Imotski: Dan mučenika Provincije

Na posljednjem kapitulu imotskoga samostanskog okružja određeno je da se u tom okružju Dan mučenika Provincije obilježi u nedjelju 23. rujna 2018.

Sveta misa za fratre Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću slavljena je u crkvi sv. Frane u Imotskom u 19 sati, a predvodio ju je fra Mladen Prolić, župnik Runovića. U koncelebraciji su bili gvardijan fra Kristian Stipanović i još sedmorica svećenika. Na početku je slavlja fra Jozo Grbavac pročitao imena naših fratara ubijenih od 1942. do 1948. godine.


U prigodnoj je homiliji fra Mladen povezao misna čitanja sa slavljem Dana mučenika Provincije. U prvom čitanju iz Knjige Mudrosti sveti pisac navodi riječi bezbožnika koji žele ukloniti pravednika jer im smeta. U Drugom svjetskom ratu i poraću bezbožni komunistički sustav obrušio se na Katoličku Crkvu želeći ju uništiti. No, unatoč silnoj mržnji, progonima, zastrašivanjima, mučenjima, zatočenjima i smaknućima katoličkih svećenika, redovnika i redovnica bezbožnički naum nije ostvaren jer je, kako svjedoči apostol Jakov, mudrost odozgor mirotvorna, milostiva i postojana. Bog je, naime, dao snage svojim vjernima da izdrže u nepovoljnim društvenim prilikama, da Mu budu vjerni do smrti i da po njihovoj vjernosti kršćanstvo ne samo opstane nego i jača u našem narodu.

Kao što je Krist Gospodin prošao kroz muku i križ u uskrsnuće, tako je svakom kršćaninu u životu putem križa proći u vječnost. Imajući u našim pokojnim fratrima primjer i uzor vjernosti Bogu, prihvatimo svoj životni križ i budimo postojani u vjeri do smrti, zaključio je fra Mladen.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1924
Ovaj mjesecOvaj mjesec39324
UkupnoUkupno7174976

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57