Split: 38. Međunarodni simpozij profesora filozofije i teologije

 

38. Međunarodni simpozij profesora filozofije i teologije održan je u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse Službenica milosrđa u Splitu od 22. do 24. travnja, u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvoga dana, u utorak 22. travnja, održali su se sastanci teoloških društva, a simpozij je svečano otvoren u srijedu 23. travnja. Dobrodošlicu sudionicima izrazio je splitsko-makarski nadbiskup i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu mons. dr. sc. Marin Barišić, koji ih je  pozdravio u ime svih biskupa. Zahvalio im je na njihovu radu, pozivu, poslanju i svemu što znače Crkvi i narodu. „Vi ste odgojili i odgajate tolike generacije navjestitelja i onih koji će sutra odgajati druge. Zato bih želio da ovaj susret za svakog od vas bude obogaćenje te da se u svoje sredine vratite osnaženi za vaš daljnji rad kako bi neumorno mogli svoje studente dublje uvoditi u otajstvo spasenja“, kazao je nadbiskup Barišić.


Poticajne riječi uputio je i Veliki vicekancelar KBF-a u Splitu fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetoga Otkupitelja. „Dugi i uspješni kontinuitet održavanja ovog simpozija najbolji je pokazatelj snažnog duhovnog i društvenog senzibiliteta naših teoloških stručnjaka i zainteresirane vjerničke i ostale kulturne javnosti“, naglasio je provincijal i svim sudionicima i predavačima zaželio plodonosan rad.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Ante Mateljan izrazio je zadovoljstvo što je KBF Split ove godine imao čast biti suorganizator simpozija. „Današnja liturgija upućuje nas na to da tražimo, a jedan od načina traženja Gospodina je i teološko traženje. Neka Gospodin blagoslov ovaj skup da bude na putu traženja i da nas potakne da Onoga koji je našao nas posvjedočimo i približimo onima koji ag traže“. Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tonči Matulić izrazio je radost što su se sudionici i ove godine okupili u velikom broju što pokazuje da je zajedništvo potrebno i da je važnije od rezultata znanstvenih dostignuća istraživačkog teološkog rada koji se ovdje predstavljaju.

Na otvorenju su, uz nadbiskupa Barišića, provincijala Kodžomana i rektore Katoličkih bogoslovnih fakulteta u Zagrebu i Splitu, sudjelovali i dekan KBF-a Univerziteta u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu dr. sc. fra Vili Radman, predstavnici KBF-a u Đakovu, Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu i Visoke teološko-katehetske škole u Zadru.

U popodnevnim satima sudionici su posjetili dolinu Neretve.

Predavanja koja su održana na simpoziju:

  • „Ekumenizam u djelu Lothara Liesa" (mr. sc. Antun Japundžić, Đakovo),
  • „Pastoral i pastoralna teologija u misli Sergia Lanze" (prof. dr. sc. Alojz Čondić, Split),
  • „Participatio u bogoslužju: slavlja putujuće Crkve" (mr. sc. Domagoj Volarević, Split),
  • „Komunizam i Crkva" (prof. dr. sc. Slavko Slišković, Zagreb),
  • „Vjernička društva i udruge. Aktualnosti i perspektive" (mr. sc. Lucija Babić, Zagreb),
  • „Religijsko obrazovanje i društvo znanja" (prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, Zagreb),
  • „Duhovnost vjeroučitelja vjernika laika u suvremenim hrvatskim crkveno-društvenim uvjetima" (dr. sc. Kata s. Amabalis Jurić, Zagreb),
  • „Suvremene komunikacije i novi oblici društvenosti - izazov za socijalni nauk Crkve" (prof. dr. sc. Jerko Valković, Rijeka).

Fotografije

(Izvor: http://www.nadbiskupija-split.com)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas276
Ovaj mjesecOvaj mjesec14556
UkupnoUkupno7629434

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21