Ugljane: Bogoslovi posjetili zajednicu Cenacolo

U subotu, 17. svibnja 2014. bogoslovi su zajedno s magistrom fra Petrom Milanovićem Trapom posjetili zajednicu Cenacolo u Ugljanima koja se nalazi na području župe sv. Ante Padovanskog. Naime, u zajednici Cenacolo borave mladići koji se discipliniranim načinom života pokušavaju izboriti za bolji život, tj. život bez ovisnosti o drogama, igrama na sreću, virtualnom svijetu kompjutera... Ovakvih zajednica u svijetu postoji 70-ak, bilo ženskih bilo muških. Zajednica u Ugljanama je muškog tipa. Važno je naglasiti da članovi zajednice žive isključivo od providnosti Božje, tj. životne troškove pokrivaju vlastitim radom i onim što im daruju dobročinitelji. Nemaju stalan izvor financijskih sredstava.


Bogoslove su na dolasku dočekali odgovorni iz zajednice Josip i Dejan te župnik fra Nediljko Tabak, koji također ulaže mnogo truda da život ovih momaka bude bolji i na duhovnom i na materijalnom planu. Susret je započeo zajedničkom svetom misom u 15 sati koju je predslavio fra Petar Milanović Trapo. U životu zajednice molitva i rad su na prvom mjestu. Dovoljno je spomenuti da mole 4 do 6 krunica dnevno i da svaki dan imaju klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Fra Petar je u propovijedi naglasio kako je važno živjeti dvije važne kreposti koje Isus predlaže, blagost i poniznost. Iako u današnjem svijetu nisu popularne, one su itekako potrebne jer donose sklad u odnos čovjeka prema Bogu i bližnjemu. Da je tome tako, potvrđuje i svetac na čiji spomendan se i odvija ovaj susret, a to je sv. Paškal. Njega, istinskog Franjinog sljedbenika i manjeg brata, resile su blagost i poniznost. On je primjer i poticaj, kao i mnogi drugi, da je ove kreposti u životu moguće i poželjno ostvariti.

Nakon sv. mise bila je prilika za nogomet i zajedničko druženje. Iako su bogoslovi dali sve od sebe i bili blizu da stignu rezultatski zaostatak, u zadnjih 10 min utakmica se prelomila na stranu domaćina koji su uvjerljivo pobijedili 17:9. Nagrada za pobjedničku ekipu bila je  nogometna lopta. Iako su momci iz zajednice Cenacolo pobijedili, loptu su poklonili bogoslovima kao uspomenu na ovaj zajednički susret. Nakon večere u 19 sati, koju su također pripremili članovi zajednice Cenacolo, bogoslovi i njihov magistar uputili su se prema Klerikatu. Ovaj je kratki, ali plodonosni susret zasigurno bio jedna vrsta duhovne obnove za sve sudionike. Vrijedilo je podržati dečke koji unatoč životnim poteškoćama pokušavaju započeti jedan novi, obnovljeni i perspektivni život. Bog se i ovdje pokazao kao Bog živih, kao onaj koji uvijek surađuje s onima koji su uz njegovu pomoć voljni reći DA životu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1727
Ovaj mjesecOvaj mjesec71721
UkupnoUkupno7614222

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65