Samobor: Susret provincijskih definitorija JKPMOFM

U kući susreta Tabor u Samoboru održan je od 6. do 8. listopada 2014. godine III. susret provincijskih definitorija JKPMOFM na kojem su sudjelovali provincijali, vikari, definitori i tajnici.


 

Susret je započeo 6. listopada molitvom i pozdravima. Nakon molitve predsjednik JKPMOFM fra Lovro Gavran pozdravio je provincijale, vikare, definitore i tajnike iz svih provincija a posebno je pozdravio fra Stanea Zorea kojemu je u ime svih okupljenih čestitao i izrazio radost jer ga je papa Franjo imenovao ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom. Provincijal fra Joško Kodžoman, povjerenik za formaciju i studij pri JKPMOFM, u pozdravnom govoru naglasio je kako ovaj susret jest znak bratstva i zajedništva te izrazio nadu da će ovo zajedničko promišljanje pomoći u životu i radu naših franjevačkih provincija. U ime domaćina riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je provincijal fra Ilija Vrdoljak.

Nakon pozdravnih riječi uslijedila su izviješća svih provincijala o stanju i aktualnostima u svojim provincijama: fra Ilija Vrdoljak (Zagreb), fra Andrija Bilokapić (Zadar), fra Miljenko Šteko (Mostar), fra Joško Kodžoman (Split), fra Lovro Gavran (Sarajevo) i fra Stane Zore (Ljubljana). Slijedeća točka radnog dijela bila je osvrt na zaključke i prijedloge koji su doneseni u Međugorju (18.-20. veljače 2013.).

Sudionici susreta zatim su sudjelovali u pokorničkom slavlju koje je predvodio fra Andrija Bilokapić i imali prigodu za sakrament pomirenja. Euharistijsko slavlje prvog dana predslavio je fra Joško Kodžoman u kapeli sv. Franje.

Drugog dana susret je započeo molitvom Jutarnje, a zatim je fra Miljenko Šteko predstavio dokument za pripravu Generalnog kapitula 2015. godine „Braća i manji u našem vremenu“. Nakon predstavljanja dokumenta sudionici su sudjelovali u radu po skupinama koje su moderirali fra Ivan Ševo, fra Ivan Matić i fra Marko Prpa. Euharistijsko slavlje s narodom u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM predslavio je fra Ilija Vrdoljak. Fra Nikola Vukoja, tajnik konferencije JKPMOFM, na početku je uveo u slavlje i pozdravio novoimenovanog nadbiskupa fra Stanea Zorea. Nakon euharistijskog slavlja prikazan je kratki film prigodom 500. obljetnice osnivanja franjevačke pokrajine u zapadnoj Hrvatskoj.

Trećeg dana, 8. listopada, nakon molitve Jutarnje, održan je plenum na kojem su iznesena izviješća iz skupina i doneseni prijedlozi. Na završetku sjednice fra Lovro Gavran je zahvalio svim sudionicima za suradnju i domaćinima za gostoprimstvo. Najavio je da će se slijedeći susret provincijskih definitorija JKPMOFM održati u jesen 2015. godine u Sinju.

Susret je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Lovro Gavran. Iz Provincije Presvetog Otkupitelja sudjelovali na ovom susretu provincijal fra Joško Kodžoman, definitori fra Mate Matić, fra Marko Prpa, fra Vinko Prlić, fra Nedjeljko Šabić i tajnik fra Frano Doljanin.

 

Propovijed fra Lovre Gavrana

Braćo, Gospodin vam dao svoj Mir i dobro!

Ova tri dana, kao uprave svih šest provincija naše Južnoslavenske konferencije, pripremali smo se za Generalni kapitul OFM 2015. god., razmišljajući o našem franjevačkom identitetu Manje braće, tj. o našem bratstvu i malenosti u našem vremenu.

Sve tri te odrednice su nam jako važne. Jer, ako nismo braća, nismo franjevci; ako nismo manja braća, opet nismo franjevci; a ako se ne bismo na neki prikladan način uklopili u naše vrijeme, tj. ako ne bismo više odgovarali na potrebe Crkve i svijeta našega vremena - opet ne bismo bili pravi franjevci.

Kao što čusmo u prvom čitanju iz Poslanice sv. Pavla ap. Galaćanima, i sv. Pavao je u ona teška vremena išao na "Gen. Kap." u Jeruzalem - da provjeri da nije slučajno trčao u krivom smjeru, da se nije možda trudio uzalud. Išao je da provjeri i utvrdi svoju misiju. I, hvala Bogu, uspio je. Utvrdio ju je i potvrdio, a donio je radost i braći u Jeruzalemu - pokazujući živim primjerom da isti Bog Otac, isti Isus Krist i isti Duh Sveti djeluju i po Pavlu i Barnabi, kao i po Petru i ostalim apostolima, iako su im povjerene različite misije: Petru i njegovoj skupini apostola uglavnom u Izraelskom narodu, ne isključujući ni pogane, a Pavlu i Baranabi među poganima, ne isključujući ni Izraelce.

I mi franjevci svih provincija i svih konferencija izgrađujemo istu Crkvu kao i dijecezanski kler i ostale redovničke zajednice, iako imamo svatko svoju misiju. Radimo svatko na svojoj misiji, ali ne zaboravljamo i ne zanemarujemo bratstvo. Pratimo univerzalnu Crkvu na njezinu putu i obogaćujemo opću Crkvu onom karizmom kojom je i nas obogatio Bog po sv. Franji, sv. Klari i ostalim franjevačkim svecima.

A čime nas je to Bog obogatio?

- Darovao nam je bratstvo i malenost, koji se odlično uklapaju u svako vrijeme. Dao nam je karizmu, koja nema konkurencije, a svakom je potrebna.

Malo je ljudi koji žele biti braća nekome, ali je svakome drago imati uza se brata.

Nitko ne želi biti malen, a svakom je drago ako je veći od drugih, ali ima vojsku manje braće i sestara, koji će mu rado priskočiti u pomoć u njegovim potrebama.

Sv. Franjo nam je ostavio u baštinu naš identitet bratstva i malenosti. Ali ni sam sv. Franjo, niti itko od nas, ne treba ni izmišljati ni stvarati bratstvo. Treba ga samo prihvatiti kao već ponuđeni Božji dar. Bog nam ga je sam  dao već samim činom stvaranja, kad nas je stvorio, kao i sva druga stvorenja. A Isus nam je to bratstvo posvijestio i dao nam ga kao dar i zadatak - učeći nas jednu jedinu molitvenu formulu: "Oče naš".

Čim imamo zajedničkog Oca, mi smo braća, samo što toga katkada nismo svjesni ili to ne priznajemo.

Istina, katkad i jesmo toga svjesni, ali to ne smatramo tako važnim, pa ne samo u šali znamo reći: "Da, jesmo mi braća, ali kese nisu sestre!" - pa nam ispadne važnija kesa od brata, tako da svoje odnose gradimo više na načelima interesa, nego na činjenici bratstva.

Istina je i to da grešan čovjek činjenicu bratstva zna i zloupotrijebiti, pa od brata traži da se ponaša bratski, a sam ne živi bratski. Stoga je razumljiva i ona po malo smiješna situacija bratske diobe. Nakon očeve smrti stariji sin veli mlađem: "Brate, budući da nam je otac umro, hajde da se bratski podijelimo!" A mlađi odgovara: "Ne bratski, nego po pola!" - Očito je imao iskustvo zloupotrebe bratstva. Zato se i među nama zna dogoditi da se neki čude: "Kako to da nitko neće sa mnom?"

Braćo, vjernici smo, braća smo. Upravitelji smo svojih provincija i svojih zajednica. I crkvena hijerarhija ozbiljno računa na nas i na našu suradnju. Naša braća s pravom očekuju našu životnu propovijed primjerom, koja je daleko glasnija i jasnija od propovijedi riječju. Dajmo Bogu Božje i caru Carevo. Živimo sinovski svoj odnos prema nebeskom Ocu, živimo bratski svoj odnos prema braći u Redu, ali i prema onima u Općoj Crkvi, ne zaboravljajući ni sveopće bratstvo sa svom stvorenom stvarnošću, ali na zdravim načelima: sve na službu čovjeku, a čovjek na čast, slavu i službu Bogu!

Ako uspijemo plivati u tim vodama i u tom pravcu, neće nam uopće biti teško biti braća i manji, potrebni i poželjni u našem vremenu i u svakom vremenu, sve do svršetka svijeta.

Dao nam Bog tu milost po zagovoru BDM, sv. Franje, sv. Klare i svih svojih anđela i svetih!

 

Fotografije

 

 


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas90
Ovaj mjesecOvaj mjesec16859
UkupnoUkupno7631737

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45