Knin: Proslava sv. Ane u Kosovu

U četvrtak, 26. srpnja 2018., vjernici Kosova, župljani i hodočasnici proslavili su blagdan sv. Ane. Sliku sv. Ane u procesiji nosili su domaći sinovi, a euharistijskim slavljem predsjedao i propovijeda je naš mladomisnik fra Dejan Međugorac. U koncelebraciji su bili: fra Marko Duran, župnik Knina, vlč. Davor Klečina, župnik Drvara, fra Ante Čavka, župnik Vrpolja, fra Ivan Buljević župnik Kijeva, fra Petar Teskera i fra Stjepan Matić iz Drniša, te naši župni vikari: fra Ivan Šimunac i fra Mario Lemo.


Fra Dejan je u propovijedi naglasio da je blagdan svete Ane i Joakima u vjerničkoj tradiciji našega hrvatskoga naroda, istaknuto mjesto, te su brojne crkve i kapele posvećene njima na čast, bila i ostala do danas, mjesta hodočašća i vjerničkih molitvenih okupljanja. Današnji blagdan je bio i ostao dan zahvale Bogu za taj dar majčinstva i očinstva. Tim darom Bog je žene i muškarce učinio suradnicima u svom najvećem djelu ljubavi: u djelu stvaranja, rađanja i cjelovitog odgoja svakoga čovjeka. Isto tako podsjetio je da se danas sjećamo i molimo za hodočasnike iz Drvara i njihovog župnika vlč. Waldemara Maximiliana Nestora koji je sa svojim župljanima i 1941. godine došao na hodočašće, ovdje svetoj Ani na njezin blagdan, kako je to i prije bio običaj. Došli su moliti za svoje obitelji, za svoju djecu, za svoj narod oboružani jedino svojim krunicama kao svojim oružjem. Na povratku u Drvar na tromeđi Bosne, Dalmacije i Like, vlak su zaustavili četnici te župnika i skupinu hodočasnika izvukli iz vlaka, okrutno ih poubijali, a tijela im bacili u jamu. Bez milosti, bez suda i ukopa, bez križa i spomena.

Na kraju mise, prije nego što je fra Dejan udijelio svoj mladomisnički blagoslov, fra Marko je pozdravio i zahvalio na dolasku svim svećenicima, hodočasnicima i mještanima Kosova gdje se nalazi crkva sv. Ane.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2179
Ovaj mjesecOvaj mjesec41085
UkupnoUkupno6455702

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50 

Administrator

franodoljanin@gmail.com