Prema svečanom „Evo me!“ - Pripreme za svečane zavjete

U franjevačkome samostanu na Košljunu, 3. kolovoza, započele su jednomjesečne pripreme za svečane zavjete za kandidate franjevačkih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine: jedan za Hrvatsku franjevačku provinciju Presvetoga Otkupitelja (Split), trojica za Franjevačku provinciju sv. Križa Bosna Srebrena (Sarajevo), četvorica za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja Blažene Djevice Marije (Mostar), četvorica za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda (Zagreb) te dvojica kandidata za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Ovogodišnji organizator priprema je Hrvatska franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri (Zadar), a animatori fra Tomislav Šanko, fra Diego Deklić i fra Leopold Mičić.


Pripreme su započele hodočašćem u Asiz i druga franjevačka mjesta u razdoblju od 4. do 10. kolovoza. Smisao ovoga hodočašća jest (po)vratiti se na izvore života sv. Franje, utemeljitelja serafskoga Reda, ali i na početke osobnoga susreta s Kristom koji i danas neprestano poziva na darivanje „da život imaju“ (Iv 10, 10).

Dana 5. kolovoza dan je započeo euharistijskim slavljem na grobu sv. Franje koje je predslavio fra Tomislav Šanko. Razmišljajući o evanđeoskom tekstu fra Tomislav je progovorio o svecima kao modelima čiji primjer nasljedovanja Krista valja nasljedovati: „Sveci su oni koji žive sada, koji slušaju Kristov glas te, poput njega, postaju odmor za druge jer dopuštaju da ih on odmori. Koliko smo mi odmor ili umor za drugoga? Koliko dopuštamo da Bog preko nas odmara naše bližnje?“ Uslijedio je obilazak Donje i Gornje bazilike sv. Franje, Srednji čas na grobu te ručak u Svetome samostanu gdje je okupljene pripravnike pozdravio fra Mauro Gambetti, kustos Asiške kustodije i Svetoga samostana. Potom su posjetili sobice sv. Josipa Kupertinskoga, novicijat Svetoga samostana i druge prostore toga velebnog zdanja. Dan je završio Večernjom u bazilici Marije od Anđela u Porcijunkuli.

Blagdan Preobraženja Gospodinova proslavljen je euharistijom u crkvici sv. Damjana koju je predslavio fra Diego Deklić. U prigodnoj homiliji fra Diego je istaknuo važnost Franjina susreta sa živim Kristom koji ga je preobrazio te svakom pojedincu dao primjer kako Kristu dopustiti da djeluje u vlastitom životu. Ovoga dana okupljeni su posjetili i poznato samotište Carceri.

U četvrtak, 7. kolovoza, sveta misa je slavljena u Porcijunkuli, „mjestu susreta i mjestu milosrđa“, kako je u svojoj homiliji fra Tomislav nazvao malenu crkvicu Marije od Anđela. Govoreći o anđelovu navještenju Mariji potaknuo je na razmišljanje o „ljubavi koja dijalogizira i razbija strah jer istinska ljubav prihvaća i ljubi osobu kakva ona jest. Ljubav se, stoga, dariva i dopušta da jedni drugima postanemo vrata koja nam omogućuju put do Boga, da budemo vrata milosrđa“. Nakon razgledavanja svetišta posjetilo se jedno od prvih okupljališta Franje i njegove braće u Rivotortu. Dnevni program je završio euharistijskim klanjanjem i molitvom Večernje u crkvici sv. Damjana te večerom u istom samostanu.

Blagdan sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, proslavljen je u svetištu Greccio gdje je Franjo na poseban način proslavio Božić. Fra Diego je u prigodnoj homiliji povezao dva drevna reda i njihove utemeljitelje te progovorio o istinskome Božiću koji je Franjo proslavio sa stanovnicima malenoga mjesta. „Jasle koje je Franjo napravio bile su pravi oltar na kojemu se u svetoj euharistiji rodio Krist za naše spasenje. Franjo je, stoga, prepoznao važnost Utjelovljenja Sina Božjega i sam živio to otajstvo živeći u poniznosti i skromnosti.“ Nakon razgledavanja svetišta, mladi su franjevci posjetili Fonte Colombo, mjesto pisanja Pravila Male braće, La Forestu te Poggio Bustone u kojem je Franjo doživio neizmjerno Božje milosrđe u oproštenju njegovih grijeha.

Nakon euharistijskoga slavlja na spomen sv. Terezije Benedikte od Križa (Edit Stein) u sv. Damjanu, posjetili su Sienu, svetište sv. Katarine Sijenske, gradsku vijećnicu, katedralu i druge znamenitosti grada.

U nedjelju, 10. kolovoza, euharistija je proslavljena u bazilici Marije od Anđela te je slijedio povratak u Hrvatsku na Košljun, gdje započinje drugi dio priprema koji će biti obilježen predavanjima, zajedničkim razmišljanjem o smislu redovničkoga posvećenja i života.


Drugi dio priprema održao se na Košljunu, a bio je obilježen predavanjima i zajedničkim razmišljanjem o smislu redovničkoga posvećenja i života. Od 11 do 22. kolovoza izmijenili su se razni predavači koji su kandidate potaknuli na razmišljanje i preispitivanje osobnoga života s Bogom, s braćom i s ljudima. Osim predavanja i razgovora s bogoslovima predavači su predslavili euharistijsko slavlje.

Fra Domagoj Runje (Split) govorio je o Evanđelju kao temelju redovničkoga života. Razmišljajući o „misteriju izabranja“ kod apostola, fra Domagoj je naglasio kako ne možemo znati kriterije Božjega izabranja pojedinca. Isusov poziv je izrečen imperativom „hajdete“, ali se njime ne dokida se ljudska sloboda, već se govori o karakteru toga poziva. Duhovni poziv, prema tome, nije poziv koji pojedinac izabire, nego je pojedinac izabran. Stavljen je u poseban odnos s Bogom: Bog ga izabire.“

Hercegovački provincijalni ministar fra Miljenko Šteko progovorio je o „stvarnosti i sadašnjosti redovničkoga i franjevačkog života u našim zajednicama koje ne bi trebale biti utvrde iza kojih se skrivamo, nego mjesta u kojima crpimo snagu za susret s čovjekom današnjice“. Fra Anton Badurina, TOR, razmišljao je o svetosti za koju kaže da je „savršenost u ljubavi, ona je altruistična. Svetac je čovjek za drugoga. Prema tome, svatko je pozvan ostvarivati svetost u svim životnim okolnostima; svetost nije bijeg u nešto nepoznato, već svakodnevna čežnja za vlastitom preobrazbom u Bogu koji je svet“. Bibličar fra Darko Tepert (Zagreb) govorio je o zavjetu poslušnosti te je na temelju mnogih biblijskih primjera istaknuo „poslušnost kao način oslobođenja, a sam zavjet kao trenutak potpune slobode“.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavljena je u svetištu Majke Božje Goričke kod Baške na otoku Krku. Bogoslovi su svojim pjevanjem uljepšali euharistijsko slavlje.

Nedjelju, 17. kolovoza, nakon euharistijskoga slavlja koje je u franjevačkoj crkvi na Košljunu predslavio fra Diego Deklić, bogoslovi su obilježili posjetom Golom otoku te vožnjom brodom.

Dana 18. kolovoza fra Ilija Barišić (Zadar), misionar u Kongu, posvjedočio je o ljepoti misionarskoga poziva i života među ljudima kao i o žrtvi na koju je pojedinac pozvan u nepoznatoj zemlji koju s vremenom zavoli. Bogoslove je posjetio i fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar iz Zadra, koji je naglasio da važnost „života u svijetu, ali ne od svijeta“ te je pozvao na „trajnu preobrazbu i težnju za višim stvarima“. Fra Bernardin Plantek (Zagreb) govorio je o zavjetu čistoće te naglasio „krhkost ljudskoga tijela, ali i radosnu praksu savršeno življene čistoće“. Niz predavanja završio je fra Josip Blažević, provincijalni ministar franjevaca konventualaca i vrsni poznavatelj istočnih religija, koji je govorio o jogi uspoređujući pravu istočnjačku praksu i onu zapadnjačku koja se predstavlja i nudi novim generacijama.

Dana 22. kolovoza franjevci su se preselili u samostan Hercegovačke provincije Uznesenja BDM-e u Slanom. Nakon jednodnevnog posjeta Dubrovniku i Cavtatu započeli su posljednji dio svojih priprema: duhovne vježbe koje je vodio fra Diego Deklić (Zadar). Fra Diego je u svojim nagovorima vješto i biranim riječima progovorio o mlakosti redovničkoga života koja je sve više prisutna u redovničkim zajednicama, a očituje se u  (ne)osjetljivosti za Boga i bližnjega. Buduće zavjetovanike je potaknuo na trajno obraćenje srca, spoznaju, nasljedovanje i prisnost s Isusom Kristom u tišini vlastitoga srca. „Bog trajno govori našem srcu, ali ga nije moguće čuti bez klime i ozračja sabranosti.“ Nakon govora o zavjetima poslušnosti, siromaštva i čistoće, slavljeno je pokorničko bogoslužje na temu Petrova zatajenja s prilikom za sakrament pokore. Govoreći o „Gospodin mi je dao braću“ sv. Franje ukazao je na važnost zajedničkoga života.

Na spomendan sv. Ljudevita, 25. kolovoza, euharistijsko slavlje je predslavio msgr. Mate Uzinić, biskup dubrovački, koji se rado odazvao pozivu organizatora i mladima uputio riječ ohrabrenja. Susret se nastavio kod bratskoga stola imendanskim slavljem fra Ljudevita Laste, gvardijana i župnika u Slanom.

Kroz razmišljanje, razgovor, molitvu i franjevci su imali priliku susresti se sa živim Bogom koji ih poziva da u svojoj slobodi svakodnevno odgovore njegovu pozivu. Osim molitvenoga programa i predavanja nije nedostajalo trenutaka za bratsko druženje, uživanje u blagodatima otoka Košljuna, Glavotoka, Punta i Dubrovnika.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2347
Ovaj mjesecOvaj mjesec24542
UkupnoUkupno7639420

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47