Runovići: Proslava Gospe od Karmela

Blagdanu Gospe od Karmela, zaštitnice župe Runovići prethodila je trodnevnica. Prvi dan trodnevnice, u nedjelju, 13. srpnja 2014., sv. mise u 8.30 te u 10.30  sati predslavio je i propovijedao fra Marko Babić, duhovnik franjevačkih bogoslova u samostanu na Trsteniku u Splitu, a suslavio je župnik fra Mladen Prolić. Fra Marko je u propovijedi govorio o evanđeoskoj prispodobi o sijaču i sjemenu.

Drugi dan trodnevnice, u ponedjeljka 14. srpnja sv. misu u 19 sati slavio je i propovijedao fra Frano Laco, župnik Zmijavaca. U propovijedi fra Frano je istaknuo Bl. Djevicu Mariju kao onu koja nas uvijek upućuje na svoga Sina Isusa Krista  i vodi nas k njemu. Prije sv. mise u crkvi se molila Gospina krunica i litanije, a fra Frano je bio vjernicima na raspolaganju za ispovijed.


Treći dan trodnevnice, u utorak 15. srpnja, kada se u župi slavi „Svetkovina posvete župne crkve“, u 18 sati bila je ispovijed, a ispovijedali su: fra Jakov Udovičić, fra Frano Laco, fra Rafael Begić, fra Nedjeljko Jukić, fra Marko Babić, fra Zoran Kutleša, fra Ivan Vuletić i fra Zoran Jonjić. U 19 sati sv. misu predslavio je i propovijedao fra Ivan Vuletić, župni vikar u Imotskom, a suslavili su župnik fra Mladen, fra Marko Babić i fra Nedjeljko Jukić. Fra Ivan je u propovijedi govorio o Božjem milosrđu te o Mariji kao majci milosrđa. Preko mise pjevao je Mješoviti župni zbor. Pred slavlje sv. mise u crkvi se molila Gospina krunica i litanije.

Na blagdan Gospe od Karmela jutarnju sv. misu u 8 sati slavio je i propovijedao je župnik fra Mladen Prolić, te je istaknuo da Isus želi da i mi na svom životnom putu imamo Bl. Djevicu Mariju kao majku. Marija ide s nama kroz naš zemaljski život, prati nas i pruža nam svoju majčinsku ruku utjehe i nade. Preko sv. mise svirala je č. s. Ana Jukić. Vjernike su prije sv. mise u 8h ispovijedali fra Frano Laco i fra Marko Babić.

U 10.30 sati iz župne crkve pošla je procesija sa Gospinim kipom, kojega su nosili Ante Puljić, Mate Lešina, Zvonimir Lubina, Mate Babić te je pomagao Mislav Puljić. Pjevanje litanija u procesiji predvodio je fra Marko Babić. Po dolasku procesije u crkveno dvorište „Crkvine“ započelo je slavlje sv. mise koju je predslavio i propovijedao fra Zoran Kutleša, župni vikar u Imotskom, a suslavili su župnik fra Mladen Prolić; svećenici runovićani – fra Ferdo Jukić, fra Marko Babić, fra Nedjeljko Jukić i fra Marko Bitanga; susjedni župnici – fra Zoran Jonjić, fra Vinko Gudelj, fra Denis Šimunović; fra Eugen Poljak, nekadašnji župnik, don Joko Blažević, župnik hercegovačkih Vinjana, fra Radoslav Tolić, te don Ante Karoglan.

Fra Zoran je u propovijedi istaknuo Bl. Djevicu Mariju kao onu koja je obasjana suncem, koja je uvijek posred svoga naroda te dok je slavimo ona, koja je riječ Božju nosila u svom srcu i po njoj živjela, poziva nas da se ostavimo grijeha i zla te da se vratimo Gospodinu Bogu i živimo po njegovoj riječi. U slavlju sv. mise posluživali su bogoslovi fra Josip Šabić i fra Matej Perić. Preko sv. mise pjevao je Mješoviti župni zbor, a svirala je Marija (Maja) Biočić, voditeljica. Fra Rafael Begić, fra Frano Laco i fra Jakov Udovičić bili su vjernicima na raspolaganju za sv. ispovijed.

Večernju misu u 19 sati slavio je i propovijedao fra Kristijan Stipanović, gvardijan, župnik i dekan u Imotskom, a u propovijedi je govorio o Mariji kao majci pod čijim majčinskim okriljem i zaštitom mi vjernici idemo do Krista, njezina Sina. Preko sv. mise svirala je Marija Babić (Borkova), krizmanica.

Dan prije blagdana Gospe od Karmela, 15. srpnja proslavljen je Dan Općine Runovići. Župnik fra Mladen i fra Zoran Jonjić, župnik Slivna bili su nazočni polaganju vijenca za pok. hrvatske branitelje ispred središnjeg križa na groblju Sv. Mihovila, kojega su položili Josip Lešina, načelnik Općine i Borko Babić, predsjednik općinskog vijeća. Nakon polaganja vijenca fra Zoran je izmolio molitvu za pokojne hrvatske branitelje.

Fotografije

 


Runovićka himna

Runovićka zvona zvone

Božja pjesma sa kamenja

u sav glas, u sav glas:

Gospe naša od Karmela,

zaštitnice premila: čuvaj nas!


Svi sinovi runovićki

kući hrle da zagrle

eto nas, eto nas.

Runovićka zvona zvone,

lete Bogu u visine: za naš spas.


Mihovil se uzvisio

sa Stanina iz svog hrama

motri nas, motri nas.

runovići sin se vraća

novoj brazdi život daje: sveti čas!


Stihovi: Marko Bitanga


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1766
Ovaj mjesecOvaj mjesec71760
UkupnoUkupno7614261

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 81