Split: List "Marija" za lipanj

Znamo li kamo ćemo?

Kad sam bio mladi misnik, u istoj kući stanovao i stariji svećenik s dugogodišnjim župničkim iskustvom. Kad bi neki od nas izlazio van, redovito bi mu doviknuo: „Znaš li kamo ćeš?“ Meni to bilo malo smiješno, pa sam ga jednom upitao što time hoće reći. Odgovorio mi je: „Ako znaš kamo ćeš, i cilj ti je poznat i put do njega. Ako li ne znaš kamo ćeš, ne znam kako ćeš završiti. Najgore je u životu kad čovjek nema cilja!“

Nakon uspostave suvremene Hrvatske države cilj hrvatskih predvodnika i želja naroda bila je urediti svoj dom i Domovinu „po mjeri hrvatskoga čovjeka“ stvarajući zemlju mira i blagostanja. Uza sve muke prijelaza iz totalitarističkog u demokratsko društvo, nadali smo se boljoj budućnosti najkasnije ulaskom u Europsku Uniju. No, čini se daje prvotni cilj iznevjeren, a hrvatsko vodstvo kao da ne zna kamo će. Lunja zanemarujući nacionalne interese i dobro svojih građana. Nedavnim namatanjem neke čudne konvencije prevarilo nas je, ogorčilo i još više podijelilo. Povrijedilo je državni suverenitet, nametnulo ideologiju koja se protivi prirodnom redu ljudske zbilje i našemu nacionalnom identitetu, bitno kršćanskomu. A kad je nakon toga zbog odnarođenosti, nesposobnosti i vlastitu probitku usmjerenosti vlastodržaca poduzeto prikupljanje potpisa za referendume, negodovalo je i čini sve kako bi se volja naroda mimoišla i njegovo ustavno pravo spriječilo.

Osnivači Europske Unije stavili su u njezine temelje kršćanske vrjednote. U skladu s njima treba poštivati etički, kulturni i nacionalni identitet svakog naroda te zajedničke poteškoće rješavati u međusobnu dogovoru i prihvaćanju različitosti, bez nametanja neke ideologije. No, nakon njezinih začetnika, Europa se pretvorila u veliko tržište bez granica, kojem su kršćanski identitet i narodni suverenitet sporedni. U tom metežu svi se trebamo zapitati, znamo li kamo idemo, a odgovorni u društvu, znaju li kamo nas vode. Za kršćane odgovor je jasan: Bog je naš cilj, a Isus naš „put, istina i život“ (Iv 14, 6). Zato smo dužni i dalje čuvati i promicati svoj narodni identitet i suverenitet kako bismo u onima koje smo izabrali da nas vode imali zastupnike interesa naroda i Domovine. Hvale je vrijedno da smo toga svjesni i da nalazimo načina kako to ostvariti. Neka nam u tome pomogne Majka Gospodinova, koja nam pokazuje Put preko kojega možemo doći do cilja za kojim svi težimo.

UREDNIK


SADRŽAJ

Znamo li kamo ćemo? (Urednik)             201

Crkva je majka (Papa Franjo)     204

Lijek ranjenu srcu (I. Bodrožić)    206

Da - ali! (S. Jerčić)         208

Zove je mamom (P. Marin)         211

Marija - Sinova suradnica (M. Parlov)    212

Gospini slikari (A. B. Periša)      214

Zaručnica Duha Svetoga (M. Sušac)      216

Mjesto u srcu (D. De Micheli Vitturi)       218

Mariološko-marijanski kongres »Gospina Bosna -

pod okriljem 'Rajske Djeve'« (K.Jolić)             220

Obitelj - izvor radosti (N. Andrić-Novinc)         222

Kod Kraljice mira (R. T.)            224

Veseli povratnici (G. Sehlin)       226

Granice (K. Stipanović)              228

Pred vratima srca (D. Bartulović)            232


 

Pretraži sadržaj

Najave

Aktivnosti za pastoral zvanja

***********

16. - 19. ožujka: Proslava sv. Josipa u Imotskom

**********

22. ožujka: Križni put mladih po Splitu

**********

Šubićevac: Predstavljanje filma Župa sv. Ante Petrićevac

**********

Šubićevac: Korizma 2019.

***********

Šubićevac: 13 utoraka sv. Anti

***********

Muka Gospodina našega Isusa Krista" - 2019.

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1062
Ovaj mjesecOvaj mjesec45348
UkupnoUkupno6661472

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52 

Administrator

franodoljanin@gmail.com