Govor gvardijana fra Petra Klapeža na sastanku Počasnog odbora

Povodom 300. obljetnice čudesne Gospine obrane Sinja 1715., koja će se obilježiti iduće godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, dana 27. rujna 2014. u Alkarskim dvorima održan je prvi sastanak Počasnoga odbora za proslavu obljetnice.


Počasni odbor sačinjavaju  osoba iz najviših crkvenih ,državnih, kulturnih i znanstvenih institucija, kao i osoba iz političkog života županije i Cetinske krajine, a na njegovu čelu je predsjednik hrvatskog sabora .

Sastanku su uz Josipa Leku, nazočili ministar obrane Ante Kotromanović, župan Zlatko Ževrnja, zamjenica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman,  gradonačelnici i načelnici gradova i općina s cetinskog područja,  dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, župnik fra Ante Bilokapić, rektor splitskog sveučilišta prof.dr.sc Ivan Pavić, predsjednik znanstvenog simpozija fra Josip Grbavac, te ostale osobe iz javnog, kulturnog, vjerskog i političkog života te predstavnici VAD-a.

Pozdravne riječi kao domaćin okupljenima je uputio gradonačelnik Sinja Ivica Glavan.

O projektima i programu obljetnice  crkvenih slavlja govorio je gvardijan Franjevačkog samostana i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež.

 

GOVOR GVARDIJANA FRA PETRA KLAPEŽA

Cijenjeni presjedniče Hrvatskog sabora, uvaženi članovi  počasnog odbora 300. obljetnice čedesne Gospine Pobjede pod Sinjem, poštovani novinar  dragi gledatelji HRT-a i slušatelji hrvatskog radija. Ovom cijenjenom skupu prenosim pozdrave i ispričnice uzoritog kardinala msgr. Josipa Bozanića, nadbiskupa msgr. Marina Barišića i mnogopoštovanog provincijala fra Joška Kodžomana.

Ovogodišnjim slavljem Velike Gospe i Sinjske Alke otvarili smo vrata tristote obljetnice od čudesne Gospine pobjede nad Turcima koja se dogodila davne 1715. godine ovdje u Sinj, a koju ćemo proslaviti na nacionalnoj razini iduće 2015. Godine, radi čega smo se i danas ovdje svi mi sabrali.

Svaki jubilej u sebi nosi tri bitne stvarnosti u ljudskom životu a to su: ponos, odgovornost, i zahvalnost.

I. PONOS

Svi mi koji smo rodom u ovom dijelu lijepe naše Domovine Cetinskog Kraja posenbno smo ponosni sa dva bisera koje nam je sam Bog podario, a to su: naša nebeska Majka Čudotvorna Gospa Sinjska i Sinjska Alka. Već trista godina s tim biserima Sinj i Cetinski kraj poznati su diljem cijeloga svijeta.

Slika Gospe Sinske najprije se slavila u Rami pod nazivom Gospa od Milosti.  Godine 1687. Fratri ramskog samostana s vjernim pukom  pred turskim osvajačem bježe i nastanjuju se u plodni cetinski kraj i u Sinju grade novi samostan i Crkvu. A već 1715. Ogromna trurska vojska oko 50 000 vojnika osvaja Cetinsku krajinu i Sinj no u noći uoči blagdana uznesenja BDM na Nebo 15. kolovoza 1715. se pojavljuje na zidinama grada Sinja, uplašena turska vojska vidjevši bijelu Gospođu na zidinama grada Sinja te noći bezglavo bježi i već u podne na taj dan više niti jednog turskog vojnika nije bilo u Cetinskom kraju i nikad se više nisu vratili. Od te čudesne Gospine pobjede pod Sinjem slika Majke od Milosti časti se pod nazivom Čudotvorna Gospa Sinjska.

 

II.  ODGOVORNOST

U jubilarnoj 300. godini  čudesne Gospine pobjede nad Turcima Gospa nas još više unosi u otajstvo našega života. Stavlja nas u ozračje proslave u kojoj nam Blažena Djevica svijetli kao najljepši plod ljudske suradnje s Bogom. To je plod Božje ljubavi i ljudske nesebičnosti u pouzdanju, objavljujući što je Bog pripravio onima koji ga ljube.

Zato smo svi mi koji smo nosioci ove 300. obljetnice pred Bogom i Gospom odgovorni  da ovaj dar Neba na što dostojniji način proslavimo, u svakidašnjem životu svjedočimo i prenesemo ga na diku i ponos slijedećim pokloljenjima Cetinskog kraja i cijele nam Domovine Hrvatske.

U svakom jubileu čuvari svetišta sinjski  franjevci zajedno s vjernim pukom cetinskog kraja predali su nam posebne vrijednosti koje su ostale kao trajni znak i zahvalu Bogu i Gospi za primljene milosti.

Prva i nizmjerna vrijednost je zlatom okrunjena slika Gospe Sinjske po kojem je prepoznajemo, kao da se s njom ukazala na starom gradu, gdje ju je splitski nadbiskup Cuppili okrunio već nakon prve godine čudesnog ukazanja 22. rujna 1716.  Godine. Zlato Gospine krune je dar branitelja sinjske tvrđave i vjernog cetinskog puka sakupljeno odmah nakon čudesne pobjede 1715. godine.

 

1. GOSPINA KRUNICA

Vođeni tim znakom Gospina krunjenja franjevci sinjskog samostana su odlučili za tristotu obljetnicu Gospina ukazanja izraditi „Zlatanu krunicu“

Možda će se netko upitati zašto zlatna krunica?

U važnim povjesnim bitkama  Hrvatska  je bila obranjena krunicom oko vrata. Hrvatski branitelji i u Domovinskom ratu su prkosno vjerovali da imaju pravo na ono što im je Bog dao kao njihovu zemlju, znali su da će im taj isti Bog Gospinim zagovorom u najtežim životnim trenitcima priteći u pomoć, kao što je pritekao i davne 1715. godine  čudesnom pobjedom pod Sinjem.

I ovom prigodom Pozivam sve štovatelje Čudotvorne Gospe Sinjske, da se uključe na zajedničku molitvu Gospine krunice, koju  svaki dan u 17.30 sati molimo u našoj crkvi kao zahvalu za sve Hrvatske pobjede u prigodi velikog  „jubilea 300. čudesne Gospine pobjede pod Sinjem.

Taj naš zajednički dar o sakupljene zbirke zlata Gospinih štovatelja bit će kruna te velike obljetnice koju ćemo kao zahvalu nebeskoj Majci  Blaženoj Djevici Mariji postaviti na vidno mjesto u našoj crkvi, koja će nas uvijek iznova podsjećati na potrebu molitve, a koju ćemo ostaviti kao trajni znak  budućim generacijam Gospinih Štovatelja.

 

2. POSTAJE KRIŽNOG PUTA

Za tristoti jubilej fratri našega samostana zajedno s Gradom i vjernim pokom cetinskog kraja kao i sa svim štovateljima Čudotvorne Gospe Sinjske već su prije desetak godina  odlučili izgraditi postaje križnog puta na stazi prema Starom gradu. 10 postaja križnog puta već je postavljeno. U pripremi su još preostale četiri postaje. Osmu postaju križnog puta „Isus susreće Jeruzalemske žene“ financiraju Hrvati iz Australije.

Ovdje je važno naglasiti da su svih 14. Postaja križnog puta izradili i izrađuju 14.  Hrvatskih akademskih kipara tako da će ta staza prema Starom gradu biti uz vjersku pučku pobožnost monumentalno djelo 14 hrvatskih kipara koje ostaje kao trajni znak 300. Obljetnice našega Svetišta i grada Sinja.

 

3. CRKVA NA STAROM GRADU

Današnja crkva na starom Gradu je sagrađena prigodom 200. obljetnice Gospine pobjede pod Sinjem Ona je  sagrađena zavjetnim darom svake obitelji cetinskog kraja. Za izgradnju crkve na starom grada svaka obitelj iz cetinskog kraja dala je svoj prilog za jedan isklesani kamen koja je tim zavjetnim darovima podignuta uz temelje prve crkvice sv. Mihovila. Ona je već 100 godina znak zahvale naših pređa kojeg su poklonili Bogu i Gospi prigodom 200. Obljetnice Gospina ukazanja na starom gradu.

Stoga nam je posebno drago da je grad iznašao sredstva za renoviranje straroga grada i nadamo se da će i interier Crkve na gradu biti obogađen novim mozaikom Uskrsnuća koji će predstavljati završnu 15 postaju križnog puta na starom gradu.


 

4. STARA ZGRADA FRANJEVAČKE GIMNAZIJE

Franjevački Samostan u Sinju dobio je u povrat nacionaliziranu zgradu na Sinjskoj Pijaci - zgradu u kojoj je bila Franjevačka klasična gimnazija, prva u Dalmaciji s hrvatskim nastavnim jezikom u Sinju. Zgrada je pod zaštitom spomenika kulture. Vanjski dio zgrade je izgrađen od izvornog dalmatinskog kamena. Prizemlje zgrade nažalost još nije vraćeno u kojem se nalaze privatni javni prostori. Krovište kao i unutrašnjost zgrade je potpuno urušeno. Samo krovište zgrade postaje opasno za prolaznike sinjske Pijace. Tu bi obnovljenu zgradu samostan namjenio za zbirku svog Muzeja koji je četvrti po starini (1860.) i po vrijednosti povjesnih eksponata jako značajan u Hrvatskoj.

Dio te iste zgrade predviđen je i za samostansku biblioteku koja sadrži preko 60 000 različitih naslova. Samostan i grad Sinj s uređenjem ove zgrade u jubilarnoj 300. obljetnici „Čudesne Gospine pobjede pod Sinjem.“ dobio bi potpuno obnovljen vrijedan Muzej i bogatu Biblioteku. Tako bi grad Sinj uz hodočasničko mjesto Svetišta Gospe Sinjske i Sinjsku alku postao još veći izazov hodočasnicima i turistima iz domovine i inozemstva.

Idejno projektno riješenje za ovu zgradu izradio je arhitekt rođeni Sinjanin gosp. Ivan Vučković.

Radi izuzetno teške materijalne situacije Samostan i grad Sinj ne usuđuju se sami ući u obnovu tog projekta. Zato smo se zajedno obratili ministarstvu znanosti i kulture kao i Ministarstvu Turizma da ovaj vrijedni projekt stave u državni proračun, i unesu ga kao važni projekte kod pomoći evropskih fondova. Dobili smo pozitivan odgovor od ministarstva turizma i nadamo se da će Samostan i grad Sinj, uz novčanu državnu pomoć i uz financijsku pomoć iz bogatih fondova evropske Unije moći renovirati postojeću zgradu koja će, doista, s toliko vrijednih eksponata našega Muzeja i Bibliotekom biti na ponos u očuvanju  kulturnog blaga hrvatske baštine.

Nadajući se da će i hrvatski sabor u ovom važnom projektu za naš Samostan i Grad Sinj  izići nam u susret i pomći nam, za svaku pomoć i žrtvu unaprijed se od srca zahvaljujem ovdje prisutnom  presjedniku Hrvatskog sabora kao i svim donatorimo ovog vrijednog projekta.

 

III. ZAHVALNOST

Sveti Toma Akvinski je rekao: “Nitko ne može biti zahvalan samome sebi, jer zahvalnost ide od čovjeka prema Bogu i od pojedinca prema drugom čovjeku.“

Osjećati zahvalnost a ne iskazati ju, isto je što i umotati poklon, a ne predati ga. (William Arthur Ward)

Stoga prije svega zahvaljujem dragom Bogu na na daru kojim je naš cetinski karaj prije trista godina obdarijo darom naše nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske.

Zahvaljujem našoj nebeskoj Majci dragoj nam Gospi Sinjskoj što kroz tri stoljeća prati čuva i pred Bogom zagovara naše Svetište i u njemu njezine vjerne štovatelje.

Ponekad se naša svjetlost ugasi da bi je ponovno rasplamsalo neko drugo biće. Svatko od nas duguje duboku i iskrenu zahvalnost onima koji su tu svijetlost ponovno oživjeli.

Stoga zahvaljujem svima vama cijenjeni počasni   članovi odbora proslave 300. obljetnice čudesne Gospine Pobjede pod Sinjem što ste se odazvali našem pozivu i što ste pristali biti počasni članovi ovog značajnog jubileja.

Nadam se da će svatko od nas u svojm mogućnostima pridonijeti u proslavi tristote Obljetnice Čudotvorne Gospe Sinjske i Sinjske alke.

Nemaš li prijatelja s kojima možeš podijeliti ili se radovati životnome uspjehu - ne možeš li se osvrnuti prema onima kojima duguješ zahvalnost, ili pogledati prema onima kojima bi trebao pružiti zaštitu, i dalje si jednako dužan čvrsto koračati stazom obveze; jer svoj aktivni trud ne duguješ samo društvu, nego i poniznoj zahvalnosti Bogu koji ti je omogućio da postaneš njegovim dijelom, s moćima da služiš sebi i drugima Walter Scott.

O ovu tristotu obljetnicu uđimo s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama; hvalimo ga i  ime njegovo slavimo dovijeka uz moćni zagovor Čudotvorne nam Gospe Sinjske!

Svim hodočasnicima koji će u ovoj jubilarnoj 300. obljetnici čudesne Gospine pobjede pod Sinjem pohoditi naše Svetište želim dobrodošlicu.

I ovom prigodom na sve štovatelje Gospe Sinjske kao i na sve gledatelje HRT-a ma gdje god bili zazivam Božji blagoslov po zagovoru naše nebeske majke Čudotvorne Gospe Sinjske!  Ovome ne mogu ništa drugo reći doli  vama cijenjeni članovi odbora naše proslave hvala, i hvala i navijeke Vam hvala!

Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić na sastanku je predstavio niz projekata koje će organizacijski odbor morati dovršiti do sljedeće jubilarne 300. godišnjice Alke, kao što su dovršetak alkarskog muzeja i uređenja alkarskog trkališta.

Jukić je istaknuo kako je potrebno da se u organizaciju događanja uključe sve državne institucije.

Ministar obrane Ante Kotromanović je istaknuo kako će se Vlada Republike Hrvatske izravno uključiti u pomoći pri realizaciji navedenih projekata, a posebno kada je pitanju Alkarski muzej. Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, obraćajući se okupljenima istaknuo je kako će županija kao i do sada pomoći u realizaciji svih projekta koje provodi Viteško Alkarsko Društvo, ističući veliki značaj i važnost Alke.

O važnosti ovog jubileja, što on u konačnici znači za Sinj, Cetinski kraj, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku govorili su i ostali sudionici današnjeg prvog sastanka počasnog odbora za obilježavanje 300. obljetnice Čudesne obrane Grada i Sinjske alke.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako Sinjska alka zaslužuje uključenje svih državnih institucija u pomoći realizacije projekata koji su važni za ovu veliku obljetnicu, jer je riječ o događaju koji ima više dimenzija u Hrvatskom društvu te dodao:

“Ima kulturnu, ima obrambenu, samosvijest, ima duhovnu odnosno religioznu dimenziju. Velika mi je čast što mogu biti na čelu organizacijskog odbora za obilježavanje 300-te obljetnice, ali obveza Hrvatskog sabora da mora biti tu, da zajedno sa drugim organizatorima doprinese da taj događaj bude vjerodostojan za tu priliku i za Hrvatsko društvo. Nadam se da ćemo uspjeti u koordinaciji uspjeti da to bude na razini 300. obljetnice jednog takvog događaja.”

Na sastanku su čelnici VAD-a okupljene upoznali s događajem koji će se također u okviru ove obljetnice upriličiti 4. listopada u Zagrebu, a to je svečani mimohod cijele alkarske povorke ulicama glavnog grada Hrvatske, sa središnjom priredbom na Trgu Bana Josipa Jelačića i svečanom svetom Misom u zagrebačkoj Katedrali.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1169
Ovaj mjesecOvaj mjesec68750
UkupnoUkupno7611251

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39