Runovići: Hodočašće u Mariju Bistricu

U nedjelju 7. listopada 2018. godine vjernici iz župe Gospe od Karmela – Runovići, njih 50 predvođeni župnikom fra Mladenom Prolićem, hodočastili su po sedmi put na prvu nedjelju mjeseca listopada u Hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu gdje su se pridružili „26. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja“ što ga je organizirao Vojni ordinarijat u Zagrebu.


Po dolasku u Mariju Bistrucu oko 7.30 sati hodočasnici iz Runovića pošli su prema bistričkoj crkvi gdje su u tišini i molitvi obilazili oko oltara Gospe Bistričke te su se zadržaliu crkvi. U 10.15 sati sudjelovali su u slavlju sv. mise na otvorenom prostoru koju je predslavio i propovijedao msgr. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, a suslavili su msgr. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru, msgr. Petar Palić, biskup hvarski, svećenici – vojni i policijski kapelani te drugi svećenici hodočasnici.

Propovjednik msgr. Jure Bogdan u središte propovijedi stavio je obitelj i podsjetio da se današnje vojno hodočašće održava na dan kada Crkva slavi blagdan Gospe od sv. krunice. Ujedno je podsjetio kako je prije 20 godina upravo u Mariji Bistrici papa Ivan Pavao II. 3. listopada 1998. god. uzdigao na čast oltara Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala.

Govoreći o obitelji, muškarcu i ženi, msgr. Bogdan u propovijedi naglasio je da je vrhunac Božjeg djela stvaranje muškarca i žene na svoju sliku i priliku. Upozorio je kako smo danas svjedoci velike krize braka i obitelji te se danas u zapadnom svijetu, ali i u našem hrvatskom društvu brak i obitelj preispituju, stavljaju u sumnju, redefiniraju i ispunjaju sasvim drugačijim i nama stranim sadržajima. Stvara se i promiče neka nova antropologija. Snažno i programirano promiče se neki novi identitet muškarca i žene, braka i obitelji, rekao je msgr. Bogdan. Još je dodao da su na udaru kršćanska slika čovjeka, muškarca i žene te kršćanska slika braka i obitelji. Na kraju je poručio hodočasnicima da čovjek, ljudsko biće oduvijek postoji kao muškarac ili kao žena što Crkva naviješta i ne može drugačije govoriti.

Nakon slavlja sv. mise i okrijepe hranom hodočasnici iz Runovića oko 13 sati pošli su iz Marije Bistrice prema Zagrebu gdje su posjetili zagrebačku katedralu i susreli se sa članovima svojih obitelji i rodbinom.

Oko 16 sati iz Zagreba pošli su prema Krašiću gdje ih je pred župnom crkvom dočekao i fotografirao krašićki župnik don Ivan Vučak. U crkvi don Ivan je govorio Runovićanima o danima zatočeništva, bolesti i samoj smrti Bl. Alojzija Stepinca u župi Krašić. Iz crkve ih je uveo u župnu kuću gdje je Bl. Alojzije živio kao zatočenik kod krašićkog župnika i gdje se mogu vidjeti predmeti vezani uz njegov boravak u Krašiću.

Pozdravivši se sa krašićkim župnikom, hodočasnici iz Runovića pošli su u obližnje mjesto Brezarić posjetiti rodnu kuću Bl. Alojzija Stepinca gdje ih je dočekala gđa. Mira Stepinac, koja ih je donekle upoznala sa obitelji Bl. Alojzija, načinom života obitelji Stepinac dok je Alojzije rastao u obiteljskoj kući, zatim svojim sjećanjima iz djetinjstva na Bl. Alojzija te ih na koncu uvela u kuću gdje se mogu vidjeti slike obitelji Stepinac.

Iz Brezarića hodočasnici su oko 18.30 sati pošli natrag prema Runovićima. Putovanje prema Mariji Bistrici i natrag proteklo je u molitvi Gospina ruzarija, a posjet župi Krašić i rodnom Brezariću našega Bl. Alojzija runovićke hodočasnike obogatio je novim spoznajama o našem Blaženiku i mučeniku i ispunio ih je snažnim dojmovima.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas747
Ovaj mjesecOvaj mjesec12505
UkupnoUkupno7627383

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54