Potravlje: Proslava obljetnice crkve

Za vjernike župe sv. Filipa i Jakova 8. listopada je sinonim i za njihovu najveću svetkovinu – proslavu blagdana Gospe od Milosti, u narodu zvane kao Gospe Potravske. To je datum (i prigoda) kada se mnoštvo župljana i raseljenih Potravčana, Satrićana, Maljkovčana i njihovih gostiju okupljaju oko svoje Majke da bi joj se poklonili, izrekli zahvale, ali i prošnje. To je zasigurno najljepši i najsvečaniji datum u životu vjernika župe. U životu svakog čovjeka (i naroda) određeni datumi imaju posebnu važnost i duboko su urezani u njegovu svijest, u njegovo biće. Tako je i s ovim datumom kada hrvatski narod i građani slave Dan neovisnosti i prisjećaju se vremena i događaja kada je Hrvatski Sabor u izuzetno teškim okolnostima proglasio Hrvatsku neovisnost.

Svečano misno slavlje počelo je u 10.30 sati a predvodio ga je Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. Svetu misu su suslavili  župnik Potravlja fra Stanko Dotur, svećenici porijeklom iz župe fra Pavao Vučković, fra Stipe Bešlić, fra Filip Budić, župnik Vrlike fra Jakov Viro, te župnik Otoka fra Miro Ančić. Misno slavlje uveličao je zbor časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog iz Splita koje su pjevale pjevane dijelove Svete mise.

Misna čitanja i nadahnuta propovijed fra Joška potakla su nas na razmišljanja o nama samima, vremenu u kojem živimo i našem odnosu prema onom što nas okružuje. Dozivajući nam u sjećanje primjere ljubavi i hrabrosti mnogih starozavjetnih osoba (Estere, Danijela, Josipa) koji su se bili spremni žrtvovati za svoga bližnjega, ukazuje nam i kojim pravcem bi se trebao razvijati i naš život. Fra Joško zaključuje da je vrijeme u kojem živimo najblaže rečeno „čudno“ vrijeme i traži svoje Estere, Danijele, Josipe.

Potom nam pogled i razmišljanje upravlja k Isusovoj i našoj Majci i razlogu našeg okupljanja (proslava blagdana Gospe od Milosti). I lijepo naglašava da naša Majka ne treba našu proslavu, ona je proslavljena i na nebu i na zemlji. Proslavila se savršenim hodom po ovoj zemlji, savršenom ljubavlju, savršenim pouzdanjem i poniznošću, savršenom žrtvom i poslušnošću, uvijek mislima i pogledom usmjerenim u Isusa (Boga). Mi je možemo slaviti tj. slaviti njezinu savršenu ljubav, pouzdanje, poniznost, žrtvu i poslušnost s pogledom uperenim u njezina Sina i moliti da nam bude posrednica svih Milosti bez kojih ne možemo rasti u ljubavi, radosno prihvaćati poniznost, poslušnost i žrtvu kao temeljne životne vrijednosti.

Nakon Svete mise zbor časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i župni zbor održali su mali koncert duhovnih i domoljubnih pjesama, a Udruga a očuvanje kulturne baštne cetinske krajine nas je svojim programom vratila nekoliko desetljeća unatrag i pokazala kako se odijevalo, pjevalo i plesalo u ovakvim prigodama u „njihovo“ vrijeme.

Ujedno smo ovim slavljem proslavili i 240. godišnjicu župne crkve. Otac provincijal je na početku mise blagoslovio i novi crkveni barjak (stari je izdržao ravnih 100 godina) s likovima svetih zaštitnika župe: sv. Filipa i Jakova, s jedne strane te Gospe Potravske s druge strane.

I na kraju zahvala našoj Majčici na svim vidljivim i nevidljivim Milostima kojima je Gospodin po njenom zagovoru obilno darovao našu župu. A mi ćemo te častiti i slaviti kako smo to pjesmom već činili: „Slavite je Kerubi, čast joj pojte Serafi, nek joj kliče svaki stvor“.

Agape je za uzvanike župnik pripremio u novoizgrađenoj dvorani u župnoj kući.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1241
Ovaj mjesecOvaj mjesec68822
UkupnoUkupno7611323

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47