Frankfurt: Uskrsni dvobroj Žive zajednice

Iz tiska je izašao uskrsni dvobroj Žive zajednice, lista hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni, koji ove godine slavi četrdeset godina izlaženja. U novom dvobroju donose se korizmeni poticaji pape Franje koji ističe kako je korizma vrijeme pokore, ali nije tužno vrijeme, vrijeme tugovanja.


Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se ona o imenovanju novoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa mons. dr. Petra Palića. Donosi se i iscrpno izvješće o područnim sjednicama s delegatom, koje su održane početkom veljače u pet njemačkih gradova. Predavanje o odnosu znanosti i vjere održao je prof. dr. Stipe Kutleša iz Zagreba. Na sjednicama se okupilo devedesetpetero pastoralnih djelatnika.

U uskrsnom dvobroju donosi tekstom i slikom izvješće o svečanoj proslavi Stepinčeva i 70. obljetnice Hrvatske katoličke župe u Münchenu. Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U Siegburgu kod Bonna održane su duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz Zapadne Europe, koje je predvodio rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima iz Rima mr. vlč. Bože Radoš, o čemu se također može iscrpnije čitati u novom dvobroju.

Doc. dr. sc. s. Valerija Kovač u sklopu teoloških osvrta o temi „Čovjek u Božjoj vječnosti“ ovoga puta piše o smrti između neizbježnosti i slobodnoga čina. „Po uzoru na Isusa Krista, svaki vjernik je pozvan da svoju smrt prihvati u slobodnoj i predanoj slobodi.“ Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke, od kojih se izdvajaju proslava Stepinčeva u Aalenu i Schwenningenu i dirljivi oproštaj hrvatskih časnih sestara u Essenu.

Donosi se i vijest o smrti kardinala Karlu Lehmannu, biskupa Mainza u miru, koji je bio povezan s Hrvatima, poglavito preko sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje su bile kućanice u njegovu domu u Mainzu, te se živo zanimao za stanje u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

U novom dvobroju je važan tekst o Pariškoj izjavi europskih intelektualaca pod nazivom „Europa u koju možemo vjerovati“. S pravom volimo svoje domovine te nastojimo prenijeti na našu djecu sve što je plemenito što smo i sami primili iz naše baštine, ističe se u Pariškoj izjavi.

Tu su i redovne rubrike za najmlađe „Dječji kutak“ i „Mladi i mediji“ u kojoj se može pročitati što papa Franjo ističe o lažnim vijestima. Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku ovoga puta piše o Jobovoj kušnji.

U prilogu na njemačkom jeziku donosi se i iscrpan intevju s dr. Claudijom Stahl, autoricom knjige na njemačkom jeziku „Alojzije Stepinac – Die Biografie“, (Verlag Ferdinand Schöningh, Paderborn, 2017.).

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Bože blagoslovi, pa nas kući vrati!“, podsjetivši na istaknuti govor kardinala Vinka Puljića tijekom akademije u dvorani „Alte Kongresshalle“ u Münchenu u povodu proslave 70. obljetnice HKŽ München. „Znajmo živjeti svoje dostojanstvo, dostojanstvo vjernika, čovjeka, Hrvata, gdjegod bili. Sačuvati to dostojanstvo je Božji dar u nama po krštenju. Hrvatski narod će opstati ako bude njihao kolijevke. Ako ne budemo njihali kolijevke, nama ne treba drugi neprijatelj, tada ćemo biti sami sebi neprijatelji”, istaknuo je kardinal Puljić.

 

Pretraži sadržaj

Najave

22.-24. siječnja: Zagreb - 59. teološko-pastoralni tjedan

***********

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2331
Ovaj mjesecOvaj mjesec46615
UkupnoUkupno6535291

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 173 

Administrator

franodoljanin@gmail.com