Visovac: Proslava Velike Gospe

Nedugo nakon Gospe od Anđela, na kojoj se okupilo mnoštvo vjernika, Otočić Visovac, najljepše hrvatsko Gospino svetište, opet je privukao mnoštvo hodočasnika. Središnje slavlje proslave Velike Gospe s procesijom započelo je u 10.30 sati, a misu je predvodio fra Mario Radman uz koncelebraciju fra Jure Šimunovića i gvardijana Visovačkog samostana fra Mate Gverića.

Fra Mario je u propovjedi istaknuo: “Dragi brate, draga sestro, dopuštamo li da nas prosvijetli vjera naše Majke Marije ili ju pak držimo dalekom i drukčijom od naše? U trenucima teškoća, kušnji i tame, usmjeravamo li svoj pogled prema Njoj, kao modelu pouzdanja u Boga, koja neprestance i jedino želi naše dobro? U evanđelju smo slušali, Marija nas kao živom primjeru ljubavi podsjeća u susretu s rođakinjom Elizabetom, da nije samo donijela materijalnu pomoć svojoj rodici nego i Isusa, kojeg je već imala u krilu, a to je značilo donijeti radost, puninu radosti. (…) Dakle i Crkva ima donositi Isusa, Njegovu ljubav. A mi? Kakvu mi ljubav drugima donosimo“ (…) A zatim je nastavio riječima svetog Pape Ivana XXIII.: “Budućnost pripada onima koji će umjeti sutrašnjim generacijama pružiti smisao i nadu u život.“ (…) A kao glavnu misao svoje homilije uputio je riječi svima nama dobro poznatog, heroja domovinskog rata, pok. novinara Siniše Glavaševića: “Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bi odustao i od sebe sama, ali ne mogu, ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, tko će čuvati moje prijatelje?“ “Tko će čuvati moju Dalmatinsku Zagoru? Tko će čuvati moje obitelji? Tko će čuvati moj hrvatski rod? Tko će čuvati moju domovinu? Gospa, naša nebeska Majka! Stoga se njoj utječimo i njoj molimo“, nadodao je fra Mario, i na kraju istakao kako su naša braća u Iraku progonjena, ubijana i zavapio riječima pape Franje: “Neka se ne donosi mržnja u Božje ime! Neka se ne ratuje u Božje ime!“ Pozvao je i na molitvu za sve žrtve virusa ebole i za one koji se bore za zaustavljanje epidemije. Euharistijsko slavlje uzveličali su članovi pjevačkog zbora iz župe Rupe.

Svete mise su se još slavile 7, 8, 17 i u 18 sati misa zahvalnica koju je predvodio fra Ivan Maletić. Hodočasnici su se uputili svojim domovima s povjerenjem u Gospin zagovor i nadu da će se njihove najdublje želje i molitve ostvariti i kako su to činili ljudi iz ovih krajeva stoljećima.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1175
Ovaj mjesecOvaj mjesec68756
UkupnoUkupno7611257

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40