Split: Otvoren XX. međunarodni teološki simpozij

XX. međunarodni teološki simpozij na temu "Laička država – religija - Crkva: od ideologizirane neutralnosti do prostora dijaloškog suživota", otvoren je 23. listopada na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu koji je i organizator Simpozija čije su održavanje pripomogli Splitsko-makarska nadbiskupija i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja.


Pozdravnu riječ, u ime velikog kancelara KBF-a u Splitu mons. dr. sc. Marina Barišića koji je na jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, uputio je njegov izaslanik, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. sc. Nediljko Ante Ančić.  Čestitao je Katoličkom bogoslovnom fakultetu što već 20 godina ustraje u organizacijskim naporima i uvijek odabire aktualne i korisne teme. Osvrćući se na ovogodišnju temu kazao je kako je dobro da se raspravom otklone krive teze, a istaknu glavna načela odnosa države i vjerskih zajednica. „Možda naziv 'laička država' može izazvati nejasnoće i aludirati na francuski model laiciteta u kojem vlada striktna odvojenost između državnog i vjerskog područja. Republika Hrvatska sebe ne definira kao laičku državu, no u Ustavu je jasno rečeno da postoji odvojenost tih dviju ustanova. Država treba jamčiti slobodu svim svojim građanima te privatno i javno ispovijedanje vjerskih uvjerenja. Isto tako, postoji suradnja države i Crkve o područjima od zajedničkog interesa, u odgoju i obrazovanju te karitativno-socijalnom području“, kazao je prof. Ančić i svima zaželio zanimljivu raspravu te mnogo novih i korisnih spoznaja.

Veliki vicekancelar i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman u pozdravnom govoru je rekao: „Poštovani pastoralni vikaru Splitsko-makarske nadbiskupije, poštovani prorektori Sveučilišta u Splitu, poštovani dekane i prodekani, uvažene profesorice i profesori, cijenjene studentice i studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, poštovani gosti i uzvanici, posebno cijenjeni gosti predavači iz Domovine i inozemstva, osobita mi je čast sve vas srdačno pozdraviti na ovom svečanom činu otvaranja jubilarnog dvadesetog međunarodnog teološkog simpozija u organizaciji KBF-a!

Naše se hrvatsko društvo, na žalost, muči u pronalaženju i življenju zdravog suživota s drugima i drugačijima. Za to nalazimo potvrdu u svakodnevnom srazu ideološki suprotstavljenih društvenih i interesnih skupina, pojedinačnih aktera javnog diskursa i sveukupnog društvenog života.

Snažni upliv totalitarnog ideološkog naslijeđa i nadalje u našem društvu predstavlja prepreku za društvenu i životnu praksu koja bi omogućavala mirnu koegzistenciju društvene, političke i konfesionalne različitosti. Zloupotreba političke moći za ostvarenje često prikrivenih ideoloških ciljeva i zamisli, kod nas je postala normalnom pojavom.  Otvoreni zahtjev za tobožnjim oslobađanjem društvenog prostora, posebno prostora javnog školstva i obrazovanja, od štetnosti svih religijskih utjecaja i natruha, započeti procesi dekristijanizacije i ateizacije javnog života, neuspješno se pokušavaju  prikazati kao demokratski  i civilizacijski iskoraci, kojima bi se konačno svima u društvu zajamčila ista prava i jednakost. Prikrivena  težnja da se stvori slobodan prostor za drugačije ideološke utjecaje, koji bi ljude mentalno oblikovali i preodgajali, ipak, ostaje  preočita.

Želim, zbog svega rečenog, čestitati organizatorima na izboru teme za ovogodišnji simpozij, koja pogađa u samu srž naše društvene problematike, te se nadam se da će ovaj simpozij značajno doprijeti neophodnom bistrenju pojmova i naše  društvene  stvarnosti. Nadam se da ćemo, zahvaljujući trudu i nastojanju predavača, moći bolje razumjeti što se to danas, u Hrvatskoj i svijetu, na odgojno-obrazovnom planu zapravo događa, zašto se događa to što se događa i kakve su nam svima skupa odgojno-obrazovne perspektive! Svim sudionicima simpozija želim  uspješan  i plodonosan rad!“, završio je veliki vicekancelar i provincijal fra Joško.

Sudionike skupa pozdravili su i prof. dr. sc. Alen Soldo prorektor splitskog Sveučilišta za znanost i međunarodnu suradnju te prof. dr. sc. Branko Matulić prorektor je za kvalitetu, kulturu i umjetnost koji su prenijeli pozdrave novoimenovanog rektora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića. Prof. Soldo je kazao kako je dijalog između države i Crkve danas iznimno važan i potreban. „Crkva iz hrvatskog naroda ne može biti odvojena nikakvim propisima, no u mnogim raspravama često dolazi do neslaganja između države i Crkve. Stoga se nadam da će ovaj Simpozij iznjedriti konkretne savjete kako poboljšati taj dijalog“. Prof. Matulić je naglasio kako pastoralna konstitucija 'Gaudium et spes' poziva na odgoj čovjeka za integralnu kulturu, a to za krščane znači implementacija evanđeoskog nauka u svakodnevnicu, za što je potreban dijalog. „Uvjeren sam da će ovaj Simpozij doprinijeti tom dijalogu te uroditi plodovima za splitsko Sveučilište i čitavo društvo“.

Simpozij je otvorio prodekan KBF-a za znanost, izv. prof. dr. sc. Ante Vučković. „ Proces odnosa Crkve i države na zapadu prošao je kroz velike promjene. Od početka prve progonjene Crkve razvila se relativno brzo konstantinovska, trijumfalna crkva. Stoljećima kasnije složeni odnosi između trona i oltara otvorili su razvoj laičke države i rezultirale odvajanjem države od Crkve te dovele do današnjih svakodnevnih traženja i usklađivanja odnosa Crkve i države, religija i svjetonazora. U kojem pravcu bi trebao ići razvoj tog odnosa pitanje je koje se neprestano zadnjih desetljeća vraća na stol“, kazao je prof. Vučković i podsjetio da se Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu u proteklih 20 godina Simpozija u nekoliko navrata bavio ovim složenim pitanjem. „Svrha Simpozija kojeg organizira KBF je dvojaka. Prvo, KBF želi sudjelovati u širokom društvenom dijalogu i tako doprinositi izgradnji ozračja za bolji život i međusobno razumijevanje. Drugo, želi unutar same Crkve doprinijeti razumijevanju procesa u društvu i dijalošku otvorenost“. Predavačima, gostima i svim okupljenima zaželio je dobrodošlicu, dobar i plodan rad, radost susreta i izmjene mišljenja i iskustava, produbljenje znanja te učvršćivanje ljudskih i akademskih odnosa.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je prvo predavanje doc. dr. sc. Hrvoja Špehara (Zagreb) „Primjeri ideologizacije sekularnosti u Hrvatskoj“, a potom je uslijedilo predstavljanje zbornika radova XIX. međunarodnog znanstvenog simpozija „Recepcija Drugog vatikanskog sabora s posebnim osvrtom na Crkvu u Hrvata“ o kojem su govorili prof. dr. sc. Nikola Bižaca i prof. dr. sc. Nedjeljko Ante Ančić. Prvi dan simpozija završio je raspravom koju je moderirao izv. prof. dr. sc. Alojzije Čondić.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2343
Ovaj mjesecOvaj mjesec67551
UkupnoUkupno7610052

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46