Split: Večernje slavlje Gospe od Zdravlja

Na svetkovinu Gospe od Zdravlja u Splitu, 21. studenoga 2014., hodočastilo je preko 15000 vjernika. Večernje euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, a koncelebrirali su gvardijan fra Jakov Begonja, župnik fra Ante Udovičić i vikar fra Luka Banić.


Na početku slavlje vikar Provincije i župnik fra Ante Udovičić pozdravio je o. Provincijala i vjernike, a o. Provincijal, uvodeći u slavlje, pozdravio je braću svećenike, časne sestre, bogoslove, hodočasnike i štovatelje Gospe od Zdravlja, a zatim rekao kako je ovo zahvalno slavlje u kojem se „želimo sjetiti i moliti za sve dobre ljude, koji svojim dobročinstvima podupiru rad nas franjevaca, ali koji također izlaze ususret i svim potrebnima u našem Gradu i Domovini Hrvatskoj“. Osim toga, naglasio je kako se također „želimo prisjetiti životnih nevolja koje su u ovoj godini osjetili toliki naši sunarodnjaci. Prisjećamo se nevolja izazvanih prirodnim katastrofama, poput poplava, ali i svih tragedija koje su uzrokovane ljudskim nemarom i neodgovornošću. Sve naše dobročinitelje povjeravamo zagovoru naše Gospe, da im isprosi snagu, zdravlje tijela i duše i osigura duhovnu nagradu, zbog koje su i činili dobra djela. Blagdan Gospe od Zdravlja, sve nas poziva da po primjeru Majke Marije imamo uvijek otvoreno srce za tolike potrebne u našem životnom okruženju. Ovo je blagdan u kojem želimo svratiti pozornost na veličinu ljudske dobrote i ljubavi, na plemenitost ljudskog srca, na snagu ljudskog zajedništva i solidarnosti“, završio je uvodni pozdrav o. Provincijal.

Na početku propovijedi o. Provincijal je rekao ako su mnogi muškarci i žene obilježili povijest svojom genijalnošću. Svakom vremenu, pa i ovom našem, trebaju uzori. Tko su naši uzori, upitao je o. Provincijal, i zatim svratio pozornost na neke biblijske likove kao što su Izaija, koji je najavio novu pravednost kojoj jamac sam Bog a ne kao štu ju je najavljuju naši političari. Drugi je velikan apostol Pavao, koji najavljuje nove odnose među ljudima a do njih se dolazi samo ako osobni interesi idu u drugi plan. I treći primjer jest svijetli primjer apostola Mateja. Naime, carinici, lihvari, zelenaši, kamatari, iznuđivači, reketari – ima li ijedan drugi pogrdniji naziv za čovjeka, ljude, novčarske institucije koje zloupotrebljavaju tešku gospodarsku situaciju u našoj zemlji i gomilaju svoj imutak na krvi nedužnih, koji posuđuju novac, koji dragovoljno ulaze u dužničko ropstvo, jer nemaju izbora. To je i u ovo naše vrijeme veliki grijeh, koji će sigurno naići na tešku osudu pravednog sudca. U toj raboti nema blagoslova ni sreće.

Među osobe, kojima se ne možemo prestati diviti, svakako ubrajamo i Mariju, kćer Ane i Joakima, ženu Josipa i majku Isusa Krista. Došli smo k njoj, tražeći snagu i savjet, suočeni s brojnim užasima zemaljske stvarnosti. Ona je postala slava svojih roditelja. Pitamo se, s razlogom, kako je uspjela sve to postići. Odgovor je jednostavan – jer nije robovala nikakvim ljudskim prisilama. Za razliku od nas, koji smo u ovo naše vrijeme, izloženi nevjerojatnom teroru uspjeha, Marija je živi primjer da svako služenje izvan Boga postaje traženje sebe, a traženje sebe dovodi do manipuliranja, manipuliranje do poigravanja moću, poigravanje moću do nasilja, nasilje do razaranja. Stoga, braćo i sestre, očuvajmo u sebi  netaknutim to sveto mjesto, to prebivalište Svetoga i stvarnost našega života bit će drugačija. Makar bili i bolesni u tijelu, po snazi Duha Božjega, koji je u nama, moći ćemo preuzeti odgovornosti u životu, suočiti se sa svim životnim izazovima, prihvatiti i neuspjehe i razočaranja. Moći ćemo živjeti skladni suživot s ljudima. Puno je lakše živjeti s knjigama i predmetima, s televizorom, sa psima i mačkama, nego s ljudima. Zašto je tome tako? Zbog ranjenih emocija, zbog osjećaja mržnje, zavisti, straha pred drugima, zbog potrebe da budemo glavi, da dominiramo, zbog manjka iskrene ljubavi i smisla za žrtvu!

Na završetku propovijedi o. Provincijal je uputio molitvu Gospi: „Tebi, draga naša Majko, prikazujemo sve svoje patnje i boli, sve nelogičnosti našeg života, svu frustraciju koju izaziva teško društveno stanje, u koje smo zapali, ne samo svojom krivnjom, već i zbog tuđih štetnih odluka. Molimo se, majci Mariji, da nas oslobodi strašnog egoizma, da nam otvori vrata vjere, ljubavi i nade, da možemo prepoznavati Božju volju u svim životnim situacijama. Tebi, odvjetnice kršćana, izručujemo svoje živote i živote svih ljudi u našoj Domovini, naših dragih branitelja, koji tjednima ukazuju na svoje teško stanje, kao i onu vojsku nezaposlenih, koji su na granici strpljenja. Povjeravamo ti, našu djecu i mladost, koja je prisiljena napuštati svoju zemlju u potrazi za poslom, sve supružnike, posebno one čiji su brakovi pred raspadom. Povjeravamo ti naše društvo, koje čezne za mirom i srećom i sve one u čijoj moći i nadležnosti, leži sudbina naše zemlje…“, završio je o. Provincijal.

Na kraju slavlju gvardijan fra Jakov Begonja zahvalio je provincijalu fra Jošku Kodžomanu, župniku fra Anti Udovičiću kao i svim sudionicima koji su doprinijeli da ovo slavlje Gospe od Zdravlja bude uistinu veličanstveno. U svojoj zahvali o. Gvardijan je posebno zahvalio svećenicima koji su od 5.30 do 21 sat bili na raspolaganju za sakrament pomirenja.

Slavlje Gospe od Zdravlja završilo je večernjom zahvalnom misom koju je predvodio župnik fra Ante Udovičić.

Tijekom cijeloga su dana brojni hodočasnici posjećivali omiljenu crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje duše i tijela za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim. Za svetkovinu župa se pripravila devetnicom bogatom duhovnim i kulturnim sadržajem. Kroz devetnicu misna slavlja predvodili su sinjski gvardijan fra Petar Klapež, magistar postulanata u Imotskom fra Željko Tolić i župnik župe Kruševo fra Ivan Nimac. Svaku večer župno osoblje predvodilo je molitvu krunice.

U kulturnom programu nastupili su Zbor sestara Milosrdnica pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina; Dječji zborovi osnovnih škola Dobri, Špinut i Skalice te Dječji zbor župe Gospe od Zdravlja; Klape Gospi od Zdravlja - Čuvite, Mriža, Orca, Podvorje, Sveti Florijan, Štoria, Ventula i Versi; Mješoviti zbor Schola cantorum Umjetničke akademije iz Splita, s. Zorislava Radić i Borna Barišić, prof. i učenici glazbene škole „Josip Hatze“, Mirko Jankov. U devetnici je bilo predstavljanje monografije 20 godina Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja u prigodi obilježavanja 20. obljetnice.

Jutarnje mise na svetkovinu Gospe od Zdravlja predvodili su fra Stipica Grgat u 6 sati, fra Petar Lubina u 7 sati, fra Stjepan Čovo u 8 sati, fra Kruno Bekavac u 9 sati, fra Ante Vugdelija u 10 sati. U 15 sati euharistijsko slavlje za bolesnike predvodio je fra Domagoj Runje, za djecu u 16 sati fra Luka Banić, fra Josip Gotovac za obitelji u 17 sati, fra Ivica Jurić za mlade u 18 sati, provincijal fra Joško Kodžoman u 19 i župnik fra Ante Udovičić za zahvalu u 20.30 sati.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2373
Ovaj mjesecOvaj mjesec24568
UkupnoUkupno7639446

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70