Zaostrog: Proslava Gospe od Anđela

U Zaostrogu je 2. kolovoza proslavljena Gospa od Anđela čijoj je svetkovini prethodila trodnevnica u samostanskoj crkvi. Sva tri dana pobožnost BDM predvodio je svećenik iz Zaostroga fra Srećko Vekić. Prvog dana trodnevnice euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. fra Željko Tolić, drugog dana voditelj Hrvatske katoličke misije u Bielfeldu u Njemačkoj Slavko Roko, a trećeg dana svećenik iz Zaostroga fra Mario Jurišić. Potom je u samostanskom dvorištu održana Večer klapske pjesme.


Na svetkovinu Gospe od Anđela, u subotu 2. kolovoza, tradicionalnu procesiju s Gospinom slikom kroz Zaostrog i koncelebrirano euharistijsko slavlje u prepunoj samostanskoj crkvi predvodio je makarski župnik i dekan don Pavao Banić. Koncelebriralo je petnaestak svećenika među kojima je bio i zaostroški župnik i gvardijan fra Branko Brnas. U misnom slavlju sudjelovali su načelnik općine Gradac Ivo Kosović, predsjednik Općinskog vijeća Branko Kosović te predstojnica Državnog ureda RH za Hrvate izvan RH Daria Krstičević. Liturgijsko pjevanje, uz harmonijsku pratnju mladića Ivana Kosovića, predvodili su zaostroški pjevači predvođeni župnikom Brnasom.

Župnik i dekan Banić u propovijedi je istaknuo kako je kod crkve Sv. Marije Anđeoske u Asizu bila prva nastamba franjevačkog reda. Tu je sv. Franjo u noći 1216. godine u žaru molitve i potpomognut molitvom Presvete Djevice izmolio glasoviti Porcijunkulski oprost kojeg mu je potvrdio papa Hadrijan III. Franjo je okupio zajednicu redovnika koji se međusobno nazivaju braćom. Učinio je da braća budu u zajednici, kao obitelj koja je najvrjednija ustanova koju je dragi Bog ustanovio. Ondje gdje obitelj funkcionira, tu je blagostanje, bilo da se radi o duhovnoj – redovničkoj obitelji, bilo o onoj izvornoj. Obitelj je temelj svetosti ili zloće. Nažalost, posljednjih sedamdesetak godina selo i obitelj su sustavno uništavani. Djeca su na razne načine udaljavana od roditelja, a djedove i bake se smještalo u domove da imaju što manji utjecaj na odgoj unučadi. U novije doba u uništavanju obitelji mračne sile htjele su i zakonski potpuno uništiti i ono što je pozitivno ostalo. Bogu hvala da se naš narod tome uspješno odupire. Naša hrvatska obitelj naučila je od Marije i Isusa da je ljubav žrtva, tj. spremnost odreći se svoga prava iz ljubavi za drugoga. Naši roditelji su to činili tražeći Marijinu pomoć. Ovo je mjesto gdje to trebamo i danas učiti, kao što su mnogi naši preci naučili i bili spremni dati svoje živote za svoju vjeru, svoje obitelji i svoj narod. Stoga su svi programirani napadi za uništenje vjere i obitelji ostali uzaludni. To dokazujemo i mi danas ovdje okupljeni oko naše nebeske Majke. To dokazuje i Vijeće za ljudska prava UN-a koje je, unatoč silnim pritiscima, usvojilo 26. lipnja ove godine „ Rezoluciju o zaštiti obitelji", rekao je župnik i dekan Banić i pozvao nazočne na ustrajnost, budnost i molitvu.

U večernjim satima euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao fra Mario Jurišić.
Potom je održana Ribarska večer koja je završena vatrometom. Svake godine proslavu Gospe od Anđela u Zaostrogu zajednički organiziraju Franjevački samostan, Turistička zajednica i Mjesni odbor. (IKA)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas288
Ovaj mjesecOvaj mjesec9518
UkupnoUkupno7624396

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26