TRI STOLJEĆA OD MILOSNE POBJEDE I ZAHVALNOGA ŠTOVANJA GOSPE SINJSKE 1715. – 2015.

Dragi štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske!

Obljetnice velikih događanja u povijesti Crkve i naroda, kao i istaknutih osoba, uvijek su posebna prigoda da sadašnji naraštaj iskaže svoju iskrenu zahvalnost svemogućem Bogu za dobrotu i konkretni događaj ili osobu, da ih ponovno vrednuje, da se zapita za svoju odgovornost u konkretnom trenutku i da planira što treba sada učiniti za bolju i sretniju budućnost.

Na Svetkovinu Velike Gospe 2014. otvarili smo vrata tristote obljetnice od milosne Gospine pobjede nad Osmanlijama, koja se dogodila davne 1715. godine ovdje u Sinj, a koju ćemo na nacionalnoj razini proslaviti 2015. godine na blagdan Velike Gose.

Svaki jubilej u sebi nosi tri bitne stvarnosti u ljudskom životu a to su: ponos, odgovornost i zahvalnost.

Svi mi koji smo rođeni u Cetinskoj krajini posenbno smo ponosni što nam je sam Bog podario našu nebesku Majku, koju posebno od milosne pobjede pod Sinjem 1715. častimo pod nazivom Čudotvorna Gospa Sinjska. Već tristotine godina Sinj i Cetinska krajina ponosi se tim Božjim darom.

U svakom jubileju sinjski franjevci čuvari Svetišta zajedno s vjernim pukom Cetinske krajine predali su nam vrijednosti koje su ostale kao trajni znak osobite zahvale Bogu i Gospi za primljene milosti.

U jubilarnoj 300. godini te milosne pobjede nad Osmanlijama Gospa nas još više unosi u otajstvo našega života. Stavlja nas u ozračje proslave u kojoj nam Blažena Djevica svijetli kao najljepši plod ljudske suradnje s Bogom. To je plod Božje ljubavi i ljudskoga predanja objavljujući što je Bog pripravio onima koji ga ljube.

Zato su svi Cetinjani, a posebno mi fratri kao nosioci ove 300. obljetnice pred Bogom i Gospom odgovorni da ovaj dar Neba na što dostojniji način proslavimo, u svakidašnjem životu svjedočimo i prenesemo ga na diku i ponos slijedećim pokoljenjima Cetinske krajine i cijele Domovine Hrvatske.

Fratri sinjskog samostana s našim o. Nadbiskupom i o. Provincijalom kao i braća iz cijele naše Provincije i mnogi štovatelji Gospe Sinjske iz domovine i inozemstva već su nekoliko godina razmišljali o tom velikom jubileju i predlagali su što bi trebalo poduzeti i ostvariti. Sve što se tiče liturgijskih slavlja i kulturnih zbivanja sadržano je u ovom priručniku..

Sva naša liturgijska i kulturna slavlja u ovom velikom jubileju preporučimo i stavimo u ruke naše Nebeske Majke, Čudotvorne Gospe Sinjske. Molimo Majku Mariju da ti duhovni, kulturni i materijalni programi pomognu da mi svećenici pod vodstvom našega o. Nadbiskupa i o. Provincijala s pukom Božjim u i našoj Nadbiskupiji i u cijeloj Crkvi u Hrvata, zajedno sa svim hodočasnicima i sudionicima slavlja, kao i svim ljudima dobre volje, u ovomu jubileju što se više približimo Gospodinu Bogu, kako nas potiče Majka Marija riječima koje je izrekla slugama u Kani Galilejskoj: „Učinite sve što god vam rekne moj Sin.“ (usp. Iv 2, 5).

„Uđimo s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama. Hvalimo ga i ime njegovo slavimo dovijeka“ uz moćni zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske naše nebeske Majke.

fra Petar Klapež

gvardijan i upravitelj Svetišta


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2350
Ovaj mjesecOvaj mjesec4695
UkupnoUkupno7619573

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69