Proslava 100. obljetnice kapele Gospe Sinjske u Korušcima

U nedjelju koja pada u osmini Velike Gospe slavi se svake godine kod kapele Gospe Sinjske u Korušcima (župa  Lećevica) svečano misno  slavlje. Ove godine slavlje je bilo posebno svečano jer se navršilo stotinu godina od izgradnje spomenute kapele. Na izvornom natpisu iz 1914. godine piše da su kapelu na čast Majci Božjoj i na uspomenu strašnoga rata sagradili župljani sa župnikom o. fra Franom Tonkovićem. No, uz to svakako treba  spomenuti da je u narodu još veoma živa uspomena na požrtvovnog  Radu Radunčića koji je prije stotinu godina prosio milodare za izgradnju kapele, te se ona često naziva i Radinom kapelom.


Kapela je kasnije u više navrata bila dograđivana i obnavljana.Godine 1927. napravljen je zvonik na preslicu, a 1931.u Zagrebu je nabavljeno zvono, koje je kao i samu kapelu pobožni narod posvetio na čast Gospi Sinjskoj. I sada se o njezinom stotom rođendanu pristupilo još jednoj obnovi i uljepšavanju, u čemu uz milodare vjernika svojim doprinosom sudjeluje općina Klis na čijem se području nalazi selo Korušce.

Današnje jubilarno slavlje s početkom u 11.00 sati  predvodio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež u koncelebraciji sa fra Borisom Čarićem voditeljem Hrvatske katoličke župe u Münchenu i mjesnim župnikom fra Domagojem Runjom.

Na početku slavlja gvardijan fra Petar blagoslovio je novu sliku Gospe Sinjske koja se potom nosila u procesiji te se euharistijsko slavlje nastavilo na vanjskom oltaru u dvorištu kapele. Uz mnogobrojne vjernike na slavlju su sudjelovali i predstavnici  općine Klis na čelu s načelnikom g. Jakovom Vetmom i predsjednikom općinskog vijeća g. Josipom Didovićem, te načelnik susjedne općine Lećevica g. Ante Baran.

Na početku propovijedi gvardijan fra Petar je istaknuo jubilarni znak i povezanost slavlja Gospe Sinjske u Korušcima i u Sinju. Naime, u Korušcima se slavi 100. obljetnica kapele, a u Sinju je otvoren jubilej 300. obljetnice. Zatim je fra Petar ukratko prikazao povijesti put 'Majke od milosti' od Rame do Sinja. Govoreći o štovanju Gospe Sinjske naveo je primjer hodočasnice Anke Lukač koja je u četvrtak, 14. kolovoza ove godine, hodočastila pješice iz Livna. Posebnost te hodočasnice jest u tome što ona ima 80 godina. Na gvardijanovo pitanje zašto hodočasti i koja je njezina molitvena nakana, Anka je odgovorila da „hodočasti i moli za svojih šestero djece da se međusobno ljube i poštuju“. To je jedna od 200.000 hodočasnika koji su pohodili svetište u Sinju kroz devetnicu i na svetkovinu Gospe Sinjske, rekao je o. Gvardijan. Istaknuo je zatim kako hodočasnici, za vrijeme skidanja slike, žele svakako dodirnuti sliku Gospe Sinjske i to pokazuje njihovu veliku vjeru. U propovijedi je zatim naglasio dva znaka koja se odnose na ovo Gospino svetište: molitva i obraćenje. Molitva, osobito molitva krunice, ima veliku nevidljivu moć, istaknuo je gvardijan fra Petar, jer je to moć naše vjere da otkrijemo milosti koje nam Bog svakodnevno daje. Drugi znak, poziv na pokoru i obraćenje, jest vidljiv u sakramentu pomirenja i upravo u osobnoj ispovijedi događaju se velika čuda. Na završetku propovijedi fra Petar je zaželio da ovo slavlje 100. obljetnice kapele Gospe Sinjske bude poticaj da u svakodnevnom životu svaki vjernik otkriva Božje milosti kroz molitvu i pokoru.

Svečanu procesiju i euharistijsko slavlje uzveličao je župni zbor predvođen g. Matom Milasom. Na kraju slavlja župnik fra Domagoj Runje zahvalio je svima koji su sudjelovali u proslavi 100. obljetnice kapele Gospe Sinjske. Najavio je da će se pokušati uključiti u jubilarnu 300. proslavu Gospe Sinjske „moleći krunicu svakog 14. u mjesecu ispred kapele jer kapela nije nijemi spomenik nego da nas povezuje kao vjernike“.

Nakon euharistijskog slavlja mještani Korušaca priredili su za sve prisutne prigodni domjenak te se narodno slavlje nastavilo sve do poslijepodnevnih sati.

Računa se da je na slavlju bilo prisutno oko četiri stotine vjernika što je četiri puta više od ukupnog broja stanovnika u Korušcima.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1184
Ovaj mjesecOvaj mjesec68765
UkupnoUkupno7611266

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37