) od 28. veljače do 1. ožujka 2014. Na seminaru je, uz sestru Marijanu, iz Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a sudjelovao i brat Mate Vukorepa, područni povjerenik za Framu.

Sestra Marijana je naglasila da je seminar namijenjen za odgovorne za formaciju u OFS-u i da je, na seminaru istaknuta formacija kao prioritet. Održana su dva temeljna predavanja: „Početna formacija i razlučivanje poziva u OFS-u – ljudska/psihološka dimenzija“ (fra Krunoslav Kolarić, OFM) i „Učinkovita komunikacija kao preduvjet učinkovite formacije“ (Igor Kanižaj, OFS). Predavači obaju predavanja stavili su naglasak na ljudsku dimenziju formacije koja je pretpostavka kršćanskoj i franjevačkoj formaciji. Cilj je seminara bio, naglasila je sestra Marijana kao i brat Mate, dobiti osnovne uvide u temeljne elemente ljudske, kršćanske i franjevačke formacije.

O duhovnim vježbama izvijestila je s. Roberta Gulan, područna vijećnica. Duhovne vježbe, na razini Splitsko-dubrovačkog bratstva OFS-a, održane su u Prižbi samostanu Kćeri Milosrđa, (Korčula) od 7. do 9. ožujka 2014. Sudjelovalo je, iz mnogih Mjesnih bratstava, 45 sestara i braće. Voditelj duhovnih vježba bio je fra Đani Kordić, OCD. Tema je bila „Put križa u tri etape: 1. spektakularnost, 2. moć, 3. novac“. Sudionici su se, iznosi s. Roberta, bogatili osobno i zajednički Bogom o kojem je govorio fra Đani u svojim nagovorima, meditirali o teologiji stvaranja, od stvorenoga do Stvoritelja..., na Pridžbi, djedovini i očevini Blažene Marije od Propetoga Petković, na Prižbi gdje je načinila nacrt Pravila hrvatske autohtone redovničke zajednice Marija Petković, prava učenica sv. Franje Asiškoga, ljubila je Propetoga nepodijeljenim srcem, a siromaštvo i poniznost učinila najvećom životnom vrijednošću... “Kćeri Milosrđa... karizma... rođene iz milosrđa Očeva i poslane u svijet nastaviti njegovo djelo milosrđa i bratske ljubavi prema trpećim ljudima”. (Pouka 13. 12. 1942.)

Svi sudionici Područnog vijeća aktivno su sudjelovali u diskusijama koje su bile jako bogate.

Predloženo je da se, radi protoka informacija i dobre i plodonosne komunikacije, na razini Područnog bratstva OFS-a i pojedinih Mjesnih bratstava OFS-a, načini vlastita web stranica Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“. Za taj zadatak zaduženi su sestra Marijana Jurišić, zamjenica područnog ministra, sestra Mila Šuto, područna tajnica i brat Mate Vukorepa, područni povjerenik za Framu.

Raspravljalo se i o predstojećem radnom Područnom kapitulu OFS-a koji će se održati u subotu, 21. lipnja 2014. u samostanu sv. Obitelji kod Franjevaca Trećoredaca, Split-Sukoišan.

Članovi Područnog vijeća OFS-a na istoj sjednici dotakli su se i ponekih problema s kojima se susreću i sučeljavaju pojedina Mjesna Bratstva OFS-a kao što su pitanja aktivnih i pasivnih članova, trajno zavjetovanih članova, stvarnost bolesnih i u poodmakloj dobi trajno zavjetovanih članova. Problem Franjevačkog svjetovnog reda u usporedbi s drugim vjerničkim društvima, zajednicama i pokretima. Problem Franjevačkog svjetovnog reda u malim ruralnim (depopulacijskim) i urbanim sredinama. Isto tako, pitanje novih zvanja i kandidata te pitanje važnosti i prioriteta početne i trajne formacije članova OFS-a.

Učvršćeni u vjeri, ohrabreni zajedničkim plodnim radom i uskrsnom nadom zaključili smo plodnu sjednicu Područnog vijeća Splitsko-dubrovačkog OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ poticajima iz pobudnice pape Frane „Evangelii Gaudium“ koja je obilježena uskrsnom vjerom, nadom i ljubavlju, te evanđeoskom radošću: „Ne dopustimo da nam se ukrade misijski zanos“ (Evangelii Gaudium, br. 80), „Ne dopustimo da nam se ukrade radost evangelizacije“ (Evangelii Gaudium, br. 83), „Ne dopustimo da nam se ukrade nada“ (Evangelii Gaudium“, br. 86), „Ne dopustimo da nam se ukrade zajedništvo“ (Evangelii gaudium, br. 93), „Ne dopustimo da nam se ukrade evanđelje“ (Evangelii Gaudium, br. 97), „Ne dopustimo da nam se ukrade ideal bratske ljubavi“ (Evangelii Gaudium, br. 101), „Ne dopustimo da nam se ukrade misionarska snaga“ (Evangelii Gaudium, br. 109).

Sve ove poticajno-radosne poruke iz pobudnice „Evangelii Gaudium“ primijenimo, složili smo se u Područnom vijeću, i na naše Područno bratstvo i naša Mjesna bratstva OFS-a nastojeći da budu i bivaju žive zajednice koje svjedoče uskrsnu vjeru, nadu i ljubav....

Na kraju sjednice brat Darijo, područni ministar u ime svih članova Područnog vijeća zahvalio je svim članovima Područnog vijeća, fratrima Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja, posebno fra Jakovu Begonji, gvardijanu, fra Anti Udovičiću, župniku za gostoprimstvo u samostanu Gospe od zdravlja. Isto tako, iskreno je zahvalio sestri Mari Ljubić, ministri Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospe od zdravlja“ i fra Petru Komljenoviću, studentu poslijediplomskog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu koji obavlja pastoralni praktikum u župi Gospe od zdravlja. Sestra Mara i fra Petar su vršili, istaknuo je brat Darijo, ulogu Marte, bili su nam na raspolaganju te su nas, kao pravi domaćini, počastili kavom, kolačima i osvježavajućim pićem.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1357
Ovaj mjesecOvaj mjesec68938
UkupnoUkupno7611439

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53