Karin: Proslava sv. Paškala

U četvrtak,17. svibnja 2018., proslavljen je sv. Paškal. Ove se godine prvi put održala  trodnevnica u čas sv. Paškala (14.-16. svibnja) koju je predvodio u samostanskoj crkvi gvardijan i župnik karinski fra Petar Klarić. Isti je  imao klanjanje pred Presvetim 17. svibnja 2018. u 10,30 sati,  a u 11 sati svetu misu je predvodio i propovijedao dr. prof. don Jerolim Lenkić, župnik Ljupča i Radovina u koncelebraciji s fra Ivanom Čupićem, definitorom i župnikom Mirlović Zagore, fra P. Klarićem, fra Ivanom Nimcem, samostanskim vikarom, župnikom Kruševa i dekanom novigradskog dekanata, don Tomislavom Baričevićem, župnikom Pridrage, don Ivanom Ćorićem, župnikom Novigrada, don Antom Delićem, župnikom Jesenica, don Tihomirom Vulinom, župnikom Vira,don Jurom Krešo, župnikom Bilja i don Antom Mihaljevićem, vojnim dekanom i kapelanom kapelanije sv. Leopold Mandić iz Osijeka. Liturgijsko pjevanje predvodila je gđa Ksenija Mutić.  U pozdravnom govoru između ostalog gvardijan Klarić  je kazao   kako ga raduje što se ove godine  navršava 400 obljetnica da  je papa Pavao V.  29.10. 1618. Slugu Božjeg Paškala, redovnika, proglasio blaženim.


Don Jerolim je iznijevši crtice iz života sv. Paškala, između ostalog kazao  kako se već kao dječak čuvajući stada isticao poniznošću, pobožnošću prema presvetoj Euharistiji i da je bližnjima koristio savjetima i kako je napisao male spise iz kojih se iščitavaju  plodovi njegovog vlastitog religioznog iskustva. Naglasio je kako su ga zbog velike i ustrajne pobožnosti prema Euharistiji nazivali 'Seraf Euharistije' i kako ga je  papa Leon XIII. 28. 11. 1897. proglasio svecem euharistije i zaštitnikom euharistijskih djela. Pozvao je sve nazočne da svojim vjerničkim i kršćanskim životom slijede sv. Paškala u čašćenju, klanjanju i blagovanju presvete Euharistije.

Na kraju je gvardijan zahvalio predvoditelju misnog slavlja don Jerolimu, svećenicima, sviračici, župljanima i hodočasnicima na sudjelovanju na proslavi sv. Paškala,svima onima koji su dali da se izgovore mise u čas sv. Paškala na njihove odluke i za zdravlje blaga, a zatim je najavio svoju  inicijativu i  pozvao na  prikupljanje novčane  pomoći za nabavu kipa sv. Paškala, jer je bivši kip u Domovinskom ratu 13. veljače 1993. razoren i uništen zajedno s oltarom. Gvardijan  planira novi kip blagosloviti 29. 10. 2018. u 18 sati na 400. obljetnicu proglašenja Paškala blaženim. Koliko je ova njegova inicijativa o nabavi novog kipa  obradovala štovatelje sv. Paškala  pokazuje podatak da je jedan hodočasnik poslije mise darovao tisuću kuna, a trojica po sto kuna za novi svečev kip.

Fotografije

***********

Karin: Posjet umirovljenika uz udruge „Jazine“ iz Zadra

U subotu,19.svibnja 2018., Franjevački samostan i crkvu posjetili su umirovljenici udruge „Jazine“ iz Zadra, njih sedamdesetak pod vodstvom gosp. Živka Anzulovića. Umirovljenici su najprije ušli u crkvu i zapijevali marijansku pjesmu „Čuj nas majko“,a zatim ih je pozdravio gvardijan i župnik fra Petar Klarić protumačivši ima burnu povijest i sadašnjost franjevačkog samostana,a posebice njegova pljačkanja i razaranja 13. veljače  1993. i obnovu te pastoralno duhovni život danas i perspektive u budućnosti. Zatim su umirovljenici razgledali dio samostana u prizemlju iz izložbu povijesti,razaranju i obnovi samostana. Na upit gvardijanov jesu li ovdje u samostanu prvi put,tek ih je četvero od sedamdeset kazalo da nisu,a Zadar je tako blizu… Jedna je medicinska sestra  umirovljenica kazala: „Bila sam prvi put 1.svibnja na sv. Rikarda ovdje u samostanu kada su bile izložene na štovanje  njegove moći. Jedva sam se čekala ponovno ovdje vratiti i ta mi se želja ispunila danas.“ Jedan je umirovljenik kazao kako bi rado proveo umirovljeničke dane u ovako predivnom samostanu. Gvardijan im je podijelio Božji blagoslov i zaželio mirne i sretne umirovljeničke dane i pozvao ih da ponovno dođu u Karin.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas118
Ovaj mjesecOvaj mjesec66044
UkupnoUkupno7532877

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36