Održan regionalni sastanak u Sinju

U Franjevačkom samostanu Gospe Sinjske u Sinju u srijedu, 14. svibnja 2014., održan je regionalni sastanak koji je započeo u 16.00 sati molitvom koju je predvodio moderator trajne formacije fra Bruno Pezo.


Fra Bruno Pezo na početku je pozdravio predavače fra Anđelka i fra Ivicu, provincijala fra Joška Kodžomana i braću franjevce. Prvo predavanje na temu „Evanđelje i crkveni jezik“ održao je profesor na KBF-u fra Anđelko Domazet. Predavanje je podijelio na dva dijela. U prvom dijelu je pokušao dati odgovor na pitanje 'kako govoriti o Bogu' jer se suočavamo s krizom crkvenoga govora o Bogu. U nastavku je naglasio kako u našoj kulturi postoje dva jezika, dva govora o Bogu: tehničko-scijentistički (znanstveni) jezik i promidžbeno-propagandni (reklamni, mass-medijski) jezik. Fra Anđelko je zatim istakao kako se ne treba bojati teologije (stručnosti) u govoru o Bogu. Drugi dio predavanja fra Anđelko je naslovio 'nevolje sa službom propovijedanja'. Taj dio predavanja temeljio je na porukama koje je uputio papa Franjo u Evangelii gaudium (brojevi 135-160) i ukratko prikazao papine smjernice u svezi propovijedanja.

Drugo predavanje na temu pastorala zvanja o pastoralu zvanja u novim crkvenim i društvenim prilikama održao je fra Ivica Udovičić, ravnatelj i prefekt u sjemeništu u Sinju. Fra Ivica je na početku prikazao različite periode pastorala zvanja od II. vatikanskog koncila do danas. Tako je naveo: a) doba izobilja zvanja, b) doba oskudice, c) doba raspoznavanja i d) doba proroštva. Potom je fra Ivica naveo i obrazložio čimbenike koji utječu na pastoral zvanja: društveno-politički čimbenici, mass-mediji, uloga Crkve, percepcija mladih i smanjen broj djece. (Predavanja će biti u cijelosti objavljena nakon održavanja regionalnih sastanaka na Visovcu i u Splitu).

Poslije predavanja uslijedila je rasprava o navedenim temama. Na završetku je provincijal zahvalio fra Bruni na organizaciji regionalnih sastanaka kao i predavačima koji su svoju zadaću izvršili odgovorno i savjesno, a sve je pozvao da pokušaju ostvariti autentičnost našega poziva svjedočeći ga svojim životom. Euharistijsko slavlje u 18.00 sati predslavio je fra Bruno Pezo.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1329
Ovaj mjesecOvaj mjesec68910
UkupnoUkupno7611411

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51