Započela nova akademska godina na KBF- u u Splitu

Početak nove akademske godine 2014./2015. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu obilježen je svečanim euharistijskim slavljem u srijedu 1. listopada u kapeli splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Misno slavlje predvodio je veliki kancelar Fakulteta splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, šibenskim biskupom Antom Ivasom, kotorskim biskupom Ilijom Janjićem, velikim vicekancelarom i provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, dekanom dr. don Antom Mateljanom, profesorima i odgojiteljima.

Pozdravivši sve sudionike slavlja, mons. Barišić je kazao kako je dobro da na dan blagdana sv. Terezije od Djeteta Isusa započinje nova akademska godina jer postoji duboka povezanost između sv. Terezije i teološkog obrazovanja. Ona nije prošla kroz akademski studij, ali je 1997. godine sv. Ivan Pavao II. proglašava doktorom Crkve. „Njena specijalizacija bila je ljubav. Nažalost, i danas mnogi smatraju da ljubav i nauka ne idu zajedno, no spoznaja ljubavi je najveći i najdublji oblik spoznaje. Ako se rastavi ljubav i spoznaja, srce i um, dogodit će se da ćemo imati bedaste zaljubljenike i cinične znanstvenike. Potrebno je da ljubav i razum idu zajedno“, istaknuo je nadbiskup i nadodao kako se sv. Terezija otvorila prema Gospodinu koju ju je vodio kroz otajstvo ljubavi. Studentima je poručio da, ulazeći u studiij teologije u čijem je središtu razmišljanje o Bogu koji je ljubav, u Maloj Tereziji pronađu uzor te poput nje spoznaju da je ljubav temelj i vrhunac svega. Zaželio im je da budu duboko povezani s izvorom koji je vodio sv. Tereziju kako bi i njihov trud i rad u novoj akademskoj godini bili blagoslovljeni.

Misno slavlje je završilo himnom Duhu Svetomu „O dođi Stvorče“, a program je nastavljen u velikoj dvorani Fakulteta. Prigodnu riječ nazočnima kao i dobrodošlicu studentima uputio je nadbiskup Barišić. „Biti profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odgovoran je i važan zadatak. Vjerujem da su vaši studenti ponosni na vas i zadovoljni vašim radom, a siguran sam da ste i vi ponosni i sretni kada vidite mlada, radoznala i vesela lica vaših studenata. Neka vam je svima ova nova akademska godina sretna i blagoslovljena“, kazao je mons. Barišić.

 

Pozdravna riječ

velikog vicekancelara i provincijala fra Joška Kodžomana

Preuzvišeni oče Nadbiskupe, poštovani dekane i prodekani, uvaženi profesori i profesorice, cijenjene studentice i studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, poštovani gosti i uzvanici na ovom svečanom činu otvaranja nove akademske godine!

Osobita mi je čast u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, suosnivača Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, pozdraviti ovaj cijenjeni skup, na početku nove akademske godine u koju ulazimo vjerujem, odmorni i spremni za nove izazove.

Katolički je bogoslovni fakultet u Splitu, kako znamo, nastao kao udruženi projekt dviju visokoobrazovnih institucija -Teologije u Splitu i Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj, te je u svom dosadašnjem 15-godišnjem plodonosnom radu, polučio brojne pozitivne i ohrabrujuće rezultate na području filozofsko-teoloških znanosti. Stoga se najiskrenije nadam da će se i u predstojećoj akademskoj godini, pod ovim krovovima,  događati  pozitivni primjeri požrtvovnog znanstvenog, obrazovnog i odgojnog rada, kako samih profesora, predavača, tako i studenata.

Jednako tako vjerujem u uspješan nastavak svih već započetih procesa modernizacije i prilagodbe našeg Fakulteta, kojima se dosadašnji odgojno-obrazovni obrasci usklađuju s novim zakonskim državnim i evropskim regulativama. Koliko smo god svjesni pozitivnih rezultata dosadašnjeg rada na Fakultetu, svjesni smo i svih nedostataka, pa je za očekivati da će i predstojeća akademska godina proteći u nastojanjima svih da se unaprijedi sveukupni znanstveni, kulturni i duhovni rad ove odgojno-obrazovne institucije.

Vođeni životnim načelom svetice, koju samo danas liturgijski proslavili, koja nas potiče da sve što činimo, činimo iz čiste ljubavi prema Bogu i ljudima, svima Vama, koji na bilo koji način sudjelujete u odgojno-obrazovnom procesu na KBF-u, želim puno uspjeha i sreće. Živjeli i neka Vam je sretno!

Ovogodišnji lectio brevis „Očekivanja jednog teologa početnika. Teologija protiv banalnosti vjere“ održao je dr. don Edvard Punda. Na samom kraju sve važne obavijesti o predavanjima i tijeku rada u novoj akademskoj godini, studentima je iznijela prodekanica za nastavu izv. prof. dr. Jadranka Garmaz. Redovita predavanja počinju u četvrtak 2. listopada 2014.

(www.nadbiskupija-split.com)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1199
Ovaj mjesecOvaj mjesec68780
UkupnoUkupno7611281

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36