Procesija „Za križen“ kroz župu Runoviće

U župi Gospe od Karmela – Runovići i ove je godine 2014. na Veliki petak održana procesija „Za križen“ na spomen i čast muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista. Vrijedno je istaknuti da se procesija Velikog petka u Runovićima nikada nije prekidala, ni za vrijeme komunizma kada je morala mimoilaziti pojedine dijelove župe i kada se zbog nošenja križa, pa i samog sudjelovanja u procesiji išlo u zatvor.

Sudjelovanje u procesiji izraz je čvrste i nepokolebive vjere runovićkog čovjeka koji se kroz dugu i tegobnu povijest Imotske krajine, unatoč mnogim progonima, odlikovao postojanom vjerom i domoljubljem.

Nositi križ, biti križonoša na Veliki petak u Runovićima velika je čast. Na Veliki četvrtak poslije sv. mise Večere Gospodnje izvlače se dva broja, tko će nositi „Mali križ“, a tko „Veliki križ“ u procesiji na Veliki petak. Posljednjih godina između oko 120 odraslih muškaraca iz župe natjecalo se tko će izvući broj za nositi „Mali“, a tko broj za „Veliki križ“. Tako se za nošenje križa u procesiji na Veliki petak čeka i po desetak, pa i više desetaka godina. Neki za života ni ne dočekaju da ponesu križ u procesiji.

Ove je godine župnik fra Mladen odredio brojeve tko će nositi „Veliki križ“, a tko „Mali križ“ u procesiji na Veliki petak, koje je posvetio temi braka i obitelji. Tako je „Mali križ“ nosio Anđelko Babić (Pavulić) koji je izvukao broj 7 (ženidba je sedmi sakramenat), a „Veliki križ“ je nosio Josip Beževan (Vrnđin) koji je izvukao broj 85 (tko je sklopljenih ženidbi u posljednjih osam godina u župi).

Ovogodišnja procesija na Veliki petak „Za križen“ predvođena župnikom fra Mladenom Prolićem i križonošom „Velikoga križa“, Josipom Beževan, uz kojega je išao i križonoša „Maloga križa“, Anđelko Babić, pošla je točno u podne (12h) iz župne crkve Gospe od Karmela. Pred crkvom se okupilo mnoštvo vjernika koji mogu satima hodati po cesti, kamenjaru, brdima i udolinama prostrane župe. Dio je vjernika, starijih i bolesnih, pošavši u procesiji iz župne crkve došao do Ljubičića kuća, kada se procesija počinje ići uzbrdo te izišavši na brdo Mračaj. Izlaskom procesije na brdo Mračaj, procesiji se priključila procesija koja je pošla u 12:30h iz područne crkve Sv. Ivana Krstitelja u mjestu Sebišina. Na Sebišini je ovogodišnji križonoša Svetko Glavota (Petrov). Potom se procesija uputila vrhom brda od postaje do postaje zavjetnih kapelica sagrađenih uz ilirske gomile, pred kojima se procesija tri puta zaustavlja kada je župnik fra Mladen Prolić predmolio molitvu za pokojne.

Spustivši se sa brda Mračaj do glavne prometnice Runovići – Imotski, gdje se nalazi kapelica kod „Kriške stine“, procesiji se pridružila i treća procesija, koja je krenula iz područne crkve Sv. Nikole u mjestu Podosoje u 13.30h. Iz crkve u Podosoju „Veliki križ“ je nosio Ivan  Jerković (Šumarev), a „Mali križ“ Mate Jerković (pok. Ivana).

Od kapelice kod „Kriške stine“ velika procesija, sastavljena od tri procesije, u kojoj je sudjelovalo mnoštvo djece, mladih, te vjernika srednjih i starijih godina, uputila se prema župnoj crkvi Gospe od Karmela, a na čelu nje ispred svih križeva „dječji križ“ nosio ovogodišnji dječji križonoša Antonio Lešina pok. Markice, učenik trećeg razreda srednje škole.

Cijelim zahtjevnim putem procesije, od izlaska iz crkava do ulaska u župnu crkvu Gospe od Karmela „kantači“ su „kantali“ karakterističnim runovićkim napjevom „Gospin plač“ autora o. fra Tome Babića.

Dirljivo je bilo vidjeti kako su procesiju, koja je išla kroz mjesto, na ulazu u pojedine  zaselke dočekivali starci i djeca klečeći na koljenima te ljubili Kristov križ s vjerom, poštovanjem i suzama.

Nakon više od 4 sata hoda u procesiji po dvanaest kilometara dugom putu cestom, brdom po kamenjaru te opet cestom procesija je u 16:20h ušla u župnu crkvu Gospe od Karmela, gdje su nešto poslije 16:30h počeli obredi Velikoga petka koje je predvodio župnik fra Mladen Prolić. Članovi Mješovitog župnog zbora pod vodstvom gđe. Marije Biočić pjevali su Muku po Ivanu, a riječi evanđeliste pjevao je liječnik Andrija Babić.

Fotografije


 

 


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas185
Ovaj mjesecOvaj mjesec70179
UkupnoUkupno7612680

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30