Proložac: Blagoslov crkve Sv. Josipa

Na blagdan sv. Josipa, 1. svibnja 2014., provincijal fra Joško Kodžoman blagoslovio je cestu koja spaja Donji i Gornji Proložac, a zatim je predvodio euharistijsko slavlje i blagoslovio obnovljenu crkvu Sv. Josipa u župi Proložac. Na slavlju su sudjelovali, uz o. Provincijala i župnika fra Vinka Gudelja, imotski gvardijan i župnik fra Kristijan Stipanović i još nekoliko svećenika te načelnik općine Proložac Mate Lasić, dožupan Ante Šošić, ravnatelj županijske uprave za ceste Petar Škorić kao i vjernici s područja župe. Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem s. Filipe Smoljo.


Na početku propovijedi o. Provincijal je pozdravio župnika fra Vinka Gudelja, fra Rafaela Begića i s. Filipu Smoljo i zahvalio im na pripremi za ovo slavlje jer se svi osjećaju kao u maloj katedrali. Zatim je o. Provincijal pozdravio predstavnike vlasti i istakao kako mogu biti ponosni na događaje otvaranja ceste i obnovljene crkve. Pozdravljajući vjernike provincijal fra Joško je izrazio radost jer u slavlju blagoslova crkve sudjeluje mnoštvo vjernika i nada se da će tako biti na svakom nedjeljom slavlju ili za vrijeme pobožnosti. Čestitao je župniku i župljanima na trudu i ljubavi koju su uložili u obnovu crkve jer je crkva plod istinske i žive vjere. Međutim, naglasio je o. Provincijal, osim ulaganja u izgradnju crkve treba ulagati i u duhovna zvanja jer je njih sve manje a najljepši plod vjere je svećeničko-redovničko zvanje. Najveće slavlje u ovoj crkvi bit će slavlje mlade mise, rekao je o. Provincijal. Govoreći o sv. Josipu, kao čovjeku jake vjere koji je prihvatio križ nejasnoće i kao čovjeku radniku,  naglasio je kako su danas, nažalost, mnogi nezaposleni i neplaćeni za svoj rad da bi mogli uzdržavati svoj život i svoje obitelji, drugi problem su krediti i zaduženja, a najveći je problem što mladi ljudi odlaze u inozemstvo. Na kraju propovijedi provincijal je pozvao sve da nastave vjerovati i cijeniti rad koji daje zdrave uvjete za život što pokazuju i današnji događaji u Prološcu.

Na kraju mise župnik fra Vinko Gudelj je zahvalio svima koji su doprinijeli ovom slavlju. Podsjetivši na početke rekao je: „točno prije godinu dana započeli smo s našim radom vezanim uz izgradnju crkve sv. Josipa i baš na ovom mjestu je fra Željko Tolić, bivši provincijal, blagoslovio kamen temeljac i predvodio misno slavlje“, a zatim nadodao „godinu dana poslije, evo nas na današnjem misnom slavlju, sa našim provincijalom fra Joškom Kodžomanom koji je danas s nama i predvodio je ovo misno slavlje na kojem je blagoslovio oltar i crkvu te prije mise blagoslovio cestu koja spaja naš Proložac koji je dugo bio izoliran na brdski i poljski dio“. Potom je zahvalio načelniku općine Proložac gosp. Mati Lasiću i općinskom vijeću na čelu sa Josipom Stojićem. Zahvalio je izvođaču radova sumještaninu Veli Maršiću te mnogim donatorima koji su na različite načine doprinijeli izgradnji crkve. Posebno je zahvalio fra Rafi Begiću koji je uvijek bio na raspolaganju župi i obvezama vezanim uz nju te na iznimnoj potpori koju je pokazivao te bio podrška u cijelom projektu. Zahvalio je i s. Filipi i zboru, a zatim pozvao sve na zajedničko druženje i zakusku koju su pripremili mještani.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas89
Ovaj mjesecOvaj mjesec16858
UkupnoUkupno7631736

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41