OFS „Blagovijest“, Split – Trstenik: mjesečne teme u 2017.

Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik prema smjernicama i programu Hrvatskoga nacionalnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS), Nacionalno vijeće, Povjerenstvo za formaciju završilo je s obrađivanjem i održavanjem tema za mjesečne susrete u 2016. Ove godine svih 12 tema, po jednu za svaki mjesec, održali su trajno zavjetovani članovi OFS-a ovim redom: u siječnju s. Mira Maslov, ministra (Godina milosrđa. Uvod i Bula, br. 1. – 5.), u veljači s. Ljiljana Koludrović, zamjenica ministre (Godina milosrđa: Bula, br. 17. – 19.), u ožujku s. Silvana Đilas, povjerenica za formaciju (Godina milosrđa: Bula, br. 6. – 9.), u travnju s. Ivanka Dabro, tajnica (Godina milosrđa (Bula, br. 10. – 16.), u svibnju s. Smilja Vuko (Godina milosrđa: Bula, br. 20. – 25.), u lipnju br. Mladen Knezović (Porcijunkulski oprost), u srpnju s. Fani Mladinić i s. Mirjana Privšek (Obraćenje), u kolovozu s. Iva Babić (Smisao služenja), u rujnu s. Jasminka Stazić (Smisao zavjetovanja), u listopadu s. Marija Dabić (Odgovornost za život u bratstvu), u studenome s. Marija Radan (Struktura i službe u Redu) i zadnju temu, za prosinac br. Danijel Pfeifer, blagajnik (Doprinosi za život bratstva).

Nacionalno vijeće OFS-a, Povjerenstvo za formaciju pripremilo je i teme za mjesečne susrete u mjesnim bratstvima OFS-a za kalendarsku godinu 2017.

Teme se temelje na molitvama sv. Franje, sabranima iz njegovih spisa, a obrađenima u knjizi Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Brat Franjo, Zagreb 2002. Teme se sastoje od uvodne teme i jedanaest molitava koje su zasebno obrađene.

Budući da su nakon izdanja ovoga djela objavljeni Franjevački izvori, Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Sarajevo – Zagreb 2012. i na hrvatskomu jeziku, u kojima se prijevod molitava nešto razlikuje od onoga u spomenutoj knjizi, u temama se najprije navodi molitva prema prijevodu djela Samuela Durantija, potom molitva prema Franjevačkim izvorima, a potom tumačenje molitve. Iznimka je molitva „Da umrem iz ljubavi“ koja se ne nalazi u izdanju Franjevačkih izvora na hrvatskomu jeziku. Uz svaku temu su pripremljena i pitanja kao poticaj za razgovor o temi.

Teme za mjesečne susrete u mjesnim bratstvima u 2017.:

1) siječanj: Uvod u molitve sv. Franje

2) veljača: Svevišnji, slavni Bože (MRas)

3) ožujak: Klanjamo ti se (Opor 5)

4) travanj: Oče naš (TumOč)

5) svibanj: Svet, svet, svet (HvČs)

6) lipanj: Da umrem iz ljubavi

7) srpanj: Pozdrav Blaženoj Djevici Mariji (PozBDM)

8) kolovoz: Sveta Djevice Marijo (ČMu)

9) rujan: Svemogući, vječni (PRe 50-52)

10) listopad: Svemogući, presveti (NPr 23, 1-6)

11) studeni: Ti si svet (BlLe 1-17)

12) prosinac: Svevišnji, Svemožni (PjSu)


Ove godine članovi Mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“ obađivat će navedene teme, a Vijeće istoga Bratstva pozivat će i goste predavače s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i s Franjevačkoga instituta za kulturu mira u Splitu.

Nadamo se, kako ističe Nacionalno vijeće, Povjerenstvo za formaciju, da će bolje upoznavanje molitava sv. Franje pomoći i našemu sve većemu nasljedovanju Krista stopama sv. Franje Asiškoga, na što smo pozvani kao dio franjevačke duhovne obitelji koju je Duh Sveti podigao u Crkvi (usp. Pravilo OFS-a 1).

Zavrjeđuje spomenuti: Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda/Nacionalno vijeće objavilo je 2016. godine prvi sustavni Priručnik za formaciju u OFS-u na hrvatskome govornome području: Stjepan Kelčić / fra Krunoslav Kocijan / Danijela Rebac (ur.), Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda/Nacionalno vijeće, Program formacije u vremenu uvođenja i vremenu početne formacije, Biblioteka „Brat Franjo“, Priručnici 14, Hrvatska franjevačka provincija Sv. Ćirila i Metoda, Zagreb 2016., 527 stranica.

Priručnik obuhvaća 48 tema: 15 u vremenu uvođenja i 33 u vremenu početne formacije, a u dodatku na kraju se nalaze još dvije teme [Komunikacija u OFS-u i Početna formacija i razlučivanje poziva u OFS-u. Ljudska (psihološka) dimenzija] i popis najznačajnije franjevačke literature domaćih i stranih autora na hrvatskom jeziku.

Novoobjavljeni Priručnik OFS-a iznimno je sredstvo i pomoć za odgoj i obrazovanje članova OFS-a. Zahvaljujemo urednicima, autorima i izdavaču za ovaj vrlo sadržajan i metodološki te pedagoški vrlo dobro postavljeni Priručnik.


 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2018.

***********

23. lipnja: Split - Svećeničko ređenje

***********

24. lipnja: Trstenik - zavjetovanje u OFS-u

***********

4. srpnja: Visovac - Dan Provincije

***********

7. studenoga: Povijesno otkrivanje reljefa Gospe Sinjske u Nazaretu

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2807
Ovaj mjesecOvaj mjesec44187
UkupnoUkupno6037312

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 109 

Administrator

franodoljanin@gmail.com