Gradac kod Drniša: Božićna čestitka Gospinih zvjezdica

Kako sad već ustaljena tradicija nalaže, na Stipandan ili drugi dan Božića, u Župi Porođenja Marijina u Gradcu posebno je svečano. Naime, na taj dan Božićne osmine Župni zbor mladih Gospine zvjezdice, na poseban način - recitalom, koncertom ili igrokazom, svim župljanima čestita Božić.


Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, 26. prosinca 2017. godine, kao uostalom i svake godine, gradačka župna crkva bila je dupkom puna,jer kako župnik fra Jozo Jukić na početku mise reče,„gdje će suza nego na oko pa tako i vjernici naše župe pred svoju nebesku Majku“.

Božićnim igrokazom pod nazivom „Ti si“ te prigodnim koncertom, poslije misese predstavilo petnaestak djevojčica iz ove župe, članica navedenog zbora. Među njima je čak bilo i nekoliko debitantica, koje su predano i srčano bez iti malo treme, poneke i solirajući, spremno pokazale svoje pjevačko i glumačko umijeće. Tema vrlo česta ovih dana, pitanje pravog značenja Božića, provlačila se i kroz ovajprikaz. Da je Božić čista ljubav koja prožima sva ljudska srca, a ne samo puko gomilanje poklona, kićenje božićnog drvca i svjetlucanje šljokica i lampica, nauk je koji Gospine zvjezdice vlastitom emotivnim izričajima  iz godine u godinu šire oko sebe. Isus, koji je u navedenom igrokazu na trenutak pomislio da su ovdje kod nas, na zemaljskom tlu, svi na njega zaboravili, srećom, u liku malene djevojčice, pronalazi tu bar jednu osobu koja Ga istinski voli i za njega u svom srcu pronalazi mjesta. U glazbenom dijelu programa, koji su, kao i cjelokupni program, Gospine zvjezdice priredile pod vodstvom svoje voditeljice prof. Jelene Prpa, izvedene su pjesme Din dan don(J. Pasariček), Velik si(E. L. Hällmark), a uz posebno emotivnu izvedbu pjesme Djetešce mileno(Selca, Brač), zacaklile su se oči dirnutimslušateljima. Milozvučni anđeoski glasovi solistica Lane, Sare i Patricije, uz podršku cijelog zbora, kao da su malo Dijete Isusa svojom pjesmom prizvali da se spusti dolje među nas. Baš tad, u božićnim jaslicama crkve Porođenja Marijina, ležalo je to Djetešce, mileno u pravom smislu riječi. Naime, drugi Božić za redom, gradačke jaslice sačinjene su od figurica koje je, u jeku Domovinskog rata, iz zgarišta crkve spasio francuski vojnik Eric Legrand. Dvadesetak godina poslije, činom koji se samo ljubavlju može nazvati, donio je ih je natrag, kao samo Božje svjetlo, nadu i znak.

Svaka čast obilnom božićnom ručku, neizostavnim sarmama, pašticadama, bakalarima još tamo od Badnje večeri, ali ni to niti užurbano pranje zavjesa, bjesomučno čišćenje svega što nam padne pod ruku od igle do lokomotive te ino uljepšavanje izvanjskih znakova sreće i zadovoljstva, neće u nama ostaviti trag. Ostavljaš ga samo „Ti, Gospodine, naša radost, naša nada, naša sigurnost“ te iskrenost i nepatvorenost prema bratu čovjeku kojeg u Tvoje ime ljubimo. Gospine zvjezdice to znaju pa neka budu zvijezda vodilja svima nama u ovozemaljskom životnom putovanju.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas462
Ovaj mjesecOvaj mjesec34608
UkupnoUkupno6449225

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65 

Administrator

franodoljanin@gmail.com