Split: Dan mučenika Provincije

Dan mučenika Provincije obilježen je u srijedu, 24. rujna 2014., misom zadušnicom u Splitu na Dobrom u crkvi Gospe od Zdravlja u 19 sati. Za ovu prigodu ispred glavnoga oltara postavljene su slike pokojne braće i upaljene 44 voštanice.


Na početku su franjevci i vjernici otpjevali ulaznu pjesmu 'Pokoj vječni', a zatim je gvardijan fra Jakov Begonja pozdravio braću svećenike i vjernike te naglasio kako je izabran današnji datum za sjećanje na ubijene fratre jer su na današnji dan ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Njima na ovaj dan pridružujemo i ostale fratre koji su ubijeni u razdoblju od 1942. do 1948. godine. Ubijeni fratri podnijeli su mučeništvo zbog komunističkog i nacističkog nasilja u to vrijeme, rekao je fra Jakov, i završio kako danas obnavljamo uspomenu na njih i molimo se Bogu upućujući istovremeno molitvu da nas oslobodi jednoumlja koje ne priznaje Božje zakone. Fra Luka Banić pročitao je imena braće koji su ubijeni od 1942. do 1948. godine, a zatim je slavlje započelo pjevanom molitvom Večernje.

Misno slavlje predvodio je fra Ante Udovičić, vikar provincije i župnik Gospe od Zdravlja, a koncelebrirali su gvardijan fra Jakov Begonja, samostanski vikar fra Luka Banić, fra Stjepan Pavličević, član bratske provincije Bosne Srebrene i još 11 svećenika.

Na početku homilije fra Ante je prenio iskrene i bratske pozdrave provincijala fra Joška Kodžomana koji zbog provincijskih obveza nije mogao nazočiti današnjem spomen-slavlju, a zatim je rekao kako „u slavnim djelima svetih mučenika, kojima posvuda cvate Crkva, svojim očima zapažamo kako je istinito ono što kaže Sveto Pismo: Dragocjena je u očima Gospodnjim smrt svetaca Njegovih, dragocjena je, doista, u našim očima i u očima Onoga radi čijeg je imena prolivena. No, cijena svih tih smrti je smrt Jednoga. Kolike li smrti iskupljuje jedan koji je umro, i da On nije umro, zrno pšenično se ne bi razmnožilo“, a zatim je naglasio da su „otkupljeni svi vjernici: no, vjera mučenika je posvjedočena: svjedok je njihova krv. Uz bok mučenika što ih sveta i jedina, Zaručnica Kristova, Majka Crkva slavi i časti stoji povorka Hrvatskih mučenika, braće i sestara naše krvi, našega neba i naše zemlje, naših kamenih gena, a medu tim mnoštvom svakako blistaju i braća Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja! Mučki ubijeni samo što su bili Kristov učenici, mladice roda Hrvatskoga, nit Hrvatskoga pletera, ljubitelj i pravde i mira, istine! Zar su oni manje vrijedni? Zar ih se ne treba častiti i sjećati, nositi u srcu i grudima? Biti ponosan na njih? I te kako? Oni ne samo da su mučenici i već domoljubi! Uče nas dvjema neprocjenjivima vrijednostima, dvjema Ijubavima ljudskog roda: ljubavi prema Bogu i Ijubavi prema Domovini!“ Nakon tih riječi fra Ante je istakao da nije „sklon vraćanju u prošlost, no postoji trenutak kad nam se valja vratiti u prošlost, a to je trenutak kad se prošlost iskrivljuje, kad laž kao zastor stoji između prošlosti i sadašnjosti! Kada je potrebno rascijepiti 'hramski zastor' na dvoje da se jasno vidi Stari i Novi Zavjet. Valja nam rastrgati, s dužnim poštovanjem, taj zastor i dozvoliti da istina iziđe na vidjelo! Jer samo će nas istina osloboditi! - poručuje nam Krist!“ Potom je fra Ante rekao da mi „nismo slobodni, bez obzira koliko nam se govori o slobodi. Zatočenici smo svih onih koji mrze što je Kristovo, katoličko i hrvatsko, koji traže samo vlastiti interes! Kako ih se osloboditi? Čini mi se, samo na jedan način! Postoji samo jedan način!!! A taj je: Biti spreman uzeti čašu Gospodnju! Biti spreman ući u Veliki petak, a vjerovati u Uskrs! To su učinili naši današnji mučenici, kako bi se probudili u zoru uskrsnoga jutra. Neka nas riječi Svetoga Pisma osnaže i ohrabre, u ovom trenutku, u ovoj sadašnjosti što nam je darovana, učine spremnima za hod prema vječnosti: Duše su pravednika u ruci Božjoj, i njih se ne dotiče muka nikakva. Očima se bezbožničkim čini da oni umiru, i njihov odlazak s ovog svijeta kao nesreća; i to što nas napuštaju kao propast, ali oni su u miru. (...) Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni“ (usp. Mudr 3,1-15). „Braćo i sestre, živimo tako da Boga budemo dostojni!“, završio je fra Ante. Na kraju slavlja gvardijan fra jakov Begonja je izmolio molitvu odriješenja za ubijene fratre.

Euharistijsko pjevanje predvodili su franjevci pod ravnanjem mo. fra Stipice Grgata. U ovom večernjem misnom slavlju, pri zalasku sunca, u crkvi Gospe od Zdralja u Splitu na Dobromu, izgledalo je kao da su se vjerničke i svećeničke molitve ujedinile u plamenu koji je izgarao od voštanica ispred oltara, a Krist Kralj, raširenih ruku, izdignut iznad oltara primio je žrtvu prinesenu za mučenike Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Krv franjevačkih mučenika, sjeme je novih redovnika.

Fotografije

 

UBIJENI FRANJEVCI

PROVINCIJE PRESVETOG OTKUPITELJA

1942. - 1948.

 1. Fra Paško Bačić
 2. Fra Petar Bačić
 3. Fra Leonard Bajić
 4. Fra Krsto Bazo
 5. Fra Ante Benutić
 6. Fra Petar Berković
 7. Fra Ivan Bezina
 8. Fra Frano Borić
 9. Fra Jozo Borković
 10. Fra Stanko Bradarić
 11. Fra Žarko Carev
 12. Fra Ante Cvitanović
 13. Fra Karlo Ćulum
 14. Fra Josip Erceg
 15. Fra Augustin Glavaš
 16. Fra Petar Glavaš
 17. Fra Ladislav Ivanković
 18. Fra Jozo Jerković
 19. Fra Rafo Kalinić
 20. Fra Anselmo Kamber
 21. Fra Anselmo Kovačić
 22. Fra Milan Lapić
 23. Fra Stanko Milanović
 24. Fra Jozo Olujić
 25. Fra Petar Paviša
 26. Fra Ante Pavlov
 27. Fra Vlade Pavlov
 28. Fra Jozo Poljak
 29. Fra Bone Radonić
 30. Fra Serafin Rajić
 31. Fra Ante Romac
 32. Fra Ivan Romac
 33. Fra Pavao Silov
 34. Fra Nikola Šabić
 35. Fra Božidar Šimić
 36. Fra Valentin Šimić
 37. Fra Vjekoslav Šimić
 38. Fra Dominik Šulenta
 39. Fra Kruno Tadin
 40. Fra Metod Vezilić
 41. Fra Matej Vodanović
 42. Fra Rudolf Vučić
 43. Fra Božo Vugdelija
 44. Fra Andrija Zjačić


FRANJEVAČKI KRIŽ kojega je izradio Kuzma Kovačić, akad. kipar, za Kapelu mučenika Franjevačke privincije Presvetoga Otkupitelja, koja se danas nalazi u zvoniku Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas803
Ovaj mjesecOvaj mjesec5513
UkupnoUkupno7620391

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44