Proslavljena Gospa od Anđela - zaštitnice grada Imotskog i Imotske krajine

Gospa od Anđela, zaštitnica grada Imotskog i cijele Imotske krajine, svečano je proslavljena u subotu 2. kolovoza 2014. središnjim euharistijskim slavljem kojeg je pred tisućama vjernika pristiglih iz svih župa Imotske krajine, Dalmatinske zagore kao i susjedne Hercegovine predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Na prigodnom oltaru postavljenom na imotskoj tvrđavi Topani podno spomenika poginulim braniteljima, uz nadbiskupa Barišića suslavili su i imotski gvardijan, dekan i župnik fra Kristian Stipanović te dvadesetak svećenika.


Na početku svoje homilije, u čije je središte smjestio razmišljanje o svetosti braka, nadbiskup je podsjetio na čudesno djelo Gospe od Anđela koja je 1717. godine pomogla u oslobađanju od Turaka. Kazao je da štovanje Gospe od Anđela ima svoju povijest vezanu za grad Imotski i Imotsku krajinu, no da ovaj blagdan ima svoju dublju povijest vezanu uz Asiz, sv. Franju i malu crkvicu, Porcijunkulu, nad kojom je sagrađena velika bazilika. Porcijunkula je postala središte i sveto mjesto za franjevački red, a s vremenom i za sve vjernike koji na dan Gospe od Anđela u svim franjevačkim crkvama mogu dobiti potpuni oprost, tzv. Porcijunkulski oprost. Govoreći o Porcijunkuli koja je središte i srce velike bazilike, nadbiskup je okupljene pozvao na razmišljenje što je za nas središte našeg bračnog i obiteljskog zajedništva i je li za nas brak svet?

„Pojam anđela nije nam dalek. Svoju ste zaručnicu i zaručnika, suprugu i supruga nazivali 'anđele moj', a anđelima nazivate i svoju djecu. Sreli ste anđela u kojem ste se prepoznali, u kojem ste uvidjeli svoj život i osjetili da vas ta osoba može u potpunosti ostvariti. Doista, muškarac ostvaruje ženstvenost žene, a žena muževnost muškarca“, kazao je nadbiskup i pojasnio kako ne misli samo na biologiju, već i na duhovnu dimenziju koju Krist unosi u bračni savez. Naglasio je da je ključ bračnog zajedništva, Porcijunkule, u tome da posvijestimo da smo sinovi Boga. „Bez ove svijesti svako novo zajednišvo koje stvaramo može biti lišeno pogleda anđela, površno i promašeno. Tu nema čvrstog i svetog temelja, nema Porcijunkule“. Nadbiskup je istaknuo kako je, da bi se održala bračna Porcijunkula, potrebno gledati bračnog druga kao dar od Boga i darivati sebe u potpunost. Također, potrebno je opraštati jer nas upravo oprost čini anđelima, te nadasve, potrebno je međusobno razgovarati ali i razgovarati s Gospodinom. „Molitva oživljava i posvećuje Porcijunkulu braka. Da je Gospodin prisutan u svakom braku i odnosu, ni jedan ne bi umro. Zato, dragi supružnici, molite jedno za drugo te jedno s drugim za svoju djecu kako bi vaš brak i obitelj postali svetište“, poručio je nadbiskup. Zaključio je kako je ove vrijednosti potrebno unijeti u sve naše brakove, postojeće i buduće, jer čvrst i svet brak mora postati Porcijunkula velike bazilike hrvatskog naroda.

Na kraju misnog slavlja za vrijeme kojeg je pjevao veliki zbor sastavljen od župnih zborova župa imotskoga samostanskog okružja pod ravnanjem Maje Biočić i s. Sofije Vuković, prisutnima se obratio domaćin, gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, čestitavši svima blagdan Gospe od Anđela i potaknuvši vjernike da sačuvaju Boga u svom životu i braku, u svojim obiteljima i društvu. „Mi slavimo našu Majku kao Gospu od anđela, a Nadbiskup nas je potaknuo da samo budemo anđeli jedni drugima. Neka nas Marija u tome potakne i pomogne svojim zagovorom“, kazao je župnik. Zahvalio je ocu Nadbiskupu, svećenicima, bogoslovima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se svetkovina Gospe od Anđela proslavi na svečan i dostojanstven način.

Misi je prethodila tradicionalna procesija sa slikom Gospe od Anđela, rad nepoznatog autora koja prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo, a koju su nabavili imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka. U procesiji od crkve sv. Franje do tvrđave Topane, sudjelovalo je mnoštvo vjernika predvođeno s dvadesetak župskih barjaka koje su nosili predstavnici svih župa Imotskoga dekanata. Za župnu svetkovinu vjernici su se pripremali devetnicom.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas539
Ovaj mjesecOvaj mjesec539
UkupnoUkupno7615417

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47