Knin-Kosovo: Proslava sv. Ane

U subotu, 26. srpnja 2014., žitelji Kosova, župljani i hodočasnici proslavili su svetkovinu sv. Ane. Uoči svetkovine, na zvoniku je razvijena devetmetarska hrvatska trobojnica, a zvuci zvona slavom su navještali približavanje svetkovine.


Od jutarnjih sati okupljali su se domaći i hodočasnici, kojih je bilo oko 500. Sliku sv. Ane u procesiji nosili su domaći sinovi, a euharistijskim slavljem predsjedao je fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja. U koncelebraciji su bili: fra Marko Duran (župnik Knina i dekan), fra Ivan Vidović (župnik Miljevaca i dekan), fra Stjepan Matić (župnik Siverića), fra Ante Čavka (župnik Vrpolja) i don Marko Stojčić (župni vikar u Drvaru, BiH). Ujedno je to bilo spomen-hodočašće u prigodi 73. obljetnice pogubljenja drvarskog župnika vlč. Waldemara Maximiliana Nestora i tristotinjak Hrvata katolika, koji su se nakon hodočašća sv. Ani u Kosovo kraj Knina 26. srpnja 1941., vraćali vlakom kućama u Drvar i Bosanski Petrovac (BiH). „Šipadov" vlak uskog kolosijeka na tromeđi Bosne, Dalmacije i Like, oko Trubara, napali su pobunjeni četnici, nasilno izvukli hodočasnike i bez milosti ih pobili, a njihova su tijela bacili u jamu Golubnjaču. Ondašnji drvarski župnik Nestor (1888. – 1941.) prvi je ubijeni katolički svećenik u II. svjetskom ratu na cijelom području bivše Kraljevine Jugoslavije.

Na početku propovijedi fra Joško je kazao da je ovo dan molitve i sjećanja na našu braću i sestre, nedužne hodočasnike, čija nas mučenička smrt obvezuje da ne zaboravimo prošlost o kojoj treba svjedočiti i otkrivati pravu istinu o stradanju nedužnih hodočasnika, Hrvata katolika iz Drvara i Bosanskog Petrovca. Ovo je dan kada trebamo otkriti istinu o našoj hrvatskoj povijesti i stradanjima na ovim našim prostorima. O toj istini svjedoče i Kronika župe sv. Ante u Kninu i spisi arhiva Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci te mnoga druga svjedočanstva, kazao je provincijal. Stradala naša braća i sestre svjedoče nam o hrvatskoj nacionalnoj svijesti i vjeri. Naši pradjedovi branili su svoju domovinu i svoju vjeru, a ne otimali tuđe. Nažalost, etičko čišnjenje koje se dogodilo prije sedamdesetak godina, dogodilo se i u novijoj hravtskoj povijesti. Mnogi su pokušali i samu istinu o tom događaju 'ubiti' i sakriti. O. Provincijal je pozvao okupljene da učine sve kako bi se istina, koju su partizani i komunisti pokušali zabraniti, rasvijetli jer nastradale žrtve to zaslužuju. Za svetu Anu i Joakima provincijal je u propovijedi kazao da je u vjerničkoj tradiciji našega hrvatskoga naroda blagdan našao istaknuto mjesto, pa su brojne crkve i kapele posvećene njima na čast, te su bila i ostala do danas, mjesta hodočašća i vjerničkih molitvenih okupljanja, rekao je o. Provincijal. Na kraju euharistijskog slavlja gvardijan i župnik fra Marko Duran zahvalio je o. Provincijalu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas792
Ovaj mjesecOvaj mjesec792
UkupnoUkupno7615670

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44