Bog ljubi vesela darivatelja

 

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa 13. prosinca 2009.

Svatko neka dade kako je srcem odlučio;

ne sa žalošću ili na silu

jer Bog ljubi vesela darivatelja.

A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom

da u svemu svagda imate svega dovoljno za se

i izobilno za svako dobro djelo –

kao što je pisano: Rasipno dijeli, daje sirotinji,

pravednost njegova ostaje dovijeka.

(2Kor 9,7-9)

Opisujući vrijeme u kojem živimo mnogi upotrebljavaju riječi: kriza, neizvjesnost, nesigurnost, razočaranje... Pri tome opravdanost ovih kvalifikacija nalazimo u usporedbi podnesene žrtve i plaćene cijene s rezultatom koji je ostvaren. Razumnu čovjeku uvijek se nameće logično pitanje: je li se nešto isplatilo? Je li se isplatilo lijevati krv i gubiti imovinu, živote i zdravlje, patiti i plakati da bismo postigli ovo što danas imamo?

A što danas imamo?

Imamo državu, slobodu, mir, mogućnost izražavanja vlastita identiteta, priliku biti svoji na svome. Imamo mogućnost rasta, razvoja i napretka. Imamo priliku demokratskim sredstvima sukreirati budućnost, suodlučivati u bitnim pitanjima vlastite opstojnosti. Imamo mogućnost izraziti svoje mišljenje i svoj stav. Imamo mogućnosti i prilika koje koristimo, i onih koje čak nikad iskoristiti nećemo.

Ali dobili smo i ono što sigurno nismo htjeli ni željeli, a to možemo nazvati 'raslojavanjem društva'. Imamo tajkune i magnate, mogule i moćnike, plemena i klanove, ubojice i lopove, nasilnike i lašce, ulizice i puzavce, celebritije i spin-doktore. Imamo i afere i skandale, pljačke i otmice, mito i korupciju, spletke i makinacije... Imamo tržišno gospodarstvo i prodajemo, prodajemo, prodajemo... za šaku 'škuda' djedovinu i očevinu, ponos i dostojanstvo, čast i dušu.

Zašto? Zašto bi se ovom narodu dogodilo takvo zlo, pitamo se sa starozavjetnim psalmistom:

Zašto si mu srušio ogradu

da ga beru svi što putem prolaze,

da ga pustoši vepar iz šume,

da ga pasu poljske zvijeri? (Ps 80 (79)

A njegov je odgovor britak i jasan:

Jer usalilo se srce naroda ovoga:

uši začepiše, oči zatvoriše

da očima ne vide, ušima ne čuju,

srcem ne razumiju

te se ne obrate pa ih izliječim. (Mt 13,15)

Kad po svojoj pameti, mimo Boga, pokušamo složiti svoj svijet, kad po svojoj logici, protivnoj Božjoj, gradimo društvo, kad slobodu koristimo za odabir robovanja ili je poistovjetimo s anarhijom, kad apsolutiziramo vlastita prava a preziremo dužnosti, kad svojoj volji želimo podložiti Boga, kad svoje vrijednosti stavljamo iznad Božjih... tada stvaramo kaos, zbrku, nemir, svijet smo okrenuli naopačke, izopačili čovjeka i zakoračili u pakao. Tada gubimo budućnost. Tada nestaju mogućnosti, propadaju šanse i umire nada.

Božji narod poznaje i takve trenutke. U njima se trijezni i opamećuje. U njima spoznaje koliko mu je važno biti s Bogom, uključiti se u njegov plan izgradnje svijeta i spašavanja čovjeka, prihvatiti njegovu strategiju i taktiku. U trenucima nedaće i nevolje, razočaranja i frustracije, nužno se suočavamo s istinom koja otkriva čvrstoću oslonca na kojem smo gradili svoj život, svoju budućnost i svoje nade. Krhke su noge sigurnosti izgrađene na bankovnim računima, dionicama i čovjekovoj pameti. One se lome i padaju pod udarcem pohlepe, prijetvornosti i oholosti. Preko noći 'ogole' i one koji su se 'osigurali' raznim policama i osiguranjima. Ovako govori Gospodin: "Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka, i slabo tijelo smatra svojom mišicom, i čije se srce od Gospoda odvraća". (Jr 17,5) Isus potvrđuje opomenu starozavjetnog proroka prijekorom: 'Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čija će biti?' (Lk12,20)

Mudrost Božja u nedaćama otkriva sredstvo čišćenja, u nevolji pronalazi put izbavljenja, u stradanju klicu novog početka. Vjernik iskorištava krizu da otvori oči, razbistri pogled, prepozna istinu i oslobođen nepotrebna tereta i lažnih oslonaca, uzleti s Bogom prema pravim vrijednostima. Zato mu je nedaća vrijeme milosti, dar za ozdravljenje. Tada izabire Boga za svoj oslonac i za temelj svog djelovanja, Božju strategiju čini svojom i u tome nalazi ispunjenje.

Božje je strateško opredjeljenje ljubav: činiti dobro i stvarati mir. Strategija ljubavi u svijet unosi radost, vedrinu, nadu za bolje i ljepše sutra. "Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Gospodin traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi." (Mih 6,8) Čemu naime, znanja i vještine, sposobnosti i mogućnosti, spoznaje i proroštva, ako nema ljubavi. (usp. 1Kor 13)

Činiti dobro i nositi mir usrećuje i onoga komu su upućeni kao i onoga koji ih upućuje. Želite biti sretni? Neka vam ne dodija činiti dobro. (2Sol 3,13) Svoju radost zračit ćete oko sebe i veselo ćete darivati jer je to ulog u vašu budućnost.

To ćemo činiti u Nedjelji Caritasa i na taj način pripremiti se za proslavu događaja koji se je dogodio u „podrtoj štalici i na oštroj slamici".

Neka Vam je sretan i blagoslovljen događaj Porođenja!

mons. Josip Mrzljak

predsjednik Hrvatskog Caritasa

 

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas449
Ovaj mjesecOvaj mjesec50878
UkupnoUkupno7736646

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31