Jubilarno slavlje višestoljetne vjernosti i odanosti

Dragi štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske!

U ljudskim životima postoje posebne prigode kada se sa zahvalnošću prisjećamo prošlosti, slavimo sadašnjost, te se pripremamo za budućnost. Te posebne ljudske prigode slavimo kao rođendane, kao imendane, ali i kao značajne obljetnice, odnosno, jubileje.

U našem drevnom franjevačkom Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, tom vrelu pobožnosti i čovjekoljublja kroz vjekove, u 2015. godini obilježavamo značajni 300. jubilej slavne pobjede Sinjana i Cetinjana nad nadmoćnim osmanlijskim neprijateljem, a sve uz pomoć i moćni zagovor Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske. Taj ćemo jubilej obilježiti i uveličati brojnim duhovnim, humanitarnim i znanstveno-kulturnim sadržajima. Veliki je privilegij, u jubilarnoj godini, biti uključen i imati na bilo koji način udjela u pripremi događanja i zahvalnih molitvenih slavlja, Gospi u čast. Znajući, koje smo sve milosti, kao pojedinci i Narod, primili od Gospe, kroz duga i često mučna minula vremena, te uvjereni da će nas Ona jednako tako budno pratiti do konca našeg života, želimo joj, svime što pripremamo, zahvaliti na svim dosadašnjim darovima i preporučiti se za nove milosti. Činimo to u svoje ime ali i u ime svih onih koji su, bilo kada i bilo gdje, u Domovini i u tuđini, po njezinu majčinskom zagovoru, iskusili ljubav, naklonost i dobrotu, ili se tome još nadaju.

U jubilarnoj godini slavimo i činjenicu višestoljetne vjernosti i odanosti naših predaka Bogu i Gospi. Bosih i krvavih koljena, brusili su Gospini štovatelji kroz stoljeća tvrdi kamen u podnožju njezina oltara, dok su joj iznosili svoje molitve i zahvale. Ta nas vjera, naših očeva i majki, izaziva i potiče da i mi, kao djeca ovog našeg nemirnog vremena, nastavimo slijediti njihove korake i primjere, puni pouzdanja u Gospu, najvjerniju odvjetnicu i pomoćnicu kršćana.

Kao Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, čija braća ponosno čuvaju i razvijaju bogati polog vjere pohranjen u jedinstvenom sjećanju sinjskog Svetišta, s ponosom se i zahvalnošću osvrćem na sve one pojedince, fratre, časne sestre, žene i muževe iz naroda Božjeg, koji su u prošlosti svojim radom doprinosili širenju Gospine slave i radili na dobrobit braće ljudi.

Hvala živima i pokojnima, bivšim i sadašnjim upraviteljima Gospina Svetišta u Sinju na predanom i zauzetom radu u širenju Božje slave i ljudskog napretka! Hvala onima koji su časnu povijest sinjskog samostana ovjekovječili riječju, pjesmom i dobrim djelima! Hvala našim profesorima i mučenicima!

Hvala tolikim našim mjesnim nadbiskupima, gvardijanima, župnicima i kapelanima, ispovjednicima, zborovođama, članovima i članicama svih župnih zborova, ministrantima, jer su svi oni ugradili dio sebe u prelijepi mozaik vjere, koji je stvoren pod okriljem Gospina štovanja.

Ovim putem, pozivam sve vas, braćo i sestre u Kristu, koji ćete dobiti u ruke ovu knjižicu s prigodnim programom, a preko vas i sve vaše bližnje, da u jubilarnoj godini sinjskog Svetišta, budete dionici brojnih duhovno-liturgijskih slavlja, znanstveno-kulturnih događanja, kao i svih humanitarno-karitativnih akcija, kojima želimo obilježiti ovaj jubilej, sjećajući se prošlosti i nadahnjujući se u sadašnjosti i budućnosti.

Sa željom da nam ova jubilarna godina, preko molitve i Gospina zagovora, donese obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sreće, mira, kao i novu životnu nadu i vjeru u mogućnost duhovne, moralne kulturne i gospodarske obnove našeg hrvatskog naroda, sve vas od srca pozdravljam i svima čestitam Gospin i naš vjernički jubilej!

U Splitu, na blagdan Svijećnice A. D. 2015.

fra Joško Kodžoman

provincijal Franjevačke provincije

Presvetog Otkupitelja


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2333
Ovaj mjesecOvaj mjesec4678
UkupnoUkupno7619556

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56